28 Март 2024четвъртък11:56 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Да отстояваш правата си с... голи гърди

Как се зароди украинската организация "Фемен" и как необичайните й протести стигнаха до Тунис

/ брой: 137

автор:Кристиела Симеонова

visibility 1870

Всеки за нещо протестира в наши дни. В Турция изкореняването на едно дърво изкорени и търпението и примиримостта на южните ни съседи към авторитарното управление на Ердоган. В европейските страни пък хората не спират да протестират против политиката на икономии или против някоя нова хрумка на еврочиновниците. В Чили спорадично пък демонстрират с искания за безплатно образование. В Египет протестират срещу президента Морси и партията "Мюсюлмански братя". Все протести във всяка точка на света...
Един признак обединява всичките тези протести - демонстрантите обикновено са с мегафони в ръка, развяват плакати с послания, изгарят чучела на политици. Едни жени обаче имат своя запазена марка при изразяване на исканията си. Това е "Фемен" - украинската феминистка организация, чието оръжие за протест и отстояване на правата са голите гърди!
"Нашите гърди са нашите оръжия". Това е мотото на феминистката група. Организацията е създадена на 10 април 2008 г. в Киев. "Фемен" започна дейността си с демонстрация срещу проституцията и секстуризма в Украйна. С лозунга "Украйна не е бордей", облечени в булчински рокли, украинките свалиха за първи път дрехите си в знак на протест срещу радиошоу в Нова Зеландия, предлагащо на победителя възможността да отиде в Украйна и да си избере момиче.
Оттогава "Фемен" протестира срещу всичко - от корупцията, религията и нейните догми, неравенството между половете, до всякакви социални, национални и международни проблеми. За пет години голите протести на "Фемен" се превърнаха в световен символ на борбата за равнопоставеност между половете. Една от целите им е да създадат имидж на Украйна като страна, представяща страхотни възможности на жените. Протестните им акции вече са все по-фокусирани върху исляма и потисничеството на жените. На официалната си интернет страница от "Фемен" твърдят, че искат да обединят младите жени, за да разпознаят ценностите на свободата, равенството и развитието за личността независимо от нейния пол. Активистките си поставят и амбициозната цел да организират феминистка революция през 2017 г.
Активистките от "Фемен" успяха да се промъкнат съвсем близо до руския президент Путин и германския канцлер Ангела Меркел на Хановерското изложение през април и да свалят дрехите си пред тях. Кадрите с голия им протест обиколиха света за секунди. Безспорно този начин на демонстрация на исканията привлича вниманието и носи популярност. В защита на своите идеи "Фемен" не се спира пред никого. Миналата година те дори влязоха в Лувъра. Украинските основателки на движението и техни съмишленички от Европа протестираха срещу шокиращи случаи на съдебно преследване на жени, подложени на изнасилвания. Функционерките визираха най-вече казуса с тунизийката Мариам, която била изнасилена от полицаи, а впоследствие обвинена от властите в аморално поведение. Те издигнаха плакат край статуята на Венера Милоска с лозунг: "Изнасилвай ме - аз съм аморална", скандирайки: "Имаме ръце да прекратим това!"
Не липсват акции и срещу религиозни институции. Миналото лято активистка на "Фемен" протестира пред руския патриарх Кирил по време на посещението му в Украйна с викове "Махай се!" За това деяние бе осъдена на 15 дни затвор. Демонстрация с лозунг "Свобода за жените!" имаше и на площад "Св. Петър" след неделната служба на папа Бенедикт XVI.
"Целта ни е да разпространим "Фемен" из целия свят", казва с невероятна увереност активистката Александра Шевченко. Голям клон на групата вече е налице в Париж, а през последните няколко месеца организацията е силно активна и в Германия. Жените се включват в протести срещу сексиндустрията. "Фемен" има последователки в различни краища на света. Организацията има клонове и във Варшава, Цюрих, Рим, Тел Авив, Рио де Женейро. Бразилия, Германия,САЩ, Канада, Швейцария, Италия, България, чак и в Тунис.
На 29 май "Фемен" проведе първата си акция в арабския свят. Протестът пред сградата на Министерството на правосъдието на Тунис бе срещу задържането на 19 май на тунизийската активистка на организацията Амина Сбуи, известна с псевдонима Амина Тайлър. Тя бе арестувана, докато протестирала сама, без да се разголва, срещу джихадистката салафитска групировка "Ансар аш шария". 19-годишната активистка на "Фемен" освен това написа името на организацията на стената на гробище. Прокуратурата в тунизийския град Керуан настоява за строга присъда срещу Амина. По-рано тя беше осъдена да плати глоба от 180 долара заради притежаване на огнеопасен предмет - лютив спрей за самозащита.
Впоследствие трите европейски активистки, протестирали срещу задържането на Амина, бяха осъдени миналата седмица на по 4 месеца и един ден строг тъмничен затвор в Тунис. Французойките и германката бяха признати за виновни от съдия в столицата Тунис по обвинения в разголване на обществено място и посегателство срещу добрите нрави. Двете французойки и германката увериха пред съда, че не са искали да обидят тунизийската култура, а да привлекат вниманието към случая с Амина Тайлър. Шефката на "Фемен" Инна Шевченко предупреди, че присъдата ще има обратен на целения ефект и се закани, че нейната организация ще проведе нови голи акции не само в Тунис, но и в други арабски страни. Европейският съюз разкритикува присъдата като прекомерно наказание. Тя е в контраст с условните присъди, макар и от по 2 г. затвор, изданени миналия месец срещу група демонстранти ислямисти, които през септември миналата година щурмуваха посолството на САЩ и подпалиха американско училище в Тунис, като предизвикаха безредици, при които бяха убити четирима души.
Сблъсъците между "Фемен" и органите на реда са финалът на всеки техен протест. Инна Шевченко е арестувана повече от 70 пъти, и то в различни страни. В момента срещу нея се води дело в Украйна и е в очакване да разбере дали германските прокурори ще повдигнат обвинения срещу нея заради случая на Хановерското изложение. По време на Европейското по футбол през 2012-а е била отвлечена за няколко часа от агенти на охранителните служби, за да бъде осуетен планиран протест. Група активистки на "Фемен" също са били в неизвестност за няколко дни в Беларус.
Шевченко вече е свикнала да бъде поваляна на земята полугола. "Първият път, когато се случи, се разплакахме", казва тя. "Сега обаче се концентрираме върху това, което е истински важно". Ролеви игри и редовни упражнения целят да подготвят жените за физическия контакт с полицията и други служители по сигурността.
Като своя победа момичетата от "Фемен" определят факта, че за 4 г. са станали известни в цял свят. "Друга наша победа е една акция, която направихме заедно с около 100 украински семейства. Преди 8 г. те са дали пари за жилища на зелено, които държавата трябвало да им построи. След многобройни дела нямаха нито жилища, нито върнати пари. При нас дойде една жена на възрастта на майка ми и каза, че сме последният им шанс. Отидохме пред Министерския съвет заедно със 100 семейства - майки, бащи и деца, и се съблякохме. Оставихме дрехите си там. На тях им беше много трудно, но знаеха, че това е начинът. Министрите свикаха заседание и 30 минути по-късно казаха, че проблемът ще бъде решен", разказват активистките на "Фемен".
 "Гърдите са оръжие, от което властниците се страхуват. Хората се взират най-напред в нашите бюстове и след това в плакатите ни", обяснява Ана Гузол, основателка на "Фемен". В началото на "Фемен" се гледаше като на организация, която ползва нестандартни и на пръв поглед доста несериозни тактики, за да привлече общественото внимание върху социални проблеми. Но след като Инна Шевченко отряза дървен кръст с верижен трион в центъра на Киев през лятото на 2012 г. в знак на протест срещу обвинителните присъди на руската женска пънк група "Пуси райът", мнозина украински симпатизанти започнаха да не одобряват техните действия. Според някои критици феминистките разчитат повече на сензация, отколкото на съдържание. "На тези жени сега се гледа просто като на хубави девойки от Украйна, които си свалят дрехите навсякъде", твърди писателката Оксана Сабучко.
Срещат се и позитивни оценки. Според някои "Фемен" е радикален и важен феномен, способен да повдига социални въпроси. Организацията успешно привлича вниманието към проблемите на жените, макар и с доста нетрадиционни и спорни средства.
Каузите на украинките от "Фемен" като тази за равнопоставеността между половете са изключително важни и актуални, особено в някои страни. Докато разглеждах снимки от протестите на "Фемен", се зачудих това ли е обаче начинът да изразиш себе си? Гол, крещящ, показващ неприлични жестове на полицаите, държащ се дори вулгарно. Безспорно нестандартният начин за изява на исканията може би привлича повече внимание, отколкото каквито и да било лозунги или речи. Със зрелищните си протести обаче "Фемен" се отдалечава от целите си и сред крясъците се губи смисълът на нейните акции. А погледът и вниманието на хората си остават само върху това, което първоначално ги е привлякло, а именно оръжието на "Фемен"...

В началото на миналата година площад "Народно събрание" се превърна в арена на поредния гол протест на украинките от "Фемен". С боксови ръкавици и изкуствена кръв дамите казаха "не" на насилието над жени и деца, "не" на трафика на хора и настояха за ефективни присъди за насилниците. "Фемен" призова за институционална подкрепа - специални промени в Наказателния кодекс по отношение на присъдите за системните насилници на жени и деца, справедливо и адекватно правораздаване, затвор и ограничителни заповеди, както и българките и децата им да спрат да живеят в страх.


Централата на организацията в Париж


Много често голите протестиращи са прибирани от полицията


"Фемен" протестират пред тунизийското Министерство на правосъдието


Почти всеки протест на "Фемен" завършва със сблъсъци с органите на реда


Активистките на "Фемен" на покрива на катедралата "Св. София" в Киев в знак на протест срещу закон, забраняващ аборта
БГНЕС

Светофарите с различни сигнали за посоките

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 59

Върнаха 48 млн. лв. от аванса за правителствения комплекс

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 59

Протест в Унгария срещу корупцията

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 59

Педро Санчес против независимост на Каталуня

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 59

Израел ликвидирал командир №3 на Хамас

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 59

Накратко

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 59

Рецепта за катастрофа

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 59

Пътят надолу*

автор:Валерия Велева

visibility 0

/ брой: 59

Цялата соросоидна сган - вън!

visibility 0

/ брой: 59

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ