20 Април 2024събота13:54 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Седемнадесет мига в книга

Над 1500 заглавия в няколко милиона тираж бележат успешния път на издателство "Захарий Стоянов"

/ брой: 126

автор:Лозан Такев

visibility 124

В своите седемнадесет есета против този свят Николай Петев казва, че само книгата е по-унизена от човека в нашата българска действителност. Затова не харесва тоя свят, защото този свят не обича човека и книгата...
Наистина в свят на нечовеколюбие, в свят на  постоянна неоправдана омраза и противопоставяне, в свят, заобиколен от чалгакултура, от сересета, от мутри, от политическа неадекватност и парламентарни безумия, да издаваш български книги, шедьоври от художествени преводи, вечни заглавия, нови автори е истински подвиг. Пътуването към Итака с кораб от светлина е вече факт седемнадесет години.
Като седемнадесет мига от пролетта на българското книгоиздаване. И в това е смисълът на истински поклон към онова, което направи Иван Гранитски за тези седемнадесет години, в които издателство "Захарий Стоянов" беше истинска духовна Венера в смутното социално време... Във време на духовно обедняване и социално отчаяние.
Казват, че са се появили за тези години над 1500 заглавия в няколко милиона тираж. И нито едно не става за еднодневни чалгаконцерти. Това показаха почти три хиляди премиери на нови заглавия, срещи с читатели и автори, пътувания в страната, участия в панаири на книгата и празници на книгата, издадена от "Захарий Стоянов".
Само с бегъл поглед в книгописа ще видим вечните страници, създадени от Паисий Хилендарски, Софроний Врачански, Иван Вазов, Христо Ботев, Захарий Стоянов, Петко и Пенчо Славейкови, Гео Милев, Никола Вапцаров, Христо Смирненски, Братя Миладинови и още десетки български класици. Ще прибавим новите творби на съвременните български писатели от Георги Джагаров, Валери Петров, Емилиян Станев, Йордан Радичков и поне още стотина имена, които още творят българска поезия и проза. Голямо попадение са многотомните издания на Захарий Стоянов, Йордан Йовков, Елин Пелин, ярките художествени преводи на Достоевски, Чехов, Марк Твен, Пушкин, Емил Зола, Данте, Гогол, Мопасан.
Не могат да се изчерпят нито заглавията, нито авторите, нито намеренията за следващите художествени факти, които са в книжарници и складове, на книжни сергии и вълнуващи срещи с публиката по площади и на закрито. Великолепни са инициативите на Гранитски, в които бизнесмени и по-заможни хора подпомагат желанието на издателите книгите да стигнат до повече техни ревностни почитатели и продажбите на книгите се осъществяват и на преференциални и промоционални цени. Защото хубавата книга няма цена, но икономическото състояние на населението го  лишава понякога от възможността книгата да стигне до онзи, който има наистина нужда от нея. В същото време милиардери и милионери не са прочели нито една книга, не са купили нито една книга, а някои само по една от Карл Май... И във време на еднокнижниците издателство "Захарий Стоянов" продължава през цялото време на прехода да пръска светлина от своя словесен кораб по пътя към Итака. Един ден хората разбират що значат тези Итаки. Защото са ги срещали през всичките тези седемнадесет мига от пролетта на българската книга.
Честит рожден ден на всички онези, които направиха възможна тази рожба - издателство "Захарий Стоянов", да стигне почти пълнолетие. И поклон пред всички - автори, редактори, художници, издатели, разпространители. И най-вече читатели!
Приятно четене и през следващите години.

БСП огласява днес доклада за договора с ,,Боташ"

автор:Дума

visibility 347

/ брой: 75

Еврото пак се отлага

автор:Дума

visibility 468

/ брой: 75

Руските активи - в полза на Украйна

автор:Дума

visibility 423

/ брой: 75

Полицията разтури лагер на 450 мигранти в Париж

автор:Дума

visibility 347

/ брой: 75

САЩ връщат петролните санкции за Венецуела

автор:Дума

visibility 328

/ брой: 75

Накратко

автор:Дума

visibility 266

/ брой: 75

Признат провал

автор:Евгени Гаврилов

visibility 348

/ брой: 75

Отново за енергийно бедните

visibility 321

/ брой: 75

Липса на отговорност

автор:Александър Урумов

visibility 325

/ брой: 75

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ