25 Април 2024четвъртък18:29 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Смъртта на площадната илюзия

/ брой: 135

автор:Светла Василева

visibility 98

"Няма да платим!" "Долу мафията!" "Самоуправление, гражданска активност всеки ден!" Това пишеше на част от плакатите, които носеха гневни граждани само преди четири месеца по улиците и площадите на страната. За онези, които са забравили, февруарските протести бяха провокирани от високите сметки за ток. Имаше ритуално изгаряне на фактури, палежи на коли на енергийни дружества и в крайна сметка - оставка на правителството.
След опиянението от победата идва ред на отрезвяването. И на връщане към азбучните правила на нашия свят, съгласно които не площадите, а оправомощените институции определят цените на тока. 
Вчера в Държавната комисия за енергийно и водно регулиране се проведе обществено обсъждане на цените на енергията от възобновяеми източници. Заседанието беше открито и можеше да присъства всеки, който пожелае. Залата се пръскаше по шевовете. Присъстваха представители на енергийните дружества. А най-многобройно беше участието на всякакви асоциации, съюзи, фондации и движения от ВЕИ-сектора. И всички те искаха едно - корекция на обявените норми на възвръщаемост на капитала и преразглеждане на експлоатационните разходи. В посока нагоре.
В тази надпревара, в която всеки тегли чергата към себе си, ВЕИ-феновете дори не забелязаха отсъствието на онези, които в крайна сметка трябва да платят исканите от тях проценти - потребителите. Само движението на протестиращите "Освобождение" и националната инициатива "Социална солидарност" бяха изпратили представители, които да бранят интереса на гражданите. Двама с призив за съобразяване със социалната ситуация в страната срещу десетки, вторачени в цифрите, бизнесплановете и печалбите си.
Къде бяхте вчера, протестиращи от площадите? Защо ви нямаше в залата с аргументи и цифри да защитавате правата си на потребители?

Обществените поръчки над 5 млн. лв. под специален надзор

автор:Дума

visibility 304

/ брой: 79

Забраняват рекламата на хазарт в медиите

автор:Дума

visibility 331

/ брой: 79

Безплатни винетки за електромобилите на инвалидите

автор:Дума

visibility 380

/ брой: 79

Жилищните кредити с нови рекорди

автор:Дума

visibility 314

/ брой: 79

Северна Македония гласува за президент

автор:Дума

visibility 298

/ брой: 79

ЕП прие закон за защита на жените

автор:Дума

visibility 344

/ брой: 79

Хиляди деца в Румъния оставени на бабите

автор:Дума

visibility 346

/ брой: 79

Накратко

автор:Дума

visibility 254

/ брой: 79

Политически кукувици

автор:Александър Симов

visibility 391

/ брой: 79

Договорът с „Боташ“ е национално предателство

visibility 321

/ брой: 79

Как Йончева забрави "Ало, Банов"

автор:Дума

visibility 336

/ брой: 79

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ