16 Април 2024вторник23:24 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Спомнете си за юношата

/ брой: 139

автор:Лозан Такев

visibility 1652

Вчера, 18 юни, се изпълниха 90 години от ранната смърт на един юноша, който остави великолепни литературни страници в българската литература, независимо дали ще го има в учебниците утре... Тоя юноша, ненавършил и 25 години, ни остави вечните си стихове за гнева на робите, за улицата, за тълпите, "в които стаена е буря незнайна". По онова време той сам издава сатиричното сп. "Смях и сълзи", приживе публикува "разнокалибрените си въздишки", пише и издава "Да бъде ден".
В българската литература има запазена страница за Христо Смирненски, независимо че според някои той е поет на "Северното сияние", на "Петроград", на Русия, на Москва. И независимо, че има хора, които само заради това не искат да споменат името му.
Нека прочетем отново редовете, които сякаш са писани вчера и днес: "Това е улицата - улицата многолюдна,/ която киска се и плаче/ чрез хилядите минувачи,/ която с гръм чете поемата си чудна..." Или: "това е улицата, в чийто вик/ заслушва се живота многолик..." "В тълпите смълчана е буря незнайна;/ стопено е слънцето в тях./ И често, сред гълъбов прах,/ опасват града те с верига безкрайна/ и в тази верига от роби се движи и черния облак на днешните грижи,/ и светлия призрак на празник свещен - свещенния утрешен ден!"
Стихотворението, писано преди 90 години, "Това е улицата", завършва така: "и притаен, заслушва се светът:/ - Това е улицата, улицата днес говори!"
Днешната улица е доста по-различна. И почти същата. Защото е частица от народа, гласът на искащите правова държава, нов ред, гласът на искащите промяна в политическата система, искащи колективен разум, а не еднолично управление и натиск. Глас на хората срещу групировките, монополите, олигархичните планове, мафиотските кръгове, срещу шуробаджанащината, която продължава да шества по земята българска и бащина...
Каквото и да кажем, ще бъде само допълнение към всичко, което преживяваме отново и отново вече 24 години - малцинството да диктува дневния ред на обществото. Да погледнем в работилницата за закони - в българския парламент. И ако там има още нещо нередно в гласуването, в манипулирането на народните представители, в диктата на отделни лидери и личности, да прочетем редове от Христо Смирненски - да забравим временно Карл Май и неговия Винету. И да палим свещ в памет на хора, които са оставили светли страници и уроци по нравственост, преди да сме се превърнали единствено в слуги на мутри и олигарси...
Спомнете си юношата, мили хора. Той не попита защо е роден, не попита защо ще умре. И остави безсмъртни послания...

Билетът за влак поскъпва с 20% от 7 май

автор:Дума

visibility 300

/ брой: 72

Тецовете в Източномаришкия басейн минават на газ

автор:Дума

visibility 341

/ брой: 72

Инфлацията леко се забавя, но храните поскъпват

автор:Дума

visibility 283

/ брой: 72

Заплаха за поливния сезон в Пловдивско

автор:Дума

visibility 297

/ брой: 72

Разногласия в Тел Авив за отговора срещу Иран

автор:Дума

visibility 348

/ брой: 72

В Гърция забраниха паленето на огън

автор:Дума

visibility 303

/ брой: 72

Кипър спира да дава убежище на сирийци

автор:Дума

visibility 302

/ брой: 72

Накратко

автор:Дума

visibility 294

/ брой: 72

Широко затворени очи

автор:Мая Йовановска

visibility 323

/ брой: 72

"Наивният" Иран

автор:Юри Михалков

visibility 323

/ брой: 72

Ще изпратим ли на изборите отново бандити във властта?

visibility 295

/ брой: 72

За нов икономически модел в ЕС, базиран на знанието

автор:Дума

visibility 275

/ брой: 72

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ