29 Март 2024петък13:55 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Намаляват цените на зелената енергия от нови мощности

Това обаче няма да доведе до поевтиняване на тока, според ДКЕВР

/ брой: 135

автор:Светла Василева

visibility 111

Цените на енергията от възобновяеми източници ще бъдат намалени от 1 юли тази година, но това няма да се отрази на сметките на потребителите. Това заяви председателят на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) Анжела Тонева пред журналисти вчера след общественото обсъждане с представители на зелените централи, ЕСО, НЕК и електроразпределителните дружества. В дебатите участваха и представители на движението на протестиращите "Освобождение" и на национална инициатива "Социална солидарност".
От миналата година вече не се отпуска капацитет за присъединяване на нови мощности, с изключение на вече сключените договори и ние разполагаме с информация, че няма да има присъединявяне на толкова много ВЕИ-централи, които да повлияят на крайната цена, коментира Тонева. Тя посочи, че са заявени едва около 21 мегавата мощности от биомаса.
Докладът на работната група на ДКЕВР предвижда цената на енергията от биомаса да бъде намалена чрез редуциране на заложената възвръщаемост на инвестициите до 5,37 процента, както и на признатите експлоатационни разходи. Илиян Бъчваров от българската асоциация по биомаса поиска преразглеждане на модела на ценообразуване, тъй като в този му вид той спъва проектите за централи още в зародиша им.
 Тъй като се получи интересна дискусия с много за и против нашето решение, предстои комисията на закрито заседание да разгледа дали действително цената на енергията от биомаса ще бъде намалена, коментира Тонева. По думите й обаче дори и да се намали, това няма да се отрази върху крайната цена на тока, защото става въпрос за малко количество нововъведени мощности.
В момента има инсталирани 1000 мегавата мощности от фотоволтаици, 600 мегавата от вятърни централи, 29 мегавата - от биомаса, от малки ВЕЦ - максимум 50 мегавата, съобщи членът на ДКЕВР Еленко Божков. Той посочи, че няма достатъчно информация за новоприсъединяващи се малки мощности, защото според ЗЕВИ слънчеви инсталации от 5 до 30 киловата се присъединяват безпрепятствено към електроразпределителната мрежа, дори и без издаване на становище, като това важи и за мощности от биомаса и ВЕЦ до 1,5 мегавата. По време на обсъждането обаче се оказа, че заложеното от закона безпрепятствено присъединяване съвсем не е такова. Проектите отлежават в ЕРП и НЕК с месеци, въпреки две нарочни писма на регулатора, указващи, че изискването на становище е излишно.
Анжела Тонева заяви, че в момента се преработва целият модел за ценообразуване, за да може да бъде отразена новата среда в енергийната система, а именно, че над 50 процента от потребявана енергия в страната се изкупува от обществения доставчик по силата на договори за задължително изкупуване. Тонева каза, че моделът няма да е готов до края на тази седмица, както бе заявено по-рано и както се очакваше от обществения съвет, който ще се проведе днес в Министерството на икономиката и енергетиката.
Анжела Тонава подчерта, че е невъзможно само с регулаторни решения да се влияе върху ситуацията с ВЕИ производството при намаленото потребление на енергия в страната.

 

Надниците у нас - най-ниски в ЕС

автор:Дума

visibility 202

/ брой: 60

Парното може да поевтинее символично от 1 юли

автор:Дума

visibility 191

/ брой: 60

32 лв. за килограм агнешко, цената още ще расте

автор:Дума

visibility 182

/ брой: 60

"Български пощи" ще изплаща пенсии още поне 5 години

автор:Дума

visibility 197

/ брой: 60

Над 780 милиона души гладуват

автор:Дума

visibility 168

/ брой: 60

100 тона пластмаса във водите на Дунав

автор:Дума

visibility 173

/ брой: 60

Правозащитници възмутени от САЩ

автор:Дума

visibility 174

/ брой: 60

Гърция най-бедна в ЕС след България

автор:Дума

visibility 196

/ брой: 60

Под прага на унижението

автор:Ина Михайлова

visibility 188

/ брой: 60

Бумеранг с еврото

visibility 182

/ брой: 60

Щети за милиарди

автор:Нора Стоичкова

visibility 196

/ брой: 60

Надвисна риск от конституционна криза

visibility 157

/ брой: 60

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ