19 Април 2024петък00:32 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Янаки Стоилов:

Оставаме пред съда на лява, трудова и народна България

Изказване на депутата от Коалиция за България по време на дебатите за избора на новото правителство в парламента вчера

/ брой: 122

автор:Дума

visibility 1298

Днес ние действаме, съобразявайки се с изборните резултати. Много коментатори бяха разочаровани от тези резултати, но смятам, че те не са лоши, защото не родиха поредния месия, което е признак на политическо отрезвяване, защото допуснаха до парламента само ярко различими от повечето граждани партии, защото определиха парламентарно представителство, което придава на Народното събрание реално политическо значение. Днес всяка една от парламентарните групи и от народните представители трябва да изразят отношение към предлаганото правителство. Парламентарната група на Коалиция за България и аз ще гласуваме "за", за да има правителство. Ясно е, че само с мандата на Българската социалистическа партия, на Коалиция за България, в този парламент може да бъде излъчено правителство. Смятам, че аргументите всеки ги знае. ПГ и аз ще подкрепим така предлагания състав на кабинета, защото той предвижда спешни стабилизационни мерки за гражданите, бизнеса и държавата, защото програмните намерения съдържат редица елементи от предизборните ангажименти на БСП за нови работни места, за реиндустриализация на България, за икономически активна държава, която регулира и инвестира, за ролята на държавата в структуроопределящи отрасли като енергетика и земеделие и в същото време - за освобождаване на стопанската инициатива, за подкрепа на отглеждането на деца и за възрастните хора, за поставяне на естествените монополи под ефективен контрол и за премахването на картелите.
Няколко групи задачи стоят пред правителството: установяване върховенство на закона, икономическо възстановяване и социална перспектива. Но преди това то трябва да гарантира социална поносимост за всички хора и семейства да могат да си платят храната, тока и лекарствата. Очакваме за кратко

всички "калинки" да отлетят от администрацията

което не означава да бъдат заменени с червени или с други "калинки". Лично аз очаквам отговор от кандидата за министър-председател по няколко важни елемента от политиката, които не са застъпени или достатъчно развити: Ще даде ли възможност данъчната политика от началото на 2014 г. да бъдат облекчени по отношение на облагането най-ниските доходи на българските граждани? Ще се подготви и ще се въведе ли от 2015 г. семейното подоходно облагане, което трябва да увеличи разполагаемите доходи в семействата, в които има безработни и се отглеждат деца? Ще се предвидят ли мерки за развитие на по-изостаналите райони, най-вече на Северозападния, на Северния централен и други депресивни области в страната? Ще се съчетаят ли образователните със социалните функции на училището? Тези липси тълкувам като продължение на част от досегашната консервативна политика и известно отдалечаване от избирателите на БСП. Затова настоявам те да се запълнят в програмата на правителството, която предстои да бъде разработена, и в плана за неговото действие. Мисля, че г-н Бойко Борисов няма никакви проблеми да подкрепи програмата, той лично каза, че я харесва,

дори може би я харесва повече от самия мен

Така че аз го призовавам днес да даде своя глас за това правителство.
По отношение на персоналния състав трябва да отбележим, че в предлагания кабинет има професионално проявени и партийно ангажирани лица, има експерти и такива, които трябва да се доказват като експерти в областите, за които отговарят, има хора с обществена кариера извън БСП и ДПС и дори работили против БСП. С две думи - политически мигриращи и мимикриращи лица, но всички те сега очакват подкрепата на БСП. Ясно е, че правителството не е строго партийно, а експертно-политическо. Но също толкова ясно е, че отговорността за него отново ще падне главно върху БСП. Затова е много важна ролята на ПГ на Коалиция за България. Ние ще даваме принципна подкрепа за правителството, но в нито един момент не бива да забравяме, че ние сме тук по волята на около 950 хил. български избиратели. И тази воля за нас ще има върховно значение. Нека това да се знае и от моите колеги, и от хората, на които ние сега предоставяме подкрепа. Ние се намираме в противоречива ситуация. Сложното парламентарно съотношение като че ли налага провеждането на сдържана, на умерена политика. В същото време в обществото поради остротата на проблемите има масови радикални нагласи. Вярно е, че изборните резултати не дадоха достатъчен мандат за радикалната промяна, която обявихме. Това се дължи и на разочарованието от партиите, донякъде на страх, на контролиран и купен вот, но и поради колебанията в част от ръководството на БСП по отношение на радикалната промяна. Затова

необоснованите компромиси с предизборни ангажименти

не могат да бъдат наше оправдание в бъдещата дейност. Трябва да е ясно, че радикалният ляв реформизъм е този, който може да изведе България и Европа от кризата, да намали рязко безработицата и бедността, да върне доверието в левицата тук и в цяла Европа. Правителството няма да има 100 дни толеранс, той няма да му бъде даден от обществото, не от нас. Но грешни са сметките, които отсега скъсяват неговия мандат, грешно е и ако някой си мисли, че то ще действа в обичайните парламентарни измерения. То не може да действа на принципа колкото може, докато може, защото така няма да може да отговори на очакванията на хората отвън. Така че вие ще имате подкрепа за решителни действия, които отговарят на интересите на мнозинството от българските граждани. Парламентът трябва да направи цялостна, етапна оценка на дейността на правителството през пролетта, от която да зависи продължаването на неговата дейност, решаването на задачите и възлагането на нови.
Аз съм сред дългогодишните политици и депутати, които трябва да печелим подкрепа за идеите и авторитета на БСП, да връщаме доверието към партията след разочарованията от нейните управления. Припомням този горчив урок пред вас и се обръщам към бъдещите министри: Оставете личните сметки на заден план. Не обслужвайте корпоративни интереси. Не се осланяйте само на подкрепата на партийните елити. Бъдете държавници. Вие можете да си отидете по волята на парламента или по волята на българските граждани. Но ние, социалистите, оставаме тук. Оставаме пред съда на лява, трудова и народна България. Запомнете това. Днес в лицето на народните представители, които ще ви подкрепят, получавате кредит от парламента. Падежът на неговите вноски е на всеки месец. Сметката се заверява пред българските граждани. Искрено ви пожелавам успех в трудното и отговорно начинание.

Токът за бита още година с фиксирана цена

автор:Дума

visibility 338

/ брой: 74

Общински проекти за 1,9 млрд. лв. са одобрени от МРРБ

автор:Дума

visibility 346

/ брой: 74

Домакинствата заплашени от "водна бедност"

автор:Дума

visibility 337

/ брой: 74

ОМВ търси партньор за проучване за нефт и газ в Черно море

автор:Дума

visibility 338

/ брой: 74

Словакия отхвърля мигрантския пакт

автор:Дума

visibility 392

/ брой: 74

Сърбия осъди решение на ПАСЕ за Косово

автор:Дума

visibility 366

/ брой: 74

Байдън е годен за президент

автор:Дума

visibility 357

/ брой: 74

Накратко

автор:Дума

visibility 323

/ брой: 74

Терористичен атентат

автор:Александър Симов

visibility 409

/ брой: 74

За аматьорщината в киното

visibility 335

/ брой: 74

Г-н Президент, сменете Главчев, не преговаряйте с мафията!

автор:Дума

visibility 340

/ брой: 74

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ