Лого ДУМА
ДУМИ МНОГО ДУМА Е ЕДНА

19 Октомври 2018 | Петък
 
вход регистрирай се

Позиция

За една позиция и още нещо

Лозан Такев

6. Юни 2013 , брой: 128   763   4Поводът е от социалната мрежа. Читатели на news.bg, притеснени от публикации във фейсбук страницата на 23 юли 2012 г. на министъра на културата Петър Стоянович, че Никола Вапцаров е терорист, а Светлин Русев - измекяр, чакат реакцията и позицията на другомислещите относно подобни квалификации като тази: "При положение, че в цял свят тероризмът се осъжда, не виждам защо да има повече сведени глави чрез един негов български представител. Думите са изречени като коментар на новина със заглавие: "Едва трийсетина сведоха глави пред Никола Вапцаров" миналата година през юли.
Подобна проява веднага поставя на изпитание разума, паметта, антифашистките ни рефлекси и идеи, както и левите инстинкти на партията, с чийто мандат е излъчено и днешното програмно и експертно правителство на Република България. Спомнете си, по същото време една бивша представителка на БКП, като председател на 41-ото Народно събрание /Цецка Цачева/ отказа да обяви "минута мълчание" в памет на Никола Вапцаров в деня, в който се отбелязваше кръгла годишнина от неговата екзекуция за антифашистка дейност...
На 2 юни антифашисти, социалисти, много граждани сведоха отново глави пред подвига на Христо Ботев, Васил Левски, на Никола Вапцаров и на всички българи, отдали живота си за националната и социалната справедливост и свободата на България... Предстоят и други поводи - през юли на Гарнизонното стрелбище, в деня на Васил Левски - на 18 юли, и т.н. Най-малко се нуждаем сега от разделянето и противопоставянето на "стари" и "млади", на "ваши" и "наши" герои, а в културата - на елитарна и масова, на граждани и на селяни, каквито намеци се долавят и в социалната мрежа с името на културния министър. Министерството най-вече трябва да работи за възраждане на българската духовност и за възстановяване на националния консенсус, без това обаче да неглижира приноса на лявата интелигенция в културното наследство на модерна България, без крайни интерпретации за тероризма и "измекярството", като обругава значими личности, български национални герои.
Това беше поводът и това беше съдържанието на една кратка позиция на комисията по медии, пропаганда, масовополитическа и културна дейност към Градския съвет на БСП - София. Срещу позицията застанаха народни представители от Коалиция за България, професори, министър, отговорни дейци на НС на БСП, общински съветници, включително председателят на ГС на БСП. Сега ли е времето, тук ли е мястото, не рушим ли крехкото мнозинство? С такова поведение не помагаме ли на опонентите си да атакуват още по-енергично правителството? И така нататък - все в този ред с предложения за изчакване и за премълчаване.
Защо заех страната на "позицията"? Трябваше да избирам. Или страната на "терориста" Никола Вапцаров, на "измекяра" Светлин Русев! Или страната на министъра на културата... Избрах първите.
 

 

НЕ ПРЕКТИЧНИЯ ИЗБОР?!...

ЛОЗАН ТАКЕВ: "Трябваше да избирам. Или страната на "терориста" Никола Вапцаров, на "измекяра" Светлин Русев! Или страната на министъра на културата... Избрах първите."

Благодаря Ви за позицията! Но какво от това? - При тази класика:

***Когато дребнобуржоазните ценности начело с "ортодоксалния кариеризъм" са издигнати на пиедестал, а стъпването ("със широко затворени очи") върху моралния капитал завещан ни от загиналите антифашисти и безкористно верните на лявата идея съвременници се счита за проява на "нормален" инструмент за вкопчване във властта.***

 

Апис
Всички права запазени "ДУМА"