20 Април 2024събота14:55 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

ДКЕВР намалява наполовина студения резерв

Инсталираните през 2012 г. соларни централи са колкото два малки блока на АЕЦ "Козлодуй"

/ брой: 139

автор:Светла Василева

visibility 109

Намаляване наполовина на студения резерв, привличане на приходи от продажба на емисии парникови газове и максимално ограничаване на всички разходи - тези стъпки ще предпазят потребителите от повишаване на цената на тока. Те бяха обявени вчера от Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) като част от нов модел за ценообразуване на електроенергията.
Сегашното свито потребление на ток в страната, комбинирано с двукратен ръст на разходите за производство на енергия от възобновяеми източници (от 563 млн.лв. на 1.2 млрд.лв.) и запазване на условието крайният потребител да плаща изцяло енергията, свързана със задължително изкупуване, би довело до минимум 16% ръст на цената за крайния потребител. По данни на ДКЕВР в електроенергийната система на страната само за 2012 г. са включени 812 МВт соларни централи, почти равни по мощност на два от спрените малки блокове на АЕЦ "Козлодуй".
Ето защо държавният регулатор преразглежда концепцията си за ценообразуване, съобразявайки се и с предстоящото отделяне от регулирания пазар на клиенти, присъединени към мрежи средно напрежение, които към момента купуват енергия на регулирани цени.
Регулираният пазар ще се промени, като ще се увеличи енергията, търгувана по свободно договорени цени. Увеличава се тежестта за крайния клиент на задължително изкупуваната енергия от дългосрочни договори - "Марица изток 1" и "Марица изток 3", от ВЕИ, както и от задължението за изкупуване на енергията, произвеждана по комбиниран начин от топлофикационни и заводски централи. През 2013 г. енергията, подлежаща на задължително изкупуване, вече ще е 67%, вместо сегашните 50%.
Единствената възможност за доставка на по-евтина енергия за крайния потребител би била от АЕЦ "Козлодуй", но неговата квота за новия ценови период се намалява поради това, че клиентите на средно напрежение ще купуват енергия по свободно договорени цени.
ДКЕВР предлага механизъм за преразпределение на разходите за задължително изкупуване за клиентите по регулирани и свободни цени. Идеята е премахване на добавките към цената за пренос и преразпределяне на разходите в единната цена за енергията, която ще се плаща от всички клиенти по регулирани цени. На регулирания пазар НЕК ще продават на търговците на вътрешния пазар, на доставчиците последна инстанция, на ЕРП-тата, на крайните снабдители.
Считам, че е възможно да се случи намалението на цената на електроенергията с до 5%, заяви председателят на ДКЕВР Анжела Тонева, без да поема обаче категоричен ангажимент, че това ще стане точно от 1 юли. Вярвам, че може да бъде приложено поне за период от една година, уточни тя. Намалението на цената обаче минава през промени в Закона за енергетиката и Закона за енергията от възобновяеми източници. Очаква се, след като те бъдат приети в спешен порядък от Народното събрание и новият модел започне да се прилага, да се стигне до намаляване на мрежовите компоненти към цената за пренос и създаване на условия за развитие на либерализиран пазар.
В момента тече втори регулационен одит на енергийните дружества, като внимателно се оглеждат разходите им. До вчера няма постъпили предложения в ДКЕВР от електроразпределителните предприятия за различно от действащото тарифиране на потреблението.

БСП огласява днес доклада за договора с ,,Боташ"

автор:Дума

visibility 347

/ брой: 75

Еврото пак се отлага

автор:Дума

visibility 468

/ брой: 75

Руските активи - в полза на Украйна

автор:Дума

visibility 423

/ брой: 75

Полицията разтури лагер на 450 мигранти в Париж

автор:Дума

visibility 347

/ брой: 75

САЩ връщат петролните санкции за Венецуела

автор:Дума

visibility 328

/ брой: 75

Накратко

автор:Дума

visibility 266

/ брой: 75

Признат провал

автор:Евгени Гаврилов

visibility 348

/ брой: 75

Отново за енергийно бедните

visibility 321

/ брой: 75

Липса на отговорност

автор:Александър Урумов

visibility 325

/ брой: 75

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ