26 Април 2024петък22:46 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Нешка Робева:

Всяко правителство съм посрещала с надежда

Дано новият кабинет да успее, поне да направи най-съществените неща, а за БСП трябва да сме наясно, че това е последен шанс, казва световноизвестната треньорка по художествена гимнастика и хореографка

/ брой: 132

автор:Велиана Христова

visibility 1998

Нешка Робева е родена в Русе. Завършва хореографско училище. Състезава се в националния отбор по художествена гимнастика. Вице световна шампионка за 1969 г. 25 години e старши треньор на българския национален отбор по художествена гимнастика. За този период нейните възпитанички са завоювали 294 медала, 7 абсолютни световни, 10 eвропейски титли и 2 вице олимпийски титли. Робева е носител на почти всички държавни отличия и на грамота за принос към световния женски олимпийски спорт. Президент на най-успелия в света клуб - "Левски" (306 медала). През 2000 г. създава трупа от 35 момичета и момчета, която представя чрез съвременно интерпретиране българския и балканския фолклор. Над 250 участия в страната и чужбина - Бродуей, Сингапур, Гърция, Турция, Белгия, Израел, Италия, Македония, Москва. Спектаклите на Нешка Робева и в момента са най-гледаните в България.

"Леля Ванга един път каза за социализма: сега няма да успее, още веднъж след това няма да успее, но после ще успее"


- Какво ви е мнението за работата на  парламентите у нас в годините на преход, г-жо Робева? Според мен Великото народно събрание беше по-качествено от следващите. Имаше личности в него. И законите му бяха по-качествени.
- То подбираше личности, които да го представят.
- Дали мажоритарният избор тогава изигра роля?
- Ами, същият си беше. Аз например, колкото и да ви е странно, не бях избрана мажоритарно, а бях по партийна листа. След като преди това нашата партия едва ли не ни обяви за врагове номер едно за комитета в Русе. Всичко беше подменено, всичко беше наистина дълбоко сгрешено, защото смятаха, че ще могат да осъществят това, което са замислили - да ръководят процесите. Не стана.
- След това стана по-зле, парламентите работеха по-лошо.
- По-зле стана, защото до голяма степен във Великото народно събрание се играеше едно театро. Защото по-късно се разкри, че почти всички основоположници на СДС са били служители или агенти на ДС. Ясно е, че те са имали поставени задачи. В този смисъл аз обвинявам БСП. Обвинявам. Определено. Въпреки че никога не мога да подменя вярата си. Аз винаги казвам така: БКП или БСП, дали ще се преименува, винаги ще я има. Защото тя има идеология, има идея. Най-различни хора могат да я владеят, тя може да пада, да става, да се вдига, но това е, което я държи. Докато такива партии като РЗС, като ГЕРБ, това са клиентелистки партии. Те нямат идеология. Десни били. Глупости. 
- Но тъй както има идея и е насочена към хората, през тези 23 години, като погледне човек, много малко е управлявала БСП. Малко е била предпочетена от хората.
- Защото тя беше овладяна от хора, които изобщо забравиха идеята, забравиха за какво става въпрос? Затова ръководството на БСП в годините има огромна вина за това, което стана. Затова аз най-много обвинявам БСП за целия преход, че го допусна. Защото тя трябваше да дава пример, тя трябваше да ръководи нещата. Ако БСП, идвайки на власт, провеждаше политика, каквато идеологията предполага, този преход нямаше да се случи. Нямаше да се случат заменки, подменки, приватизации, електродружества...
- Но все пак най-големите золуми и продажби, разсипията в земеделието, в промишлеността дължим на СДС.
- Като знаем, че нашата партия създаде СДС, какво да говорим. 
- Ако хора като вас не бяха се дистанцирали тъй рано, нямаше ли БСП да върви по-успешно?
- Ние не сме се дистанцирали, те ни дистанцираха. Но аз сега си спомням един случай как веднъж леля Ванга каза за социализма: сега няма да успее, още веднъж след това няма да успее, но после ще успее.
- Много хора говорят, че Ванга е била използвана от ДС, други я обожествяват...
- Леля Ванга не можеше да бъде използвана. Ако тя решеше, че трябва да каже нещо, го казваше. Но тя не можеше да бъде използвана. Това не им е ясно на тези хора.
- Вие като един огромен творец, доказал се не просто в спорта - това, което правите, е много повече от спорт, какво ще кажете - може ли в последните години човек да твори в България?
- В момента аз правя нещо, което е спорно какво е като дейност. Дали е изкуство... ние правим забавна програма да го наречем, защото хората на изкуството са много, много ревниви. Аз не искам да влизам в спор с тях, но ние възраждаме традицията - по един различен начин от този, който се е показвал досега. Честно казано, никой не се е засилил като държава... ами, няма кой да ми помогне. Защо, нямам представа. Никога никой не е помагал, откакто работя в тази област. Защото спортът е друго. Аз правя в момента спектакли. А за спорта, когато аз бях треньор, до 1990 г., наистина държавата полагаще изключително много грижи. За това няма спор. След 10 ноември средствата за спорта започнаха все повече и повече да намаляват. Поне три пъти повече пари са нужни, за да се прави наистина спорт. При Жан Виденов имаше един адвокат, който продаде българския спортен тотализатор на едни хора. След това дойде Лучано, с Ирен Кръстева. А сега сложиха тази жена, която няма общо със спорта. Ако тя не е поставена, за да опоска докрай тотализатора... добре би било.
- Част от вашите възпитанички, световни шампионки, ви боготворят и защитават, че така е трябвало да се работи, понеже без сериозни усилия нищо не става. А други приказват, че сте ги тормозили. Защо е така?
- Могат във всичко да ме обвиняват, но нито една от тях не е задържана насила. Нито една. България познава само тези, които станаха шампиони, но не познава десетки други деца, които на определена възраст не издържаха, отказаха се. Така че аз така съм разбрала изявата на техния талант, те са приели моя начин, моята дисциплина. Ако не бяха приели ограниченията, които бяха необходими, те просто нямаше да бъдат шампионки, нямаше да ги знаят, сега нямаше да говорят. Лошото в известна степен беше, че аз съм възпитана в македонско семейство. По линия на майка ми това са македонски бежанци. Там не се обяснява колко много обичаш детето, там родителят има задачата да го постави здраво на краката му, да може да се справя то с живота. Аз никога не съм обяснявала какво правя за тях. Винаги съм мислела, че един ден те ще разберят и няма защо да им казвам колко ги обичам и колко мисля за тях, те ще разберат. Е, който разбрал, разбрал...
- Вие работихте в годините с много поколения деца, пред очите ви, в ръцете ви се сменят генерации. Какви са сегашните деца според вас?
- Те не искат да работят. У тях беше изградено едно огромно самочувствие. Двадесет и три години ние непрекъснато чуваме: децата имат права, нашите деца трябва да имат самочувствие... Но няма по-страшно нещо от самочувствие без покритие. Децата го приеха буквално. Но когато яйцето започне да учи квачката, нещата не вървят на добре. За тях няма авторитети, в училището се преподава така, че те не умеят да анализират, не се задълбават, не задържат вниманието си върху сериозните неща. Нямат търпение да работят, да изчакат успеха. Те искат всичко сега и веднага, на всяка цена.
- Какви са очакванията ви сега - след това, което стана в политическия живот, от новото правителство?
- Всяко правителство съм посрещала с надежда. Да, дори ГЕРБ. Мислех си, че Бойко Борисов е един... средняк, да речем. Мислех си: той е човек от народа, той ще иска да остави нещо след себе си, той има пари, не му трябват повече. Само че явно съм сгрешила. Той имаше фантастичен пиар, предполагам американците му го правеха, защото те са майстори по тези неща. И направи една серсемия. А сега явно ножът е опрял до кокъла и затова се обединиха срещу него, защото просто България няма накъде повече да пада. И дано това правителство да успее. Поне да успее да направи най-съществените неща. А за БСП трябва да бъдем абсолютно наясно, че това е последен шанс.

13 зърнари са взели 52 млн. лв. субсидии

автор:Дума

visibility 268

/ брой: 80

Войната в Украйна удвои приходите на ВМЗ-Сопот

автор:Дума

visibility 282

/ брой: 80

Хващат най-много негодни банкноти от 10 лева

автор:Дума

visibility 248

/ брой: 80

ВМРО-ДПМНЕ води на първия тур

автор:Дума

visibility 255

/ брой: 80

Расте напрежението между САЩ и Китай

автор:Дума

visibility 317

/ брой: 80

Педро Санчес подава оставка?

автор:Дума

visibility 278

/ брой: 80

Накратко

автор:Дума

visibility 208

/ брой: 80

По български

автор:Евгени Гаврилов

visibility 300

/ брой: 80

15 сергии

автор:Таня Глухчева

visibility 296

/ брой: 80

Хем най-бедни, хем богаташи...

visibility 259

/ брой: 80

Абсурдът "Боташ"

автор:Румен Овчаров

visibility 267

/ брой: 80

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ