19 Април 2024петък21:38 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Харчовете на служебното правителство

Възстановяване на военна техника за милиони лева, чугунени вани, умивалници и бидета от късен Викториански стил, пудра за врат и лак за коса са сред "приоритетите" на кабинета на М. Райков

/ брой: 120

автор:Светла Василева

visibility 2025

По дрехите посрещат, а по ума изпращат - казва известна българска поговорка. Приложена към служебното правителство на М. Райков, тя вероятно би звучала така: по заявените приоритети посрещат, а изпращането предстои да го осмисляме и да го плащаме... Понеже дейността на министрите и администрациите има коварен (д)ефект последствията от решенията им нерядко се проявяват след оставката или изтичане на мандата, а продължителността им се измерва с години и в многоцифрени числа. Знаейки тази особеност, ДУМА направи преглед на един не толкова дискутиран и популярен детайл от дейността на служебния кабинет - обявените от него обществени поръчки. Данните, които анализираме, обхващат периода от 13 март 2013 г. - деня на встъпване в длъжност на служебното правителство, до 23 май 2013 г., включително.
Според публично достъпната информация на Агенцията за обществени поръчки (АОП) служебното правителство чрез Министерския съвет и 13 министерства е регистрирало

125 обяви за покупка

на стоки и услуги на обща стойност 117 560 040.35 лв. без ДДС. От тях едва за 18 процедури сроковете за отваряне на предложените оферти ще настъпят след изтичане на май. С други думи 107 обяви по Закона за обществените поръчки (ЗОП) са реализирани - регистрирани и решени, изцяло в мандата на служебния кабинет. Оставени за следващото правителство са стартирани процедури на стойност 7 460 504.60 лв. (6.35% от общата стойност). Своеобразен "първенец" по брой обяви - 36, е Министерството на вътрешните работи (МВР), следвано от Министерството на отбраната (МО) с 14 обяви, Министерството на  културата (МК) с 13, Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ) с 12. Най-малко обяви за обществени поръчки по ЗОП имат регистрирани Министерството на външните работи (МВнР) и Министерството на физическото възпитание и спорта (МФВС) - по 2, а Министерството на здравеопазването (МЗ) е реализирало само една.  


МВР оглавява и "класацията" по размер на средствата, които ще похарчи за стоки и услуги с 48 211 174.69 лв. (41% от общата стойност). След него са Министерството на културата с 19 203 975.28  лв., Министерството на отбраната с  19 016 573.33 лв. и Министерският съвет с 13 120 348.20 лв. Стойността на поръчките по ЗОП на тези четири институции е почти 85% от общия обем регистрирани заявки на служебния кабинет. Най-скромни в харчовете на публични средства и средства от еврофондовете са Министерството на здравеопазването с една поръчка за 137 890.50 лв. и Министерството на спорта с 83 333 лв.
По време на управлението на ГЕРБ МВР бе наложено в обществото като доминираща сила.    

Несекващият "апетит"

и претенции на институцията за бюджетни средства и неприличният размер, в който те бяха удовлетворявани, допълвани и увеличавани, създадоха Франкенщайн, поглъщащ парите на данъкоплатците, без да им гарантира минимална защита и сигурност на ежедневно битово ниво. И без да отчита пред тях как се разпорежда с предоставените пари, криейки се зад маската на девалвирала секретност.
Сякаш за да затвърди внушението за изключителност и по време на служебното правителство, министерството е привилегировано в харченето, все едно е ръководено от Цв. Цветанов, а не от П. Първанова. За около 19 млн. лв. са обявени поръчки за доставка на 70 високопроходими транспортни средства за реакция при наводнения, командно-щабен автомобил с фургон с комуникационно оборудване, по 6 броя верижни булдозери, челни товарачи, нетелескопични повдигачи, 24 машини за пълнене на чували с пясък, по 12 седлови влекача и тежковоза и др. Тази техника всъщност се купува, за да не се загубят парите от програма "Околна среда", чиито приоритети "Води" и "Биоразнообразие" катастрофираха фатално. Какъв ще е ефектът от поръчаните машини (фирмите, спечелили доставките, още не са огласени публично) и дали няма да станем свидетели на поредното усвояване на пари, предстои да видим. Малко над 2 млн.лв. МВР ще похарчи за ремонт на едно от общежитията на академията си, 1.3 млн.лв. за следгаранционна поддръжка на автоматизирана дактилоскопска идентификационна система. Обявени са поръчки и за стрелкови боеприпаси, допълнителен софтуер за националната визова система, за хладилен лекотоварен автомобил и др. 
На фона на впечатляващите суми за специализирана техника и услуги една невзрачна на пръв поглед обява от 18 март т.г. за доставка на хигиенни и миещи препарати, домакински материали и консумативи впечатлява с част от детайлите си. Внимателният прочит открива между заявките за прах за пране, белина, веро и прочие почистващи артикули следното:
щ 8. Шампоан за нормална коса в опаковка от 1000 мл (количество 72 л).
щ 9. Балсам за измиване на нормална коса в опаковка от 1000 мл (количество 36 л).
щ 11. Лак за коса, опаковка 750 мл (24 броя).
щ 12. Пудра за врат, опаковка от 200 г (24 броя).
Последните две позиции са особено интересни с това за кого са предназначени и по какъв начин са свързани с професионалния профил на силовото ведомство. Разбира се, МВР може да засекрети информацията за поръчаните "глезотии", така както ревностно пази сумите, които изразходва за СРС-та. С което само ще затвърди убедеността на обществото в необходимостта от прозрачност и експертна ревизия на случващото се зад фасадата му. Понеже някак неубедително е лакът за коса и пудрата за врат да са

особено важен и необходимо присъщ

консуматив за изпълнение на служебните ангажименти от полицаите, които протестираха за далеч по-елементарни и неотложни неща като обувки, компютри, че дори и хартия и тонер за принтерите си.
Две министерства - на културата и на отбраната, си оспорват второ и трето място по стойност на обявените процедури по ЗОП. Втори и трети етап от реставрацията и изграждането на античен архитектурен комплекс "Сердика" в центъра на столицата засега е преустановено т.к. културното ведомство е получило едно-единствено предложение за извършване на строително-монтажните работи, при това с 40% по-висока цена от индикативната. Други ремонти обаче най-вероятно ще се състоят - изграждане на подпорна стена в резерват Трапезица - В. Търново, енергоефективни мерки в Националната гимназия за древни езици и култури - София, Националното училище за танцово изкуство - София, Националното училище по изкуствата - Плевен, газификация на театъра в Шумен. Почти половината обяви на Министерството на културата са за услуги за физическа охрана на сгради и имоти. За всички процедури има само по една получена оферта, а фирмите, които печелят поръчките, са едни и същи.
Между многото обяви за униформено облекло, украса за същото и аксесоари Министерството на отбраната е финализирало обществена поръчка със срок на изпълнение 48 месеца (от онези, дето ги плащаме години, след като правителството, сключило договора, е извън управлението) за възстановяване летателната годност на 6 броя вертолети на стойност 19 млн.лв. без ДДС.
След като надлежно "проконтролира" отпечатването на бюлетините и "успешно" се справи с изборите, Министерският съвет отдели подобаващо внимание на резиденция "Евксиноград". В няколко обществени поръчки са обявени процедури за доставка на лабораторни уреди за винарската изба на двореца, мебели за бунгалата на плажа, оборудване за баня (клозетни седала, бидета, умивалници, чугунени вани, смесителни батерии и др.) от късен Викториански стил. Прогнозната стойност на ремонтните и реставрационните работи за обекта надхвърля 8.5 млн.лв. Служебният кабинет побърза да подсигури администрацията на Министерския съвет (без правителствените делегации, водени от премиера) със самолетни билети и нощувки в хотели с поръчка за 1.6 млн.лв.
Според регистъра на АОП образователното министерство ще похарчи 1.5 млн.лв. за развитие на рейтинговата система на висшите училища и 3.6 млн. лв. за почивни бази за провеждане на ученически отдих на територията на цялата страна. Министерството на регионалното развитие е обявило поръчки за 2.5 млн. лв., които ще бъдат разпределени за канцеларски материали и офис техника, повишаване капацитета на експертите от ВиК асоциациите, проучвания и актуализация на нормативни актове в областта на енергийната ефективност и на сградите с обществено предназначение. Земеделското министерство ще плати 3.4 млн. лв. за сертификационен одит на Разплащателна агенция на РБългария съгласно нота на Европейската комисия за допълнителни проверки.
За близо 2 млн. лв. са сключените договори от правосъдното ведомство с доставчици на хранителни продукти за затворите и с фирми, осигуряващи твърдо гориво за отопление за териториалните поделения на главна дирекция "Изпълнение на наказанията". Обявените процедури за доставка на лятно служебно облекло и обувки предстои да бъдат решени летните месеци в мандата на редовното правителство.   
Министерството на финансите е единственото, чиито обяви по ЗОП - за почистване сградата на ведомството, външна оценка на вътрешния одит и проучване на добри практики по прилагане на Конвенцията за контрол и маркиране на изделия от благородни метали, ще бъдат финализирани изцяло от следващия кабинет. Харчовете на икономическото и социалното министерство са свързани с

пиар акции по организиране

на журналистически турове за представители на чужди медии у нас, куриерски услуги, публични събития (конференции, семинари) и отпечатване на справочник (на български и английски език) с отговори на въпроси за политиките в ресора на министъра на труда.
В действителност сумата от 117.5 млн. лв. без ДДС, за която са обявени процедури по ЗОП за времето на управление на служебното правителство, е по-голяма. Преглед на страниците в интернет само на министерствата на образованието и на икономиката открива обществени поръчки (невключени в регистъра на АОП) в двете институции за още 538 000 лв. без ДДС, свързани с провеждането на матурите, връчване на наградите "Питагор", внедряване на система за Национален туристически регистър, теренни проучвания за археологически обекти по трасето на междусистемната газова връзка България-Сърбия и др.
Колко реално ни струва управлението на служебното правителство, бъдещето ще покаже. Засега е ясно едно - строгата елегантна изисканост на кабинета трудно ще прикрие екзотичните харчове, за които четем в публичните регистри.

 

БСП огласява днес доклада за договора с ,,Боташ"

автор:Дума

visibility 347

/ брой: 75

Еврото пак се отлага

автор:Дума

visibility 468

/ брой: 75

Руските активи - в полза на Украйна

автор:Дума

visibility 423

/ брой: 75

Полицията разтури лагер на 450 мигранти в Париж

автор:Дума

visibility 347

/ брой: 75

САЩ връщат петролните санкции за Венецуела

автор:Дума

visibility 328

/ брой: 75

Накратко

автор:Дума

visibility 266

/ брой: 75

Признат провал

автор:Евгени Гаврилов

visibility 348

/ брой: 75

Отново за енергийно бедните

visibility 321

/ брой: 75

Липса на отговорност

автор:Александър Урумов

visibility 325

/ брой: 75

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ