29 Март 2024петък00:44 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Мария Мусорлиева: Изборите са огледало на обществото

В ЦИК нямаше сигнал за какъвто и да е "грандиозен" скандал в деня преди изборите, казва зам.-председателят на ЦИК

/ брой: 116

автор:Светла Василева

visibility 3581

Мария Мусорлиева е адвокат, възпитаник на Немската езикова гимназия. През 1990 г. завършва право в Юридическия факултет и едновременно с него "Теория и история на изкуството" в Историческия факултет на СУ. На 33 г. специализира режисура в НАТФИЗ. Била е главен секретар на Българската лига за правата на човека към ООН и Съвета на Европа, както и член на Висшия дисциплинарен съд към Висшия адвокатски съвет. От 2000 г. до момента е изпълнителен директор на правен институт за обучение и медиация, а също и член на УС на дружество на немскоговорящите адвокати. Заместник-председател на Централната избирателна комисия от квотата на "Атака".

Цитат:

"Да не мислите, че ни е било лесно да прилагаме идиотски моменти в Кодекса, невъзможни и несъобразени с действителността срокове"


- Каква е оценката ви за приключилите избори?
- След безпрецедентните протести на българския народ изборите бяха буквално "ускорени" от уплашената върхушка. Единствено патриотичните сили бяха допуснати като участници в протестите, защото фактически протестите буквално дублираха вече известната от повече от 10 години програма на патриотите под наслов "Да си върнем България". Ето защо те са и единственият "гарант" на народа в сегашния парламент затова да не бъде затворена и последната страница от плана Ран-Ът, с която българският народ да бъде изцяло сринат и унищожен. От гледна точка на ЦИК и на 100-хилядната армия от районни, секционни избирателни комисии, от партньори на ЦИК и административно подпомагащи организации и лица, които работиха по провеждането на тези предсрочни избори при действието на върналия България назад Изборен кодекс, ги оценявам с "много добър".
- Как ще коментирате изоставения чувал с бюлетини в Пловдив?
- Като юрист-експерт в Комисията мога да кажа, че ЦИК не е получавала официален сигнал по този въпрос, не разполагам с факти, не зная съдържанието на този чувал и затова не мога да коментирам.
- В София има случай с кандидат-депутат на ВМРО, който е гласувал за себе си заедно със свои роднини. След като приключва изборният ден, той получава копие от протокола с гласовете. Срещу ВМРО стои резултат "0". Как ще обясните това?
- Когато започнах кариерата си на юрист през 1991 г. като специалист "Държавни имоти и жилищно настаняване" в район Триадица на Столичната община, плачех заедно с няколко възрастни жени за това, че са бедни и няма къде да живеят. Така до една сутрин, когато видях една от "моите жени" близо до общината да си сменя скъпите обувки със скъсани, за да аргументира пред мен слабостта си. Бях потресена! Ничие изявление не подлагам на съмнение, но няма как да видя кой какво е зачертал, как го е зачертал, нито кой какво и как е преброил. Затова и нямам обяснение.
- Къде се съхраняват 10-те процента законна допечатка на бюлетините? Какво се случва с тези резервни бюлетини?
- Законната допечатка върви винаги с печатаните бюлетини и придружава винаги останалите, тоест предава се заедно с останалите по райони. Това е и логично, защото предаването като процедура се прави един път и всеки район получава наведнъж този допълнителен процент. Той е предвиден и включен в договора и придружава пътя на останалите бюлетини, не е извън него.
- Случаят "Костинброд" какво е - нехайство на държавен служител, пропуск в закона или друго? Какъв е вашият коментар?
- В Кодекса ясно трябва да се разпише, че печатането ще става, да речем, в печатницата на БНБ - институция, която, подобно на ЦИК, въпреки всичко е със запазени имидж и лице, или по такъв начин, че да се избегне участието на "свързани" по някакъв дори и хипотетичен начин лица във всеки един етап от изборния процес. Защото нека е ясно - печатането на бюлетини е акт, подобен на печатането на пари, и този процес трябва да е обезпечен поне със сигурност.
- Има ли ръст на нарушенията при тези избори, сравнени с предходните?
- Като ръководител на работната група по жалбите и сигналите мога да кажа, че всички жалби и сигнали в изборния ден, постъпили в ЦИК, минават през мен. Повтарям - постъпилите такива. Жалбите и сигналите от предсрочните избори тази година са около 260, срещу 800 за двойните избори през 2011 г., които бяха за президент и местна власт.
Като гражданин проследих всички публикации за съмнения за престъпления спрямо правата на гражданите във връзка с изборите. Получила съм в лично качество и информация от много места за нарушения, съветвала съм тази информация да бъде поднесена официално с писмо до ЦИК, най-малкото, за да бъде препратена в прокуратурата, защото тя е органът, който може да се произнася за това представлява ли едно деяние престъпление или не. ЦИК отговаря за законността при провеждането на изборите, за законните и професионални действия на т.нар. "изборна администрация". За това дали има престъпления, кой ги е извършил и т.н., е на ход прокуратурата. Днес България има честта да има действащ магистрат за главен прокурор, за разлика от предходните, и това си личи. В този смисъл аз съм част от повече от 70 процента от гражданите, които не просто адмирират, а се възхищават (поне до този момент) от действията му.  
Като казвам законност, знам, че ще ме питате веднага за изборния закон, който е, меко казано, несъвършен. Каквато и ЦИК да бъде конституирана, тя ще е "заключена" в работата си в рамката на съответния действащ към момента закон. Добър - лош, такъв, какъвто е. В хода на работата си ЦИК нито може да "дописва" закона, нито да го изменя, нито да го тълкува. Тя може само да го прилага, какъвто е! Да не мислите, че ни е било лесно да прилагаме идиотски моменти в Кодекса, невъзможни и несъобразени с действителността срокове и т.н. Не сме спирали работа, не сме ползвали отпуски от изборите през 2011 г., защото от тях влязохме в организацията на референдума, оттам в сегашните избори, а сега от повече от 15 дни паралелно с изборите сме "вкарани" в избора за кмет на Варна.
- Опашките пред секциите в чужбина - в Австрия, Германия, Англия, защо се получиха? Какво трябва да се промени така, че гласуването на диаспората да не е равносилно на подвиг?
- Съгласно чл.74 ал.4 от Изборния кодекс секции за гласуване могат да се откриват в населени места, където има дипломатически и консулски представителства при наличие на не по-малко от 20 избиратели, заявили желание да упражнят правото си на вот не по-късно от 30 дни преди изборния ден, и т.2 на същия член - при наличие на съгласие от приемащата държава и за не по-малко от 100 избиратели. На това се позоваха МВнР и ЦИК. Това обаче според мен рикошира право в управляващата партия, защото повечето от тези, които не са могли да гласуват, най-вероятно щяха да дадат гласа си за ГЕРБ. Мое мнение е, че те можеха да формират поне още 4-5 мандата. Трябва да се промени Кодексът, за да се гарантира спокойната възможност на всеки да гласува.
- През 2011 г. ние се преброихме електронно и резултатите бяха зачетени. Как мислите, фантазия от бъдещето ли е електронният вот?
- За мен с толкова коректни партньори като Информационно обслужване (без всеизвестния професор) електронният вот не е химера, напротив. Това, което се "заложи" като първоначален вариант (преди да го отмени с право Конституционният съд преди предните избори), беше, меко казано, повече от семпло и зле направено. Електронният вот ще е успешен, но трябва да се съберат първо свестни специалисти, да го формулират, да го огледат, да го проиграят в по-малък мащаб, защото това не е шега, предвид хакерството в света и факта, че въпросите, свързани с личните данни на хората, работата на ЦИК и др., са част от Националната сигурност на държавата.
По този повод искам да спомена, че методиката на сегашната ЦИК е в пъти по-справедлива от тази, с която си прави непрекъсната реклама един човек. Само че нашите специалисти в комисията считат, че не са всичколози и не дават така масирано интервюта. Използвам и случая да спомена, че втори път давам интервю лично на вас и многоуважаваната медия, която представлявате, тъй като отчетох вашата коректност. За мен не е коректно да се канят някакви хора, които разбират от всичко и които буквално зомбират обществото с несъстоятелни неща.
- Какво отличава тези избори от провежданите досега?
- Това, което отличава състоянието на държавата от предходни години - задълбочената бедност и изострената социална несправедливост. Изборите са огледалото им. При колонизираната държава лидерите на политическите сили, вместо да работят за народа и да се обединяват около едно нещо - благото на хората, те правят тричасови срещи с определен посланик на държава, която ни докара изпълнението на плана Ран-Ът и се стигна до висша уродливост. Тези посланици да "редят" правителствата повече от 13 години..., да знаят имената на министрите преди суверена на властта - народа.
- На тези избори имаше рекорден брой външни наблюдатели. И въпреки това скандалите бяха грандиозни! Как ще коментирате?
- Сега приключи заключителната среща с мисията на ОССЕ и със задоволство установих, че оценката на наблюдателите за работата на ЦИК съвпада с моята - т.е. много добра. Вие и гражданите знаете откъде дойде "грандиозността" на скандала - иначе нямаше да има такава оценка. Ще повторя личното си становище. При нас нямаше сигнал за каквото и да е "грандиозно" в деня преди изборите. ЦИК се произнесе по всички писмени сигнали и жалби и "отговори" с решенията си с номера 2607, 2614, 2620 и т.н. На конкретен сигнал ние постановихме конкретно решение.  
Сега единственото, което трябва да направим, е да препрочетем някоя и друга страница от З. Стоянов, Ив. Вазов или Хр. Ботев, да погледнем снимка на децата си, докато все още в България се раждат деца, и да се обединяваме, за да СИ ВЪРНЕМ БЪЛГАРИЯ!
-----------------
Интервюто е дадено в лично качество и не ангажира ЦИК

Без паспортна проверка за пътуващи от и за шенгенски държави

автор:Дума

visibility 312

/ брой: 59

Светофарите с различни сигнали за посоките

автор:Дума

visibility 314

/ брой: 59

Върнаха 48 млн. лв. от аванса за правителствения комплекс

автор:Дума

visibility 291

/ брой: 59

Протест в Унгария срещу корупцията

автор:Дума

visibility 336

/ брой: 59

Педро Санчес против независимост на Каталуня

автор:Дума

visibility 271

/ брой: 59

Израел ликвидирал командир №3 на Хамас

автор:Дума

visibility 291

/ брой: 59

Накратко

автор:Дума

visibility 235

/ брой: 59

Рецепта за катастрофа

автор:Дума

visibility 355

/ брой: 59

Пътят надолу*

автор:Валерия Велева

visibility 302

/ брой: 59

Цялата соросоидна сган - вън!

visibility 320

/ брой: 59

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ