29 Март 2024петък02:40 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Йовица Миленов:

Рисувам за удоволствие

Няма нищо лесно, ако се стараеш, ще успееш, казва младият художник от Македония

/ брой: 127

автор:Светла Василева

visibility 4852

Йовица Миленов е роден в Щип, Македония, през 1991 г. Завършва специалност текстил в гимназията в Делчево, след което става студент на Националната художествената академия в София, специалност живопис. Тази година е трети курс в класа на проф. Теофан Сокеров. Един от младите и атрактивни улични артисти на столицата. Вечер прави блиц рисунки със спрей в парковете на София.

"В България да се живее от изкуство е трудно. Но по света не е така. Хората тук искат повече шоу, не искат изкуство"


- Йовица, завършил си специалност текстил в Делчево. Как реши да учиш точно това?
- Учих текстил напук на нашите. В тази гимназия ходят по принцип ученици с много слаб успех, които няма да ги приемат другаде. Аз обаче отидох там за учудване на всички, защото успехът ми беше отличен.
- Ходил ли си на уроци, преди да кандидатстваш тук в София?
- Преди да дойда на приемните изпити, мислех, че съм велик, че мога да рисувам, че всичко съм открил. На един панаир мой съсед художник ми каза, че с това, което умея, няма да ме приемат в академията и ми предложи да се обадя на негов приятел, който да ме подготви. Минаха месец, месец и половина и като остана седмица до изпитите, с, свързах с художника, който ми препоръча съседът ми. Тая седмица преди изпитите рисувах от сутрин до полунощ. Само глави, човешки глави.
- Щом си приет, усилията ти са били възнаградени?
- Да, на изпита рисувахме човешка фигура до коленете.
- Защо не кандидатства в македонската художествена академия?
- Разликата е там, че Македония има общо около 2 млн. жители, а тук само в София са толкова, че и повече. Тук е по-голям шансът за постигане на нещо.
- Имаше ли и други кандидати от Македония заедно с теб?
- Когато аз кандидатствах, имаше още едно момиче. В момента в групата, в която уча, има двама българи, останалите са от Кипър, Сърбия, Гърция, Македония.
- Какви са плановете ти?
- Да получа бакалавърска степен, а после искам да уча нещо друго, не живопис. Например архитектура или интериорен дизайн, макар че в академията има само индустриален дизайн. Още не съм решил. Сега се занимавам с живопис. Доволен съм.
- Как откри рисуването със спрей (spray paiting).
- Бях на една почивка при нас в Охрид и на брега на езерото видях момиче да рисува. Тогава си казах: "Глупости, вятър работа!" Само размахва спрейовете, получава някакви ефекти. Обаче се върнах да я гледам как го прави и стоях доста време. Тя ми обясни някои неща, след което търсих информация и в интернет. После започнах и аз да рисувам. Всеки, който иска да се научи да рисува със спрей - може да го направи. Не е невъзможно. Напротив.
- Помниш ли първата си рисунка?
- Да. Изненадващо опитът ми беше доста успешен. Сега не бих могъл да я повторя. Правих я на терасата в Делчево, в дома на родителите ми. Изцапах всичко. Първите спрейове си ги купих с пари, които баща ми ми беше давал за кафе с приятели. Лиших се от 3-4 срещи на кафе, но имах два спрея  - черен и бял. Нарисувах пирамиди, зад тях море, дървета, планети. Сюрреалистично се получи.
- Как реагираха родителите ти? Те с какво се занимават?
- Те не придават особено значение на това. В Македония изкуството не се цени. Баща ми е електротехник. В момента не работи никъде. Няма работа. Майка е завършила текстил в моята гимназия, но в момента шие ризи. Заплатата й е 200 лева.
- Как живеят тези хора с 200 лева?
- Питайте ги тях!
- Имаш ли брат, сестра?
- Имам сестра, абитуриентка. Тя ще дойде тази година също тук в София да кандидатства. Иска да учи ПР.
- Как ти се струва обучението тук, тежко ли е?
- Няма нищо лесно. Ако се стараеш, ще успееш. Имам колеги, които отпаднаха.
- Изморява ли те рисуването всяка вечер на улицата?
- Да. Но не толкова това, че рисувам коленичил върху плочките, колкото друго. Сутрин ставам в 8.00 часа и отивам в академията. Рисувам до 14.00-15.00 часа. Прибирам се, вземам спрейовете и отивам на улицата. Лятно време излизам по-късно заради високите температури. Когато е горещо, никой не се задържа дълго на едно място да гледа, пък и спреят съхне почти мигновено и по-трудно се правят ефекти.
- Какви помощни материали ползваш, за да правиш допълнителни ефекти на картините?
- Първия път ползвах капак от тенджера на мама. Стори ми се подходящ, пък и реших, че е стар, а нямаше как да я питам дали разрешава, понеже беше на работа. Тя щеше да ме убие, като видя какво съм направил. Не помня тук в София ли беше, или във Велико Търново, както рисувах установих, че съм си забравил гъбичката. Огледах се, не видях нищо подходящо, с което да направя дърветата. Тогава си свалих тениската и с нея ги направих. Хората бяха много впечатлени от ефекта, който се получи върху листа. Ползвам вестници, капачки, всякакви подръчни материали.
- Имаш ли конкуренти тук?
- Да, имам и то доста.
- А проблеми с официалните власти - общината, полицията?
- Не. Във Велико Търново рисувах няколко пъти и там винаги ми даваха разрешителни. Тук, в София се обаждах в общината, но казаха, че не са ми необходими и мога да си рисувам свободно. За морето не ми разрешават, малко по-трудно става. Община Созопол поиска да платя 2000 лева за място.
- Колко човека, според теб, са те гледали едновременно, докато рисуваш?
- Минават може би към хиляда, но мисля, че до 250 е имало около мен, докато правя картина. Всъщност цялото шоу е в това, че нещо, което зрителите виждат уж в завършен вид, с едно движение по листа аз го развалям пред очите им и на негово място изниква друго, съвсем различно. Чувал съм коментари, когато нарисувам пейзаж например и изведнъж го покрия с черен спрей целия, хората да се стъписват и да казват "той развали всичко"!
Тази техника позволява да се рисува всичко, най-вече космически сюжети. Някои рисуват и хора, но аз още не съм достигнал това ниво. Освен всичко останало е необходимо и повече време, за да се "хване" характерът на човека. Аз рисувам за удоволствие. Забавлявам се, докато жонглирам със спрейовете, цветовете и фигурите по листа.
- Българите склонни ли са да плащат за това, което рисуваш на улицата?
- Зависи от хората, от момента, но по принцип купуват картините, които са наблюдавали как ги правя пред тях, или онези, които са рисувани специално за тях.
- Като си ходиш лятно време в Македония, рисуваш ли със спрей?
- Опитвал съм два-три пъти, но някак не се получава. Мислят ме за луд, не разбират онова, което правя, понеже нямат търпение да останат докрай и да видят резултата.
- Твоите преподаватели от академията знаят ли за заниманията ти на улицата?
- Да, знаят, но гледат на това като на шоу за бързо рисуване. Аз съм правил и по-сложни картини, за които трябват два-три часа да се обмисли всичко, да се композира, да се намери пространството, колоритът.
- За какво най-кратко време си нарисувал картина със спрей на улицата?
- За 2.5 минути, когато рисувам върху малък формат (35x50 см). В началото, когато започнах да рисувам с тази техника, ми трябваха десетина минути. Чел съм в интернет, че за средно сложна картина са достатъчни 45 секунди. 
- Търсиш ли нови предизвикателства?
- През зимата смятам да усвоя нова техника. Видях пейзажи, рисувани с пръсти с акрилни бои върху малки стъклени плочки. Получават се уникални картини. Опитвал съм да правя и рисунки с пясък върху стъкло. Развалих една маса вкъщи, за да пробвам, но не бях доволен от резултата. Пясъкът трябва да е специален, много ситен. Аз опитах с кварцов, но той отскача от стъклото и нищо не се получава.
- Мислиш ли, че човек може да живее днес, да се издържа, рисувайки картини?
- Да. Всичко е до ръка, всичко е до име. Тук в България да се живее от изкуство е трудно. Но по света не е така. Хората тук искат повече шоу, не искат изкуство. Те затова се събират да гледат как правя картините на улицата, на момента. Хората всъщност дават пари за шоу. Аз съм разговарял с мои братовчеди, които са в чужбина. Те казват - хората пари за картина няма да дадат. Ще ги дадат обаче, без да се замислят  за глупости.
- Мислиш ли да отидеш да рисуваш някъде на Запад, а защо не и на Изток?
- Това лято ще опитам. Каниха ме в Турция. Казаха, че това, което правя, е много подходящо затам, но на мен не ми се иска. Мечтата ми е да отида в Дубай или в Австралия.


Снимка Мариета Томова

Без паспортна проверка за пътуващи от и за шенгенски държави

автор:Дума

visibility 312

/ брой: 59

Светофарите с различни сигнали за посоките

автор:Дума

visibility 314

/ брой: 59

Върнаха 48 млн. лв. от аванса за правителствения комплекс

автор:Дума

visibility 291

/ брой: 59

Протест в Унгария срещу корупцията

автор:Дума

visibility 336

/ брой: 59

Педро Санчес против независимост на Каталуня

автор:Дума

visibility 271

/ брой: 59

Израел ликвидирал командир №3 на Хамас

автор:Дума

visibility 291

/ брой: 59

Накратко

автор:Дума

visibility 235

/ брой: 59

Рецепта за катастрофа

автор:Дума

visibility 355

/ брой: 59

Пътят надолу*

автор:Валерия Велева

visibility 302

/ брой: 59

Цялата соросоидна сган - вън!

visibility 320

/ брой: 59

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ