Лого ДУМА
ДУМИ МНОГО ДУМА Е ЕДНА

22 Август 2018 | Сряда
 
вход регистрирай се

Позиция

Бунтът на ситите

Пощенски код "София 1000"

Велислава Дърева

24. Юни 2013 , брой: 143   96663   715
Снимка


Февруари
Те прииждат към площадите: отчаяни, гневни, яростни, бесни, зли, гладни, бедни, навъсени, изоставени, грабени, унижавани, мачкани, смачкани, безгласни, безвластни, мизерни, без капка надежда, без утре и днес, потресени, погнусени, презрени.
Те извират из февруарския студ, от своите ледени обиталища - "без рози/ и песни/ без музика и барабани/ без кларинети, тимпани, латерни, /флигорни, тромбони, тръби".
Безпиарни и безпарични, безработни и безпрограмни, непрограмирани и негримирани. "Не гении/ таланти/ протестанти/ оратори/ агитатори/ фабриканти/ въздухоплаватели/ педанти/ писатели/ генерали/ съдържатели  на локали/ музиканти/ и черносотници".
А отчаянието на един народ, "затъпен/ унижен/ по-нищ и от просяк,/ останал/ без мозък/ без нерви".
Прииждат.
"Не за поредната променада по заледените улици, а да вдигат грамади от гняв, и да превръщат себе си в клади.
Купчина камъни и пепел остана след тях."

Юни
Те не се притесняват за тока и хляба. Не им пука за парното, детските, пенсиите. Те имат своята прекрасна работа и европейски заплати, те са сигурни и осигурени, лъскави и блестящи, с фамозни CV-та, с оня преуспял курикулум вите, наченат някога в тоталитарните коридори на властта.
Те извират в юнската жега из своите офиси, бюра, дирекции, фондации, агенции и администрации, прииждат към площада с музика и барабани, с кларинети, тимпани, латерни, флигорни, тромбони, тръби, тъпани и вувузели, с ролери, скейтбордове, колела, кучета, бебета. Все гении, таланти, оратори, оператори, агитатори, фабриканти, писатели, тук-таме генерали, поети, съдържатели на локали, музиканти, програмисти, артисти и всякакви пиар специалисти.
Те идват за своя пореден купон, за своята весела променада из софийските улици - едно празнично шествие с дечица на рамо (да свалят комуняги от малки), една разходчица на любимото куче, малко рисунки по асфалта, после - мощно свиркане, после химна, малко хорца, малко ръченици, тук прехвръкне камъче, там пльокне яйчице, ето, слънцето се претъркулнало, станало хладно, сенчесто, време приятно за един тегел по стъргалото на протеста - състудент ще срещнеш, с приятели ще побъбриш, срещу червените боклуци ще повикаш, ей тъй, да ти се отпусне душата...
Медиите преливат от умиление, задавят се от възторг, сини динозаври хлипат от щастие в крупен план, репортерките са тъй вдъхновени, сякаш отново са пипнали Борисов по бицепса...
"Февруари не е юни", каза една млада дама, "случайно" поканена в телевизора. "Защото, каза дамата (доскорошна пиарка на служебното правителство), това е протест на нормалността, на младите, красивите, истинските, интелигентните, вдъхновените". От което следва, че ония, февруарците, са невежествени смотаняци, тълпа ненормалници, кухавелници, грозни, отвратителни и даже фалшиви.
Така беше начертана една демаркационна линия между юни и февруари, между ситите и гладните, преуспелите и премазаните, между елит и простолюдие. Нарцистично и високомерно.
Те са успешни, другите са лузъри.
Те са добрият материал, другите са лошият мат`рял. (Какво единодушие с Борисов!)
Добрите са 10 000. Останалите до 7 272 041 (според последното преброяване) са кофти направа, не стават.
Те презират всеки, който не може да си плати тока и парното, който от безизходица се самозапалва, самообесва, самоосъжда, който блъска от сутрин до вечер, който не може да купи на детето обувки, нито учебници, нито лекарства за майка си.
Те не знаят какво е това. Не разбират. Не искат да разбират. Няма да разберат.
Те не искат да бъдат като ония "селяци/ работници/ груби простаци/ безимотни/ неграмотни/ профани/ хулигани/ глигани/- скот като скот:/ хиляди/ маса/ народ".
Те са млади, умни, красиви, образовани, интелигентни, вдъхновени, лъчезарни, усмихнати, мили, културни, артистични, симпатични. И сити.
Другите, някакви жалки 7 272 041, са тъпи, прости, спихнати, сдухани, безграмотни, некултурни, уродливи, дрипави, отблъскващи, ограничени, заблудени, досадни, нецивилизовани, жалки и мрачни. "Да мрат! Дори им е малко!", казваха преди време "експертите на прехода" за тия неандерталци, които си заслужават "да пукнат малко по малко". Защото - "Така им се пада на тия тъпаци!". И ги пращаха в Сибир - "за да има мир". И сега ги пращат на същото място със същата цел.
Те са черешката на цивилизацията, те са "друго поколение човешки същества", по-висши някак, за разлика от ония примитиви, диваци и варвари.
Те са светли, прекрасни, морални и ведри.
И ведро скандират "Боклуци!", "Курви!", "Педеруги!", "Комуняги!" и "Турци сте!" Така възпитават децата си. Учат ги на гражданско поведение. Така се ставало гражданин, казват.
Те не протестират за цени. А за ценности.  Нямат проблеми с цените. А с ценностите.
Те са демократи, другите са примати.
И понеже са демократи, всеки, който е различен и който не мисли като тях е боклук.
Те имат завидни биографии - от 5-годишни свалят комунягите. Те са второто синьо поколение - пощенски код "София-1000".
Те са децата на онези, които самоубиха десницата с високомерие, а сега плачат, че са непредставени в парламента и чакат раждането на нова, реформирана десница, че да ги представлява. Ще им я направят. Вече я правят - все същите експерти, същите олигарси и същите банки. За да представлява тях - експертите, олигарсите, банките.
Те са децата на "експертите на прехода". На онези, които току обявяваха свършека на тоя преход; които преди 23 години начертаха демаркационната линия и ни назидаваха: "Свиквайте! Така ще бъде! Ние ще бъдем богати и образовани, вие - бедни и прости! И това е необратимо!"; които загробиха държавата със своята "експертиза", а сега викат "Ние сме държавата!"
Коя държава? Кои "ние"?
 

 

Решить задачу - радиоэлектроника.

Вниманию всех студентов, хотим предложить новый проект на сайте Stud-Help.Com! На интернет сайте Вы можете заказать и решить все задачи как по естественным, техническим, так и по гуманитарным дисциплинам. Наш приортитет - решить задачу, дисциплины - теормех.

Решение задач онлайн - [url=http://www.stud-help.com]Задачи[/url]

Купить недорого натяжной потолок звездное небо Киев

Предлагаем купить недорого натяжной потолок звездное небо, цена приемлемая всем. Салон потолков - это продажа и установка натяжных потолков в г. Ирпень.

Salon-Potolkov Com Ua - [url=http://salon-potolkov.com.ua]отзывы [/url]

Натяжной потолок купить

Монтаж натяжных потолков В Киеве и Киевской области. Натяжные потолки для спальни и офиса. Матовые натяжные потолки с фотопечатью и двухуровневые внесут эксклюзив в интерьер ванной. Светильники и плафоны для натяжных потолков также имеются у нас в продаже в большом ассортименте. Приобрести натяжной потолок недорого или ознакомиться с удобством цен можно на нашем сайте. Получить полную консультацию доступно по контактным данным.

Salon-Potolkov.Com.Ua: [url=http://salon-potolkov.com.ua]матовый[/url]

имало едно време

От едно време ли? "В Съветския съюз един партиен секретар агитира някакъв човечец за това колко е светло комунистическото бъдеще. И го убеждава, че при комунизма всеки съветски гражданин ще има собствен хеликоптер.

Човечецът казва: - Ама за какво ми е на мен хеликоптер, аз съм обикновен човек, стига ми апартамент и кола някаква......

Партийният секретар отговаря: - А я си представи, че научиш отнякъде, че във Волгоград са пуснали обикновен салам? Палиш хеликоптера и бързаш за там преди да е свършил..."

В най силните си години СССР

В най силните си години СССР достига до 30% от икономиката на Америка.Повярвай занимавам се с тези неща.80% са пълна фантазия.Дори в момента Щатите имат по голяма индустрия от Китай,какво остава за съветския съюз.А българия никога не е била на 27 място.Младите можеш да ги излъжеш,по възрастните не.Не опитвай.

Нещо много повече - протестите отдавна са рожби на телевизиите!

Ако го нямаше долнопробният телевизионен интерес и безпросветно тъпото, нископородно и чисто животинско телевизионно прехласване пред пълната ахмахщина, нахалство и безперспективност на протестите, обясними само по един единствен възможен начин - специална поръчка за постоянно медийно внимание и раздухване, произвеждащо от мухите стадо слонове - протестите много отдавна щяха да са се спихнали.

Само телевизиите ги поддържат живи и само и единствено те са виновни за това, че безобразията на техния примитивен и първобитно спонтанен произвол продължават като непрекъснато рецидивираща агония на една обречена да умре още от началото пълна гражданска тъпота.

Това с протестите много отдавна не е спонтанно, това е очевидно изкуствено напомпано от телевизиите.

Защото гражданската енергия е хубаво нещо, но само и само гражданска енергия и то отдавна вече многократно повтарящо се преекспонирана, е много лошо нещо. А няма ли да има и малко граждански акъл? Или има само от енергията? Много тъпо звучи и то отдавна вече много тъпо звучи. Защото какво искат тия мухи без глави - да си хвъркат хаотично безумно насам-натам по улиците на София месеци наред ли? Защо бе, защо? Каква им е идеята? Защото оставката на правителството не е идея - това е искане. И какво се крие зад това?

Досега никой не е успял да го изрази. Нечленоразделно мучене - мафия, червени боклуци, олигархия и оставка. И какво след оставката, бе? Пак от същото ли? Или не - от другото! Ама, къде е това другото? За 40 дена никой от протестиращите не смее и не може да го напише, защото е политически и икономически напълно неграмотен. Те могат само да мучат и никой досега не ги е разбрал, защото те само мучат!

Не могат да напишат нищо с живот отиващ по-далече от този на един досадно врякащ, нахално бръмчащ и хаотично движещ се див рояк от безмозъчно енергични насекоми и не могат да изговорят нищо логически свързано и запомнящо се, извън митингаджийските припадъци и загуби на съзнание.

Отделните членоразделни гласове, които търсят своята минутка слава покрай тях, преди всичко и изрично подчертават, че не са техни представители и не са упълномощени от никого. Ей така, иска им се да се изяват по телевизията. И не приемат поканите за непубличен разговор. Само по телевизията. Защо? За да блеснат с отразена светлина най-после и те - непризнатите обществено гении, издигнати до нивото на събеседниците си.

Това протести ли са? Без ясно и грамотно изразени бъдещи намерения вече 40 дни? Що за глупост е това? И кой разумен човек в държавата не е престанал отдавна да я приема на сериозно?

Нещо много повече - протестите отдавна са рожби на телевизиите!

Ако го нямаше долнопробният телевизионен интерес и безпросветно тъпото, нископородно и чисто животинско телевизионно прехласване пред пълната ахмахщина, нахалство и безперспективност на протестите, обясними само по един единствен възможен начин - специална поръчка за постоянно медийно внимание и раздухване, произвеждащо от мухите стадо слонове - протестите много отдавна щяха да са се спихнали.

Само телевизиите ги поддържат живи и само и единствено те са виновни за това, че безобразията на техния примитивен и първобитно спонтанен произвол продължават като непрекъснато рецидивираща агония на една обречена да умре още от началото пълна гражданска тъпота.

Това с протестите много отдавна не е спонтанно, това е очевидно изкуствено напомпано от телевизиите.

Защото гражданската енергия е хубаво нещо, но само и само гражданска енергия и то отдавна вече многократно повтарящо се преекспонирана, е много лошо нещо. А няма ли да има и малко граждански акъл? Или има само от енергията? Много тъпо звучи и то отдавна вече много тъпо звучи. Защото какво искат тия мухи без глави - да си хвъркат хаотично безумно насам-натам по улиците на София месеци наред ли? Защо бе, защо? Каква им е идеята? Защото оставката на правителството не е идея - това е искане. И какво се крие зад това?

Досега никой не е успял да го изрази. Нечленоразделно мучене - мафия, червени боклуци, олигархия и оставка. И какво след оставката, бе? Пак от същото ли? Или не - от другото! Ама, къде е това другото? За 40 дена никой от протестиращите не смее и не може да го напише, защото е политически и икономически напълно неграмотен. Те могат само да мучат и никой досега не ги е разбрал, защото те само мучат!

Не могат да напишат нищо с живот отиващ по-далече от този на едно досадно врякащо, бръмчащо и хаотично движещо се скопление от безмозъчни насекоми и не могат да изговорят нищо логически свързано и запомнящо се, извън митингаджийските припадъци и загуби на съзнание.

Отделните членоразделни гласове, които търсят своята минутка слава покрай тях, преди всичко и изрично подчертават, че не са техни представители и не са упълномощени от никого. Ей така, иска им се по телевизията. И не приемат поканите за непубличен разговор. Само по телевизията. Защо? За да блеснат най-после и те - непризнатите обществено гении, издигнати до нивото на събеседниците си.

Това протести ли са? Без ясно и грамотно изразени бъдещи намерения вече 40 дни? Що за глупост е това? И кой разумен човек в държавата не е престанал отдавна да я приема на сериозно?

Какво твърди вестник Правда в подкрепа на това, което казваме

... тук със Социалиста.

Изпратен от ламбен на 28. Юли 2013 - 20:21.

"Всички проблеми на България от самото начало са свързани с неверния курс към влизане в еврозоната, с отказа от собствена енергетика, промишленост, селско стопанство", твърди "Правда.

"Раждаемостта е спаднала до нивото от 1947 г., страната заема първо място в Европа по смъртност", добавя "Правда".

"Щандовете в българските магазини са затрупани с хранителни продукти, докарани единствено от други страни. И това става в страна с нерисково земеделие, която хранеше Съветския съюз със зеленчуците и плодовете си", изтъква електронният вестник.

Според "Правда" няма да последва "никакво коренно подобряване", докато българите "не осъзнаят, че трябва да залагат на собствените си сили (. . .) и на Русия". "България вече има такъв опит, трябва просто да издигнем сътрудничеството на ново равнище", твърди вестникът.

Същото казваме и ние със Социалиста - Евразия е алтернативата на нашите катастрофални неуспехи и висомерното ни отхвърляне от европейския пазар. Ние трябва да погледнем много сериозно на това и да го използуваме не само като аргумент при преговорите с европейците за компенсация на ограбването ни от техните големи търговски вериги, но и в действителност

Още един камък в градината на големите търговски вериги, които

... ни смучат кръвта.

Какво казва в днешния вестник известният социолог и политилог Кънчо Стойчев:

"Това е законодателство, писано от хора, които правят монополи, защото там са феноменални пари. А ние седим и протестираме за автобуса."

Ново доказателство за отдавна застъпваната тук от мен и от Социалиста теза. Защото това е истината, драги зрители. Монополите у нас правят феноменални пари. Изсмукват ни кръвчицата. И всичко заминава извън държавата. Напълно законно, разбира се и по външното, и по вътрешното закондателство. Копче не може да им се каже по законов ред.

Какво правим и ще продължим ли да клепаме послушно с уши при това положение - това е въпросът. Защото днешната паплач на улицата е много далече и съвсем не ги осъзнава и не си дава сметка за тези неща. Те протестират срещу правителството. Защо? То ли е големият проблем на държавата? Защото дори и олигарсите и вредите, които нанасят те, са нищожно малки, подчертавам дебело - нищожно малки, в сравнение с печалбите на наш гръб, които изнасят оттук големите търговски вериги. Това е големият проблем на държавата.

И ако не искаме да седим така със скръстени ръце и да гледаме как ни обират, има два начина да го решим този проблем. Първо - да ги обложим със специални данъци чрез нови нормативни и законодателни актове. Или второ - да поискаме от техните държави компенсация на огромните финасови потоци, които изтичат от нас към тях.

Защото те нарочно са създали това законодателство, което прави грабежа безнаказан. Защото целият континент е устроен така. Да могат големите играчи да изсмукват кръвта на малките. Нас за какво ни приеха в Европа? Ами, точно за това. За да ни използуват ненаситно и безнаказано като нетни донори на финансови и човешки потоци към тях. Нищо друго не ги е интересувало и това много ясно си пролича от последвалото развитие.

Съвсем не без причина, когато влизахме в Европейския съюз, ние не договорихме нито една клауза за това как ще съществуват българската индустрия и българското земеделие в новите условия на европейския пазар. Случайно ли е било това? Някой не си е свършил работата ли? Не, по-скоро е абсолютно недобронамерено от тяхна страна.

Защото те, разбира се, са знаели и са си давали много добре сметка, че българската държава се е развила и живее благодарение на своя износ на изток и предимно към Съветския съюз. И какво ще прави в новите условия? Ами, тяхна си работа - ние не сме оттук - такъв е бил очевидно съвсем ясният днес отговор. Защото така излезе, че са написани нашите европейски договори. Така ли ще ги оставим? Редно ли е да продължаваме да си затваряме очите пред този не грозен, а абсолютно жесток факт?

Защото благодарение именно и точно на жестокото европейско високомерие българското земеделие и българската индустрия изсъхнаха на корена си. Защото те бяха абсолютно пренебрегнати и отхвърлени от новия европейски пазар. Редно ли е това? На континет, който приема закони в защита на френските крави, примерно? А българските хорица? Те да мрат без работа.

Ние трябва да искаме предоговаряне. Включително и не само с европейските вериги, но и с тези, които ни изсмукват златото, примерно. Или бъдещите нефт и газ, които ще добиваме.

Защото аз винаги съм бил сигурен, че така е била изсмукана Гърция и затова винаги съм възприемал със снизходителна усмивка начина, по който гърците си връщаха парите като крадяха немилостиво европейците. Също като мен със сигурност, между другото, са постъпвали и германците. Защото те не може да не са знаели как ги крадат. Но те ... просто са крадяли повече.

Накрая, обаче, пак на гърците им го върнаха, защото заемите, които им дават сега германците, отиват веднага обратно в германските банки за връщане на по-преди вече взетите от тях заеми. Но сега германците взимат от Европейската банка пари при една нищожна лихва, а ги дават на гърците с безбожно по-голям процент. Богатите никога не губят тяхното. Губят винаги бедните. Опростили им били част от заемите. Да, де - щото знаят как да си ги върнат пак.

И за да не стават такива приятелски закачки с нас, трябва ясно и точно да се предоговорим. Трябва, в замяна на изтичащите от нас финансови и човешки потоци, да искаме някаква еквивалентна компенсация под формата на гарантирани квоти за индустрията и земеделието на европейския пазар.

Това ще промени изцяло европейското мислене и ще го доближи до това на бившия социалистически съвет за икономическа взаимопомощ. Но това е животът. Така трябва да бъде в едно добро и справедливо общество, за каквото претендират европейците. Защото социализмът винаги е бил много по-справедлив и по-хуманен политически строй от капитализма. При социализма нямаше - мри и не ме интересуваш, както постъпиха с нас европейците. Не случайно съветът за икономика се е наричал съвет за икономическа взаимопомощ. Защото на взаимопомощта е било поставено ударение.

Ние за какво сме влезли в Европа - за да ни взаимоограбват ли?

Не трябва да им го разрешаваме. Държавата отдавна е на смъртно легло заради тях.

дали има връзка на едното с другото

"как така съвпаднаха протестите с разговорите"
Разговорите може да са започнали по-рано, а протеста по удобното за неговата си цел време. Не се знае, дали е случайност. А може пък и изобщо да не става дума за цените. Като крайна сума на извадената от хората по тоя начин печалба. За отделния човек разбира се има значение. Въпроса е може би принципен. Как така, някакви си там - ще ни променят плана..

Отделен е въпроса, защо полицията не е имала в тоя протест свои си хора. Да се разбере, кой е участвал там, с каква организация и пари. Омешват свои, цивилни хора с протестиращите, и знаят какво става и кой стои зад тая история. Във всички развити демокрации това е и работата на полицията.

В.М., те протестите започнаха

В.М., те протестите започнаха от втория ден на правителството, а разговорите с американските централи започнаха доста по-късно от Д.Стойнев, като министър. Няма никакво съвпадение. Съвпадение, ако има е в това, че първи социалистите започнаха разговори за високите цени и то не само с американците, но и с всички в този сектор.

А това, че ние сме с ограничен суверенитет е публична тайна в дипломатическите среди. Но така бе и в СИВ.

По втория въпрос си наистина много прав. Ние сме член на ПЕС и имаме евродепутати там, както и председател на ПЕС, който е председател на БСП. Затова казваме с Ламбен, че сега не е 1990-та, 1997-ма. И че историята може да се повтори само като фарс.

Другарски огън вместо другарско огънче

Две възражения към уважаван другар.
Първо. Смущава ме как така съвпаднаха "Започнахме разговори с американските централи за цените" с протестите. Това ме кара да съм много предпазлив в увереността за свободен избор на нацията. Много силни са, пък и нагло подслушват. Абе, беззаконие и конспирация.
Второ. Още като четох Георги Димитров (абе умен мъж. И енергичен, и дръзновен) и Коларов, се убедих в слабостта на сектантството. Или заедно и с подкрепата на Коминтерна, или марксистката партия в България загива под фашизма. Може би и сега е така. В тежки условия на медийни лъжи само чрез ПЕС можем да сме силни. Ако сме секта- ще ни смачкат както едно време богомилите.
А пък онази персона не зная дали е ляв сектант. То аз не зная изобщо какъв е.

За лявото и дясното.

Вчера казах на Ламбен, че ще напиша един коментар. Имах предвид за лявото и дясното.

1.Какво е дясното? То е преди всичко повече личен индивидуализъм с егоизъм.

Това е тезата на еснафа - моят дом е моята крепост. Моята бакалничка е свещена и неприкосновена. Имам си лавчица и работилничка - караджейчица. Трака - лака - аз да съм добре, пък другите не ме интересуват.

Държавата да не контролира нищо. Стихията на пазара е свещена.
Далаверата си работи. Банките и заводите са все частни и правят каквото си искат.

С една дума пълен пазарен и финансов фетишизъм.

Финансовият капитал е една куха пирамида, в която може и да няма нищо. Балон с въздух под налягане.

По-едрият собственик експроприира по-дребните. Какавидата, казва Маркс, набъбва и се излюпва пеперуда. Накрая обаче експроприаторите, казва Маркс, ги експроприират. И кой ги експроприира? Обществото - това е краят на капитализма.

2. Какво е лявото?

Това е солидарно общество преди всичко. Личният егоизъм отстъпва пред интересите на обществото.

Държавата, докато не е отмряла с партиите играе регулативна роля и за пазарите, и за банковите потоци, и за монополите - естествените. Другите ги разбива.

Лявото не приема законите на джунглата за по-силния, а сътворява солидарното общество.

Социализмът на 21-век няма да е държавен! Той ще бъде обществен!

Основните структуро-определящи отрасли ще са поне 51% държавна собственост, която ще насочва принадената стойност в социалните сфери.
Поне 90% от средствата за производство ще са притежание на поне 90% от хората.
Така и частната собственост в случая ще играе роля на обществена.

Защо ние тук, коментиращите леви сме леви?

Ние можем да си живеем много добре и в капитализма, защото имаме висока квалификация и опит. Можем да имаме собствени фирми.

Но ние сме леви, защото имаме социалистически морал.
Ние имаме чувство за солидарност, което надделява над индивидуалистичния егоизъм.

Точно затова сме леви.

Точно затова са били леви и класиците на социалистическата философско-политико-икономическа теория и наука.

Те са били от богати или заможни родове, но изоставят еснафското благополучие и отдават целия си живот и богатство на хората и на великата идея - социализма.

Ние не можем да гледаме как голяма част от нашия народ е беден и експлоатиран.

П.С.
В.М, къде се загуби бе, приятел? Тук трябва да си и насиним задниците на наглите сини талибани!

Пешко, колкото повече пишеш

Пешко, колкото повече пишеш повече се оливаш. Това не бил протест на ситите? Хайде, бе! Сопри се малко! Основната маса ти каза Юлий Павлов е синята дясна, софийска седесария от централните зони на София. И е железен в това твърдение.

Тези, които викат "червени боклуци" са сини, десни, костовистки и герберастки симпатизанти, продали се лумпени, реститути, некадърни режисьорчета и артистчета, фалшиви певци и инструменталисти.

Това правителство е експертно, защото БСП има само трима министри, ДПС - един, а останалите са безпартийни експерти, повечето бивши хора симпатизирали в миналото на СДС и напуснали ги завинаги.

Те са достойни и интелигентни хора и правят сега добри неща за България.

Защо се ескалира протеста, след като се видя, че се коригира бюджета? Защото дясната синя олигархия разбра, че е жестоко ударена и това правителство ще успее. Ето затова не искат корекция на бюджета, но няма да им мине номера!

Ще довършим този път нещата докрай, ако ще да се посерат от яд. Това е!

Ние свалихме цените с 5%, преди това бяха свалени с 8% и става много добре за народа и коректния бизнес. Ще отпушим износа и ще плащаме на фотоволтаиците от въглеродните квоти. Те затова са съгласни с новата методика. Започнахме разговори с американските централи за цените.

Ще се разплатим с бизнеса до края на август 2013г, ще им дадем кредити, ще субсидираме общинските болници, ще намалим прага за деца в една паралелка, ще спрем пенсионната възраст, ще разрешим 2 години по-ранно пенсиониране, ще защитим хората с ипотечни кредити, ще намалим студентските такси, ще започнем реиндустриализация на България и тя ще започне с АЕЦ "Белене" и т.н., и т.н.

Та да си наясно. Няма да даваме оставки! Да си го избиете от главите! Ние имаме много неща да правим за хората. Аз съм гласувал за това правителство, както и 1 милион още леви хора и искаме то да не подава оставки, а да си свърши работата.

След като твърдиш, че заможни хора нямат място в БСП си ляво-сектант. Както и да се въртиш си такъв.

БСП не е пролетарска партия. Работническата класа избяга при десните за повече пари, но уви.
Тук са левите интелигенти.
Ленин още в 1914-та в "Какво да се прави" писа, че работническата класа сама може да стигне най-много до синдикализъм. Той писа, че авангардът е социалдемократическата интелигенция. Тогава са се наричали всички социалдемократи.

То не остана и работническа класа. Няма индустрия, а и животът налага научно-техническата интелигенция за водеща.
Точно такъв е състава на БСП и левите симпатизанти в момента.

Бащата на Енгелс е бил един от най-богатите хора в Германия, а жената на Маркс е от много богато и реакционно аристократично семейство в кратката биография на Маркс, написана от Ленин.

Ляво-сектант си Пешко 100%. А ляво-сектанството довежда на власт десницата. Така е било в историята и сега е така. Всеки по пътя си, Пешко. БСП може да мине без всеки от нас.

Лили, разбирам напълно гнева

Лили, разбирам напълно гнева Ви, но се успокойте! ТЕ ТОВА ЦЕЛЯТ!
ДА ПРИЛОЖИМ СИЛА! ДА НИ ИЗВАДЯТ ОТ РАВНОВЕСИЕ. Няма да успеят.

Ние винаги сме били хладнокръвна партия. Имаме само един гаф. Този с атентата в 1925-та от Марко Фридман. И то без разрешение на ЦК на БРП!
Имам 3-те тома на мемоарите на Ц.Драгойчева и там тя пише, че Фридман още преди атентата е бил изваден от психическо равновесие с поголовните улични убийства на наши антифашисти.

Те фашистите в 1925-та това са искали, да ни предизвикат и след това да унищожат партията. Е, не успяха да я унищожат, но ни нанесоха жесток удар.

Йовчев си е на мястото и е много умен. Той е разведка, която мисли хладнокръвно. Не е грешка опита да се изведат с автобус депутатите. Така се видя същността на протеста. Това бе един професионален тест. И какво, да стоят и се страхуват да излязат ли? Кои са тия отвън, че те ще определят какво ще става в държавата. Така Йовчев им показа истинското лице.

За Калфин и Дончева сте абсолютно права. Да си правят своя партия и не дават акъли. Калфин веднъж ни е предавал точно в подобна ситуация при Виденов.

Той сега какъв е, че да дава съвети на БСП? Да си мълчи. Имаме си партия, която колективно ще вземе решенията.

Моето мнение по въпроса е следното:

Ако ще се обявяват сега избори за май.2014-та то само с едно категорично условие - 3 в едно. Президентчето сгафи повече и е омърсено от далавери. Той къде се пъха, а не вижда собствения си ос..н задник?

Няма как да има предсрочни избори, защото някои не били представени, а да няма президентски предсрочни.

Ние също не сме представени от този президент.

Така че ако ще обявяваме дата за 2014-та то само 3 в едно.

Възприемаме НЕ това, което става, а което ни предават, че става

 Вече уверено твърдя, че медиите формират образа на протестиращите, целите на протестите, реакциите на властта. Животът в медийна република е живот в Матрицата. Казват протестът е тих, а се чуват вувузели и крясъци, унижаващи депутати. Казват процесът е мирен, а се чупят прозорци и летят камъни. Казват, медиите са независими, а има подбор на излагани позиции. Не вярвам на медиите. Капсулирам се и затвърждавам мнението си, че БСП е партия- мъченица. 

Лили, изпадате в паника и губите ориентация, по-полека, моля Ви

Вътрешният министър е много спокоен и много добър в меката си твърдост. Вчера просто не сте разбрали за какво става въпрос.

Относно властта

Сменете веднага вътрешният министър Йовчев!!! Недопустимо е той да съобщава по тв7, че хората му са се справили безупречно!!! - със симпатичните протести, но му попречили "провокатори"!

Защо не са ги заловили? Какво означава "провокатори"??? С това Йовчев застава открито на страната на протестите!!!, тоест срещу правителството! Министърът на вътрешните работи работи СРЕЩУ правитеалството, в което е назначен!!! Това го няма никъде в света!!!

Досега, вече 40 дена слушаме по СМИ, че "провокатори" са тези, кото искат обратното на протестиращите, тоест искат правителството да остане да работи
/оставям настрана, че освен лозунги с обратно съдържание на тези на протестиращите, те никога не са били агресивни/ - Щом Йовчев обвинява за несправянето с проблема - защото е точно това - несправяне с проблема - "провокаторите" - той няма какво повече да прави в правителството!!!

По тв1 пък даваха как протестиращите откъртват павета, докато в същото време полицията се изтегля! Кой ще плаща възстановяването на тези улици? Защо полицията се изтегля точно в момента, когато се правят барикади и се унищожава държавна собственост???

Това ли са мирните и симпатични протести?? Как така тези, които рушат държавна собственост са "мирни"? Това нормално поведение ли е? Не е ли наказуемо?
Полицията трябва да бъде глобена за несправяне със задачите и да заплати от бюжета си възстановяването на улицата! Цветлин Йовчев да бъде уволенен незабавно!, за справяне с обстановката да се извикат ветераните, докато се назначи нов министър! Утре правителството трябва да работи!

Пешко,

Когато започнеш да си мислиш, че само ти си в бяло, а всички други наоколо са нацапани, това е сигурен признак, че трябва да отидеш да се прегледаш на доктор. Не става така в живота. Само насън. И докторите знаят как да помогнат в такива случаи.

ВЛАСТ НА ПРЕСТЪПНИЦИ!!!

1)Не искам да ви превъзпитавам.
2) Протестиращите не са десни - те са всякакви. Най-десните са във вашето ръководство.
3) Държа на принципни неща. Не съм лявосектант - просто смятам,че в основата на левите ценности стоят общочовешки цености и те трябва първо да се уважават. Общочовешките ценности се изместват от ориентацията към паричните ценности. Във вашето ръководство паричният интерес и този към власта са по-силни от всякакви други ценности. Когато протестирам срещу вашето ръководство, аз се застъпвам за чистотата и автентичността на левите ценности - не за друго!!!
4) Това не е бунт на ситите. Това е лъжа! Това е бунт в защита нанай-елементарните етични и нравствени норми, чието спазване трябва да очакваме от управляващите!!! Боклукът е при вас господа управляващи!
5) Цинично е властта, която претендира, че е демократична и подкрепяна, да се загражда с кордони полиция! Това е един от признаците, че тази власт трябва да си иде! Това е "демокрация" на лъжата, високомерието и насилието!
6) Това не е пътят към социализъм, а пътят към лъжата, демагогията и арогантността! С кухи лозунги социализъм не се прави!
7) Тук наистина не ми е мястото.

Ламбен, никой тук не е успял

Ламбен, никой тук не е успял да ни устои и няма да може, защото ние имаме огромен опит, висока подготовка и най-вече боравим с числа и факти от световно-известни и неоспорими източници. Това са фактите на социализма, който доказа за половин век социализъм и сега за 24 години капитализъм, че е много по-ефективна и справедлива система.

Ние се опираме на диалектическия метод при анализа, а неговите изводи ги потвърждава животът. Маркс е използувал диалектиката на Хегел, който е идеалист и материализма на Фоербах и е направил страхотна комбинация.

Велика теория са ни оставили нашите класици, да знаете!

Основните и постановки се потвърждават от живота.
Ето вече 24 години капитализъм и нищо. А за такъв срок през социализма се творяха чудеса.

Като си отида в къщи ще ви напиша един интересен коментар по много интересна и актуална тема. Намислих ч вчера, но днес имах много работа. Тествах много тежка програма.

Социалист, май набихме задниците на заядливите седесарски кучета

Отдавна вече не идват да кендзат тук, но вече спряха да лаят и да се опитват да хапят. Аман от техните тъпоглави опити за морално и интелектуално високомерие! На какво отгоре, бе? Късогледи безпросветни нещастници.

Oсвен собствената си глава никога не забравяй главите на другите

Защото, когато започнеш да си мислиш, че само ти си в бяло, а всички други наоколо са нацапани, това е сигурен признак, че трябва да отидеш да се прегледаш на доктор. Не става така в живота. Само насън. И докторите знаят как да помогнат в такива случаи.

задължението и правото си да мисля със собствената си глава

 Адмирации за целия текст!

Ее..е, Пешко, това го говорихме, кои сме ние, ако ръководствата

... и така нататък. Не си ли спомняш? Обяснявах ти го най-подробно. Но няма пак да ти повтарям - ти се зацикляш само към себе си. Не мога никак да те позная - станал си като кон с капаци и не чуваш въобще околните. Може ли такова нещо? И ти ли стана като "минаващите оттук да се изкендзат" седерастки посетители - дошъл си да ни наругаеш и изобщо не искаш и да чуеш какво ти се приказва. Жалко. Не съм очаквал такова нещо от тебе. Съжалявам за по-раншното приятелство и заради това, че така си загубих времето заради теб да ти обяснявам най-подробно какво мисля и защо го мисля. Не съм предполагал, че изобщо няма да поискаш да ме чуеш. Много жалко. Е, сега можеш да си доволен - изпълни това, за което дойде - изразходи върху нас натрупаната си фрустрация. Можеш доволен да си отидеш. Върви си и повече тук да не си дошъл! Нямаме нужда от твоите изпразвания! Съжалявам, че сме били по-рано приятели.

Виж какво, Пешко, това за

Виж какво, Пешко, това за състава и характера на протеста го казават хора като Юлий Павлов, човек с десни възгледи и Волгин - водещ журналист в България, който никога не ни е хвалил.

Няма как да си по-наясно от тях. Просто няма как. Няма как тези, които крещят "червени боклуци" да са леви.
Не си ориентиран Пешко, или си заслепен от лявосектанство, което избива после в услуга на десницата.

И кой да управлява в момента? Тези от протеста костовисти ли? Или герберастите с КУнева, костовисти, седесари и так даля?

Не, Пешко, издишаш здраво в оценките и то не ти е за пръв път. Но твоя си работа. Ти пречиш на лява България и не се усещаш никак даже.

Ти тук си от другата страна на барикадата в тези дебати - на страната на десните гости.

Виж как те харесаха. Когато идейният противник те хвали, както се видя, би трябвало да се огледаш къде си.
Много изцепващи са ти оценките, че ръководството на БСП са тъпаци.
Просто си заслепен на някаква лична омраза, а тя омразата винаги е лош съветник.

Като нищо от БСП не ти харесва интересно защо си в нашия сайт? Ще ни превъзпитаваш ли?

Ламбен - и ти откри топлата

Ламбен - и ти откри топлата вода:"... не за да сменяме тъпаците в ръководствата". Оценката за ръководствата я споделям на 120%, но ако ръководствата са тъпаци, кои сме ние тогава?

На Социалист

 На логичния въпрос - логичен отговор. Не всики от левицата грешат и не всички от левицата са в БСП. Дори много нора в БСП очевидно разсъждават като Пешко. И най-важното - не е дали Пешк е крив или прав - важното е какво е истинското състояние на нещата, а то определено не е добро и не е в полза на авторитета на БСП и на тези, които се доверяват на Олигархски. Пешко просто не е съгласен да го лъжат и да лъжат други като него - все едно как се казват. Така, че когато фактите говорят - на Пешко не му остава да добави много към тях.
P.S. Двамата авторитети, които цитираш, не могат да ме освободят от задължението и правото си да мисля със собствената си глава. Но ако протестиращите бяха костовисти или гербаджии, или други - е шапка свалям на такава масова партия и веднага се записвам в нея. Приказките за манипулирането на протестите са глупости. Математически погледнато - това е толкова нелогично, колкото нелогично беше твърдението за броя на репресираните в Сибир, което Ламбен обори чисто аритметично. Това просто не е вярно. Но има нещо лошо в цялата работа - когато не сме на власст - плашим с протести и ги намираме за нормално действие, когато сме на власт - протестите са манипулирани и са едва ли не антидържавен заговор. Е, те просто не са такъв. И още малко - някои хора в БСП много обичат да си служат с неверни твърдения и да вдигат пропаганден шум около тях - но фалша на този вой така или иначе излиза наяве и не БСП печели от това в крайна сметка. Ако искате да ви харесат - постарайте се да бъдете малко по-приветливи, симпатични и най--вече коректни. И да се вслушвате в гласа на другите.
Завършвам - не мога да нарека черното бяло и няма никакви шансове някой да ме убеди да го направя.
P.P.S. Май бързам да отговоря, а има още неща, които трябва да се кажат. Да си ляв означава и да си срещу олигрхията - и то срещу тази, която мимикрира под маската на приказкита за социална политика и лицемерно развява червено знаме. Нападките ми срещу Олигархски не са толкова лични (не го познавам лично, а и не искам да го познавам(, колкото срещу един субект, ностел на най-грозните и отблъскващи морално етични качества, които характеризират голяма част от "проспериращите" в наше време. Не аз съм съмишленик на дребно-боржуазните схващания и разбирания за революционни промени - не ставам за такъв, както не ставам за бюрократ. Даже вече и не се дразня, а отминавам с чуство на отвращение опитите да бъда оубеден в достойнството нахора и политика, които носят всички белези, което истрическите разбирания за добро лошо отхвърлят. Не ме интересува какво прави правителството. Интересува ме какбеше сформирано, какви хора участват в него, какви са им първите кадрови решения, защото това издава и истинските и намерения. Примерно - няма защо да ми съобщаваш оценката си за Мая Манолова или за Кутев - аз ги виждам и слушам тези хора, аз виждам неадекватното им до невъзпитание и простотия поведение, аз чувам глупостите и откровеното изопачаване на истината. Не ми ги представяй за герои - става като в онази приказка, дето чорбаджията казал на сиромаха:"ти на магаето ли ще вярваш или на мен?". Е в случая магарето заслужава повече доверие макар, че тази теза може демагогски да се изманипулира по удобен за чорбаджията наин (е - елементарната тактика в полемика на ниеото на Манолова и Кутев). Не мога да кажа на черното бяло, защото не е, не мога да кажа на лошото добро, защото не е. Не мга да приема лицемера демагог за положителен образ и носител на положителни надежди, защото каквото и да направи, той си остава лицемер и демагог до момента, в който ще прояви истинската си същност. Не вярвам на вашето правителство, не вярвам на ръководството на вашата партия по същата причина, поради която не бих повярвал на един очевидно недобронамерен непочтен човек. И обратно - чисто човешки мога да гласувам довери на човек, дори и да не приемаме нещата по един и същи начин.
Сега запомни много хубаво - моите убеждения са леви и не са дребнобуржоазни. Аз съм за радикална смяна на системата, в която хората на труда ще получат справедлива оценка и уважение и никой няма да живее на техен гръб. Но вашите хора не са леви - на тях лява им е фразеологията, защото може да им осигури електорален успех. За сметка на доверието, което не заслужават и за сметка на наивността на тези отрудени и почти отчаяни от несгодите хорица, които блъскат от сутрин до вечер и плахо се надяват някой да се смили над тях и да ги подкрепи. Е, вашите хора няма да ги подкрепят. Те ги използват. Те използват и вас и ако не сте така предубедени - няма да е трудно да го видите. Вашите хора са по-лоши от десните. Десните поне са откровени и не обещават социална справедливост. Но вашите хора обещават и хвърлят роов прах и обещания, които така или иначе бързо ще забравят. Вашите хора са охранените, оядените, ситите и преситите. Те са истинските десни - създатели и крепител на тази човеконенавистна система. Те я докараха, те я поддържат и ще я поддържат с всички сили, докато могат. Айде, че ми писна!
Надявам се в скоро време да именуват улица на Олигархски. Дано да ме разбираш правилно.
Съжалявам за правописните и печатни грешки, и за стиловите несъвършенства, носе надявам и така да съм ясен.

... червен не значи непременно член на БСП ...

О, Пешко, браво - ти откри топлата вода. Не знам защо си забравил, а би трябвало много добре да помниш от предишните дискусии и разговорите между нас - аз също съм червен, без да съм член на БСП.

И не те карам да приемеш статуквото - както много добре знаеш, аз също не го приемам и тук в този форум съм изписал тонове мастило срещу ръководството на БСП, погрешната му стратегия и тактика, Станишев, Лилов, Луканов и какво ли още не - карам те да изоставиш и да промениш тъпата си и късогледа позиция да се заяждаш за кадрови неудачи и да забравяш за хиляди пъти по-големите жизненоважни проблеми, които стоят пред лявото в държавата. Ние с теб сме червени, не за да сменяме тъпаците в ръководствата, ние сме червени, за да определяме политиката на тази партия.

Най-малкото поне, което правим сега - защото много отдавна по собствено желание сме излезли и сме се самоотстранили от ръководствата, заради кариерата си и защото ни е подразнила и не приемаме тъпотата и подмолността на партийния живот - та казвам най-малкото поне, което правим сега, е да участвуваме активно в обсъжданията на перспективите на тази политика. Това сме се опитвали винаги да правим както ти, така и аз. Но съвсем не и да им обсъждаме безперспективността и подлизурковщината на партийните назначения.

Ламбен зададе логичния

Ламбен зададе логичния въпрос. Как всички от левицата грешат, а Пешко е истината от последна инстанция? Много логичен въпрос.

Сега само два факта за протеста на живеещата в центъра на София десница.

Юлий Павлов - десен социолог твърди, без капка съмнение, че това е десен софийски(не национален) протест на хора с десни, сини възгледии и то живеещи в централните зони на столицата. А той им познава и зъбките.

Петър Волгин в своето предаване вчера заяви, че никога няма да отиде на този протест - бутафория, защото това е протест на провалените костовисти за реванш, след провала им.

Имаше куп интелигенти в това предаване, които бяха на това мнение.

Е сега, Юлий Павлов и Петър Волгин не са ли интелигенти? Те случайни хора ли са?
Те ли са заблудените или напротив?

Мисля, че отговорът е излишен.

Да се бориш за по-справедлив

Да се бориш за по-справедлив живот не е лозунг, а достойно поведение, иначе е робско примиренчество и еснафско живуркане.

На Здра4 - много си ми симпатичен, но чети, моля те, по-внимател

 но какво съм написал и тогава ме тълкувай.
Хич не си и помислям да е тълкувам, писанието ми е по повод на лозунгите на социалиста.

Не искам да споря за дребни

Не искам да споря за дребни неща. Ние не изпадаме в дребнотемие, а хващаме главното в процесите. Това е важното.

Много аналитичен коментар е направил Ламбен. Наистина личностите не могат да влияят на историята. Те само я допълват и това впрочем бе марксистка теза, ако си спомняш.

Аз затова ти обясних, че всички хора с които разварям и слушам отстрани не казват какво казал Станишев и тути кванти. Те казват - да видим какво ще направят комунистите. Така разсъждават. Дано се задържи правителството казват, обикновени хора, чакащи да се пенсионират 2 години по-рано. Никой досега от обикновените хора не съм чул да дискутира Пеевски, никой!

Вчера моята съпруга говори с една колежка от голям завод, който поддържаме. Тя досега обикновено гласуваше за други, не за нас.

Като разбра, че депутати на БСП са внесли корекция на кодекса за социално осигуряване, така че да може да се пенсионира 2 години по-рано 'и каза, че отсега нататък ще гласува за БСП.

Ясно ли ти е сега колко сте смешни вие с вашите интелигентски, морални болежки?

Вие сте като героите от фундаменталното произведение на Горки "Животът на Клим Самгин". Те - руските дребнобуржоазни интелигенти все за революция говорят, но никога не я направиха. Направиха я болшевиките около Ленин, защото усетиха това, за което пише Ламбен - хода на огромните исторически процеси.

А този ваш протест е гротеска и отговааря напълно на крилатата фраза на Ленин "Засилил се дребен буржоа революция да прави". Край на цитата.
Как ще направиш революция срещу собствената си класа?

Бъди здрав. Всеки по пътя си. Ние нашия го знаем отлично!

П.С.
Понеже зачекна личните отношения между Манолова и Иво Атанасов ще ти напомня, че тя никога не е говорила по този въпрос, за разлика от Иво, когото много уважавам.

Това са 2 личности от един град с национално значение.

Но по-важното, с което да ти покажа колко са несъстоятелни твоите коментари за двамата.

Мая Манолова внесе лично предложението за член на Комисията за медиите да бъде Иво Атанасов и лично с изказване в парламента го защити блестящо, както и успя да убеди парламента и той го избра.

Не забравяй, че имаше още едно предложение от Корумбашев и то не успя.

Това показва Манолова в много по-различна светлина, в която ти я разглеждаш.

Не случайно тя води най-тежките диалози с гражданските организации.

Ти се смееш ехидно за това, че Манолова респектирала ГЕРБ. Това го казват хора - безпартийни и с респект, а не аз.

И знаеш ли какво ми каза оня ден моята съпруга, която е безпартийна.

Тя ми каза, че и двамата са много ярки личности, но според нея Мая го превъзхожда, като парламентарист и национална изява. Това тя го казва, не съм аз.

Що се отнася до заглавието - бунтът на ситите - много си е ...

... правилно. Защото точно то е, което взриви публиката, не съдържанието. Което много ясно доказва колко заглавието е в целта.

Защото на улицата днес наистина са ситите хора от средната класа. Те също имат права, разбира се и обществена тежест. Но все още не могат да си намерят мястото в картинката. Това е, между другото, световен исторически проблем (също както, примерно, протестите в Турция или Бразилия) - признаването на мястото на средната класа в общественото управление - и аз също писах за него и го погледнах много издълбоко, както си заслужаваше, но ти не си го чел. Както и да е.

Важното в случая е, че днешният протест е втори и е копие на първия, който беше протест на изхвърлените от обществото поради бедност. В това е много съществената историческа разлика, която определя всичко за крайния резултат. Всичко. Защото това е опит за пренаписване на истината и историята и е изкуствено напомпано. Вторият протест се опита да върви по следите на първия и да разклати и той държавата, но всяко повторение в историята е фарс, както са отбелязали класиците. Такова е историческото правило.

Съжалявам, че не си го разбрал. И когато им го казаха с подигравателна ирония право в очите, гламавите преписвачи, подведени от нечестното си като спортна мотивация желание и те да се възползуват и да повторят успеха на другите преди тях, здравата се обидиха. Защо? Бунтът на ситите не може да бъде на гърба на бунта на бедните и да бъде последван от същия успех. Грешка. Тъпа грешка е това.

Да не говорим, че това беше пряко подпомагане на желанието за реванш на мутрите, които току-що бяха загубили изборите и тези дебили много силно започнаха да се напъват да го реализират този реванш, като предизвикан уж от случая щастлив за тях поправителен изпит. Уж случайно, пак казвам. Но ... не е никак случайно.

Защото днес, примерно, дъщеря ми ми каза, че внукът на нейната маникюристка, примерно, наистина получавал по 50 лева всеки ден за 2 часа участие в протестите. Нищо не е случайно, разбира се.

Масата на партийните членове никога не е била инертен пълнеж

Който не се е съобразявал с това, винаги си е плащал. Включително както ще си плати и Станишев с цялата си пасмина. Но не сега, когато това ще доведе до пълен провал, а по-късно, когато му дойде времето. Това е, което инертният пълнеж, както погрешно го наричаш ти, винаги е разбирал, без дори да му се казва специално. А ти не го разбираш и постоянно се заяждаш - оттам идва проблемът ти. И пак ти казвам - съвсем не това е най-важното! Нито пък олиграсите. Съвсем не. По никакъв начин не трябва с това да се заблуждаваме и да се заслепяваме. Дори и да ни го казват европейците, които носят основната вина за нашето днешно предсмъртно състояние. Има много и много по-важни исторически сили и явления, с които трябва да се борим!!! Разбираш ли?

"...че масата на партийните

"...че масата на партийните членове винаги се е ползувала с много по-голямо уважение от ръководството си". Да, стова винаги съм бил съгласен, но ако масата не намери начин да се разграничи от ръководството си и да го "убеди" да се държи съобразно приетите морални и етични норми и ценности на лявата политика - то тя просто е един инертен пълнеж и от нея няма особена полза, освен като електорален материал. Точно срещу това възразявам - защото иначе масата по обществена оценка заслужено ще се нареди до ръководството си и справедливо ще сподели с него всички негативи на обществените нагласи.

И пропуснах нещо - заглавието

И пропуснах нещо - заглавието на статията е невярно, манилулативно и непочтено! Звучи съвсем по Кутевски. А и Кутев, и сестра Галева, и авторът на стаията трябва да са наясно, че когато си служиш с неверни и манупулативни твърдения, думите ти олекват много сериозно, ама много сериозно!

Аз ти казвм друго, Пешко, но ти пак не си поискал да ме разбереш

Казвам ти, че това са дребни исторически мехурчета в сравнение с основния вихър на времето, който ни е запратил и ни държи в нищото. Това ти казвам и това е важното. Станишевската пасмина - голям праз - това ти казвам. Ние не сме лидерска партия и никога не сме се отъждествявали с лидерите си. Нито пък хората ни отъждествяват с тях - те са свикнали начело партията да стоят карикатури и идиоти - макар че, разбира се, не винаги това е бил случаят и много по-важното е, че масата на партийните членове винаги се е ползувала с много по-голямо уважение от ръководството си. Това ти казвам.

И че ти можеш да имаш каквото си решил мнение по въпроса и никой тук няма да ти го оспорва - ти имаш тука авторитет и уважение, така че - каквото и да си решил, никой няма да възразява, твое право е. Но, друго е много по-важното - не лошите на върха и не олигарсите - това ти казвам. И с него преди всичко останало трябва да се борим - това ти казвам. Остави тия дребнави кадрови заслепления - това ти казвам - има много и много по-важни неща, от които наистина зависи бъдещето ни, а не от дреболиите с партийните назначения - това ти казвам. И ти отказваш да го разбереш. Или поне да си признаеш, че си го разбрал.

А за Лилов - съжалявам, всички съжаляваме. Той беше много умен и авторитетен човек. Лично аз не съм бил съгласен в много, и то в съвсем основни, неща с него, но винаги съм си давал сметка, разбира се, кой съм аз и кой е той. Той ми е бил винаги интересен и аз много съм го уважавал. Светла му памет. Той ще остане в историята.

Никога не съм твърдял, че

Никога не съм твърдял, че всички са лоши, но и никога не съм мислил да нарека черното бяло, само за да получа одобрение (или да си спестя неодобрение). Говоря това, което мисля, а дали съм мизнатроп - нека преценят тези, които ме познават по-добре. Ако обобщаваш отношението ми към Станишевската пасмина към всички, то грешиш сериозно. Впрочем, ако светът се състои само от станишевите хора - признавам - аз съм най-големия мизантроп на земята! На Здра4 - много си ми симпатичен, но чети, моля те, по-внимателно какво съм написал и тогава ме тълкувай.
"Лошите" хора в ръководството на БСП, а и не само в нея, имат свойството да се привличат. Те не могат да се понасят взаимно, но още по-добре разбират, че имат нужда един от друг. Иначе другите, да ги наречем "добрите" просто ще им надвият. Та масата от "лоши" хора в ръководството на БСП е дсотигнала това състояние на концентрация на боклуците и се страхувам, че ми е трудно да кажа добри неща и за тези, които преди съм харесвал. Все пак си мисля, че причината за негативните ми оценк към таква персони не е патологичното ми чрногледство, а онова основание за нехаресване, което те дават не само на мен.
А сега две добри думи за иначе не от всички ни харесван човек. Светла памет на проф.Лилов! Имам лични впечатления от него, които (представи си!) са добри. За мен той беше скромен и естествен човек и добър (ако не и много повече!) учен.
P.S. Пропуснах - щом те интересува, не скачам по протестите и не крия, че съм червен. И никой не ме нарича боклук. И да ти кажа - червен не значи непременно член на БСП.
И накрая - ти май ме убеждаваш да не се коркам и да приема статуквото. Мислиш ли сериозно, че ще го направя?

Пешко, ти си ужким стабилен наш ляв човек, но винаги си ме ...

... учудвал с тази една и съща погрешна позиция - ти си като някаква махленска клюкарка - ама, погледнете сега тоя е такъв, а пък оня е онакъв, а за тази въобще какво да говорим и така нататък ... а бе, всички са лоши. Така излиза от твоите изказвания и ако ти не мислиш така, значи много лошо се изказваш.

Защо така бе, Пешко, какво е това патологично човекомразство от тебе? Ти си просто като зомбиран - всички са лоши, според теб. И от това изпадаш в патова ситуация - щом всички са лоши, трябва да ги сменим, но понеже не можем всички да ги сменим, значи положението е още по-лошо и понеже е още по-лошо, значи и вие сте лоши и понеже и вие сте лоши, аз няма повече да си играя с вас. Така излиза, според теб.

Ами, добре бе, Пешко, ти си голям човек - щом не можеш сам да се издигнеш над ситуацията - ние какво да направим? Да се завираме с тебе по дупките, откъдето въобще не се вижда перспективата и да се вайкаме, че лошите са ги изкопали? Ах, колко са лоши тия лошите! Ама, много са лоши!

Добре бе, излез от дупката!

Разбираш ли, Пешко, какво ти казваме? Излез от дупката! Разбери - от нея не се вижда перспективата! Зациклил си се в нея и само се ровичкаш в боклуците!

После:

Първо, няма как всички да са лоши, а само ти да си един единствен, целият в бяло. Просто няма как. Това е против законите на статистиката, защото изворът на кадрите е като цяло добър и положителен - такава е масата от левите хора и дори ти си съгласен с това. След като основата е добра, значи няма как върхът да е целият лош. Просто се чудя - ти си голям човек - защо се налага да ти го обяснявам? Защото, ако всички са лоши и само ти си добър, значи трябва да отидеш някъде да се прегледаш. Извинявай, че ти го казвам, ама като те гледам с каква страстна параноя се зацикляш срещу лошите, имам чувството, че ще се поболееш. По-спокойно бе, излез от дупката и погледни напред и нагоре. Оттам се вижда синьо небе и планински върхове в далечината. Между тях е проходът към бъдещето. Към него трябва да вървим.

Но, първо - излез от дупката!

Второ, не си ли разбрал, че не личностите са важни? Че не те определят историята? Те определят само подробностите, които, погледнато отгоре или отстрани, нямат съществено значение. Извинявай, но понеже не ми се говори надълго и нашироко, ще ти дам един прост и цинично груб пример - но достойнството му е, че е кратък.

Не може, според примера, като пърдиш срещу вятъра, да спреш бурята. Нито пък може, когато времето е тихо, да развалиш всичкия въздух на поляната. Така, че - извади си главата от гъза на пикльото Станишев, поеми с пълни гърди чист въздух и се опомни.

Не личностите определят историята. Историята се определя от движението на големи потоци от човешки маси и съпътствуващи ги масивни материални явления, като финансовите кризи или войните, например, също както, примерно, в земната атмосфера се въртят и се движат циклоните. Тези исторически вихри си имат свои закони и някой ден със сигурност те ще могат да бъдат моделирани математически. Също както сега огромните суперкомпютри моделират атмосферата, която навремето беше такава сложна загадка за нас. Аз съм се занимавал със суперкомпютри и техните приложения и то много - вЕрвай ми. Не личностите определят историята.

И в тази връзка, понеже питаш - какво щяло било да стане, ако Пеевски беше назначен? Ами, нищо нямаше да стане. Нищо кой знае колко съществено. Не се вторачвай в личностите, Пешко. Гледай в проблемите, които определят особеностите и движат историята.

Ама, Пеевски бил олигарх - това е исторически представителното. Да, тук е вярна посоката - олигарсите са много вредно явление. Трябва да се борим срещу тях. Между другото, аз много отдавна съм открил генетичния извор на тяхното котило и историческия механизъм на техния генезис и не съм се спрял да пиша срещу това. Ти би трябвало да си чел тук поне веднъж-дваж за тия работи. Но! Олигарсите с улични протести не можеш да ги пребориш. Само ще им накривиш шапките.

За да пребориш олигарсите, трябва да им отнемеш имането. Толкова ли не може простотията на улицата да си даде сметка за това? И ти си седнал сега да им пригласяш и да се вайкаш заедно с тях. Голям човек си, Пешко! Не е това начинът. Има си други и то много по-ефикасни методи за това. И аз съм ги посочил, между другото. Защото само през 1944 година е ставало успешно това с борбата чрез отнемане на имането.

И ако искаме да имаме успех, някой ден по един или друг начин ние трябва да го направим. Ни повече, ни по-малко. Ние трябва да направим нещо подобно. И един ден това няма да се размине. Да, но за това се иска да имаш дупе много по-различно от тези, които пръцкат сега на протестите. Както и да е. Това е друга тема. Мога да кажа още много по нея, но да не се отклоняваме.

Защото - трето, олигарсите съвсем не са между най-важните съвременни метеорологични явления, които определят времето в съвременната българска история. Искаш ли да ти го напиша това с главни букви? Съвсем не са олигарсите, Пешко, които определят каквото и да е исторически важно в нашия живот. Те само дразнят дребните хорица с богатството си. Но от това не произлизат каквито и да било важни исторически завихряния, които могат да ги засегнат - тях или бъдещето на държавата. Улични протести ли? Голям праз.

Големите исторически явления, Пешко, които определят и от които зависи днешния наш живот са съвсем други. Върху тях трябва да се съсредоточи обществената енергия. А не върху дребнавата и долна завист на днешния обикновен български дребен буржоа - защо и аз не съм толкова богат като олигарсите? Ами, защото, ако ти бутнем и на теб от същото, така ще се затърчиш към раздавателния пункт, че ще си изпотрошиш краченцата. Затова - пазете си краченцата, дребнави и късогледи момченца и момиченца, които подскачате по митингите! Както и да е. Не това определя живота ни - това искам да кажа аз - не богатството и завистта към богатите.

Нито влиянието на олигарсите.

Защото то е много дребно и несъществено в сравнение с онази силна историческа вихрушка, която ни е запремятала надолу по склона на историята!

Да ти го напиша ли и това с главни букви? А, Пешко, да ти го напиша ли? Или ти и така ще го видиш от дупката? Кажи, след като си се заял чак толкова с нас, че сме лоши - ако трябва още да ти обясняваме? Като че ли не си голям човек, а малко дете - лошите, та лошите! Какви лоши, бе! Ти не виждаш ли как съдбата те хвърля на бунището на историята?

И кой ни изпраща там? Европейската политика, Пешко, европейската политика. Защото много отдавна там са взети исторически решения, които определят подземното течение на реките и подпочвените води у нас по такъв начин, че цялата българска индустрия и земеделието изсъхнаха на корена си. Няма ги вече. Отдавна ги няма. Затова сме бедни и затова страдаме. Не заради олигарсите. И страдаме много отдавна, не от вчера.

Още от докато в голямата Европа ни гълтаха, за да ни вземат парите и хората, големите и ужким добри батковци решиха, че нямат изобщо никакви задължения да се грижат за икономиката ни, която беше изцяло източно ориентирана. Но кой ни накара да я преориентираме? Те. Кой ни накара да си обърнем държавата с хастара наопъки? Пак те. И сега какво? Ама, ние не сме оттука, оправяйте се сами. Как така, бе!

Българската държава, уважаеми господа европейски политици, постепенно е превърната, както казват руснаците - вашими молитвами, в нетен донор на огромни финансови и човешки дарения за Европейския съюз, без да има правото и възможностите да получи и да ползува каквото и да е част от европейския пазар, за да си изправи на крака икономиката. Ние затова умираме. И то от много, много дълго време насам.

И ти, Пешко, не искаш да си извадиш главата от дупката, за да видиш това? Ама лошите в ръководството, ама олигарсите! Глупости. Има много по-важни и по-съществени исторически определящи съдбата ни неща.

Срещу тях трябва да се работи, Пешко, а не да подскачаш като гламав безумец, заедно с другите гламави, по улиците срещу олигарсите.

А бе, между другото, я сподели - тия гламавите, като викат "червени боклуци", ти усмихваш ли им се със съчувствие и разбиране? Или и ти скачаш заедно с тях? Скачаш срещу себе си, Пешко, запомни го от мен. Защото така, както си скачаш, земята един ден ще изчезне изпод краката ти. Също както стана със социализма навремето. Изведнъж ще се окаже, че са ти издърпали отдолу опората. И то без да знаеш кой и защо, Пешко. Без да знаеш кой и защо и да не можеш да направиш нищо срещу него. Много боли, като се изтърсиш така, Пешко. Изневиделица. Може даже и да умреш. Както скоро ни предстои за втори път с тази улична слепота.

Да го знаеш от мен. Аз съм го изпитвал. Предстои ти и на теб.

Защото си нямаш представа и не можеш да оценяваш правилно важността на историческите събития и течения. Лошите в ръководството на партията. Ах! А бе, за какво говориш ти, бе? С какви глупости се занимаваш?

ПРИЗИВ ЗА БОРБА ЗА ПО-СПРАВЕДЛИВ И ДОСТОЕН СВЯТ.

Както казах, не съм благословен с дар слово, но ако този справедлив и достоен свят, ще го градим под ръководството на Пеевски, Висаджията Иванов, Сикаджията Иванов, Бат' Сали (Изброявам само по-известните), сестра Галева и Кутевчетата, Болен и най-паче Геят и Олигархски, благодаря покорно, но НЕ!
И ти и ламбен пробутвате няк'ви уж стартегицки цели за щастливото бъдеще, без да разбирате, че НЕ, искаме справедливост днес - And Justice for all - NOW!!!
PS: Всъщност к'во се коркам - трошете си идеологизираните тикви.

Виж какво, Социалист. Тези

Виж какво, Социалист. Тези възражния са смешни. Какво щеше да стане ако хората не се бяха надигнали срещу неудачния избор на Пеевски? Това което стана със спорните кандидатури още при съставянето направителството. Нещата щяха да си продължат и ние щяхме да провеждаме линията на партията, т.е.на нашите хора. Тогава ентусиазмът да се правят някакви"леви" жестове в политиката на правителството нямаше да е така значителен. Сега ударно се бърза да се убеди обществото колко добронамерено е првителството. И да се замаже и спаси положението. Я разгледай кадровите назначения като почнеш, разбира се, от Олигархски? Как станаха тези назначения? Най-малкият им проблем е непрозрачният начин на съставяне и лидерската авторитарна намеса на Станишев и неговото обкръжение. Добре, хората са предубедени и свърхподозрителни. А вие какво направихте за да изясните ситуацията и да се преборите с предубежденията? Гаф след гаф, а после протестиращите ви били виновни. А кгато Станишев заплашваше Борисов с уличен бунт - тогава уличните протести как биха били възприемани и оценявани? Помниш ли Панорама в която Бойко Василев над пет пъти зададе конкретни въпроси на Станишев по повод на тези негови предупреждения (за възномжност за уличен натиск) и Станишев над пет пъти се направи на разсеян и се измъкваше като мора връв и цървул, без да даде никакво смислено обяснение?(Аз лично с възмущение го отбелязах в този форум.) Нищо нямаше да стане с тези ударно отбелязани постижения, ако не беше уличният натиск и нетърпимстта към това правителство. Вие бъркате нещо много сериозно - ако БСП е лява партия, най-малка грижа трябва да и бъде личния авторитет и кариерата на вожда. Също далеч не най-важната задача трябва да и бъде противопоставянето на една партия, дори ако тя беше много по-неприемлива от ГЕРБ. Една лява партия трябв да си поставя леви цели да ги оценява с леви мерки. А вашата не го прави. Вие овчедушно приемате това, което ви натрапи ръководството, безрезервно му гласувате доверие дори тогава, когато то очевидно злоупотребява с него. Вие може да се чувствате като футболни фенове, но хората от улицата искат да живеят в честно и почтено управлявано общество. И изобщо не е вярно, че протестите се поддържат от някаква определена политическа сила (за разлика от контрапротестите). Всичко е много спонтанно и повечето хора са искрени в желанието си да постигнат положителна промяна. Гарантирам го от личните си впечатления.
Не приемам оценката ти за Мая Манолова. Тя е просто момиче и като повечето прости момичета има бъбрива уста. Мая Манолова както и Антон Кутев с апломб могат да истърсят и да защитават всяка глупост, както и да говорят всичко, дори и тогава когато фактите са съвсем в друга посока. Ако Мая Манолова ви е "оръжието" срещу ГЕРБ и в постигането на политическите цели на "лявата" партия - много, ама много жалко.
"Достойният" човек Олигархски като финансов министър се подигра с учителската стачка. А понеже ме поучаваш с мъдри слова, мислиш, че кгато човек преподава не живее в този свят ще ти кажа - преподаването е една много трудна и много отговорна дейност. И иска признание и уважение към този, който я упражнява. Преподавател без самочувствие и без уважение не става. Той работи с хора, стои пред тях, представя знания, учи, оценява. Ако този човек не е оценен и няма самочувствие - това е провал за професията дейността. Преподавателят има най-трудната и отговорна задача в обществото,драги. Той прави хора!
За Олигархски по време на учитеската стачка е останал един интересен клип, който показва истинската му същност и лице. А истинската същност и лице на този тип се виждат и от други неща - как той от десен стана ляв? По каква причина и с какъв мотив? Внезапно се е осъзнал? Критикуваш ме за приятелството ми с Мартин Димитров, но Марто е много по-честен и много по-достен човек - той просто се оттегли достойно, когато разбра, че не е желан.(Впрочем, убеден съм, че ако Станишев беше предложил Мартин Димитрив за премиер, вие безропотно щяхте да го подкрепите. Върви после м разправяй, че не сте лидерска партия и не сте стадо послушни овце.) Как този достоен човек - Олигархски - се огради с хора със сериозно съдебно минало и със съмнителна кариера? Как този достоен човек ни занимава с това, че знае кой стои зад протестите?. Какво - той следи ли ги? Какво значи това - че ще има възмездие? Или, че демократично и експертно ще се опита да ги умаловажи? Може ли достоен и умен човек да се позовава на това, че го бил подкрепяли 200 000 и той не можел да предаде пдкрепата им. Първо - аз лично се съмнавам сериозно в това число, второ - българският народ не се състои от тези 200 000 и трето - ако ще уточняваме числови резултати най-добре е това да стане по общоприетия ред - т.е. - на избори.
Ето ти го Олигархски - в цялата му истинска същност:
http://www.youtube.com/watch?v=-5KGe-hWnRE
Ако такива са ти оценките за хора, явно злоупотребяващи с доверието на други, открито служещи си с демагогия, високомерни и безскрупулни - аз не мога да приема нито това твое мнение, нито което и да е твое друго като сериозно и заслужаващо уважение.
Ето ти я и Майчето:
http://vbox7.com/play:fa061488
А за повече подробности може да разпиташ Иво Атанасов. Стига той да пожелае да ги сподели. Впрочем, има ги на личната му станица, а и в този форум се срещат.
Така, че най-важното качество а левия човек е да е честен спрямо фактите, обстоятелствата и хората, да е обективен и да се предпазва от заблуждения, които освен, че могат да го злепоставят, го отдалечават силно от левите ценности. Пример в пдкрепа на думите ми е значиетлна част от тоталитарния социалистически период (въпреки добрите неща, които аз оценявам).
Така, че, драги, не огледалото е виновно за това, което виждаме в него. Хората в протеста в момента са едно огромно огледало на нашата действителност. Впрочем на 16.07 имаше много интересен и поучителен Референдум (предаването на Добринка Чешмеджиева) - има го в Интернет. Там участват двама мои колеги ипочти приятели - двамата Антониевци. Постарай се да го гледаш без предубеждения и тогава някои неща може би ще ти се изяснят. Това дебелокожо упорство и безусловна вяра в собствената непогрешимост не водят до никъде. Не моите думи, а животът го е доказал.
P.S. Понеже си писал много, не мога да проследя всичко. За гергов питай Александър Симов - същия който е журналист в Дума. За ядосаните леви хора - и тук ги има. Точно вчера говоих с един ядосан исравнително млад човек - доцент в един Университет. И той е ядосан от безочието и дебелокожието на проолигархичното "ляво" павление. Сред моите студенти ма много хора слеви убеждения, но и те са ядосани. А според мен всек протест срещу олигархията (била червена или друга) също е ляв. А когато ологархията е "наша", с претенции за лява - тя не бива да се закача? Е точно това искат Станишев и бандата му - защото това отговаря на кукловодите зад тях. И да ти кажа - пдкрепям и уважавам всички, които се боят срещу всякаква форма на господств, в това число и господство на "червената оигархия.
Пиша на лаптоп с особена клавиатура и това е причината за повечето печатни гршки в текста, за което се извинявам.
Даже и Красимир е оценил правилно истинската същност и идейни убеждения на Станишев. Възможно е да ви допада. Предлагам да приемете Красимир във вашата партия (ако той ви иска), след като му се извините. Първначално си мислех, че зад името "Красимир" се крие Антон Кутев.

"...Какво ми сочиш

"...Какво ми сочиш подхвърлените дребни залъгалки за изстрадалите наивници - ..."

Извинявай, но ако за теб промяната на методиката на тока и ударът по енергийната олигархия е дребна залъгалка, за милиони хора не е. Никой досега не ги е удрял така.

Това са стоици милиони, даже милиарди. Това не ти е шегичка работа. Затова сега тези маат крачолите. Защото ги тикат олигарсите. Никак не е дребна залъгалка да поискат 40% увеличение на тока, а ти да направиш намаление с 5%. Да ги отрежеш от микса и ги пратиш на пазара. Как ги приказваш тези неща?

Вие там в университетите в кой свят живеете? Или преподавате " Пейте светлата родина да живей, живей труда". Широко ви е около врата с осигурена работа, която знаете, че е сигурна. Я остани като много мои близки без работа няколко години преди пенсиониране, пък да видим каква песен ще запееш.

Те са сега на улицата за 3-ти път, защото фирмите им нямат работа и фалират. Надеждата им е това правителство да удържи и въведе промяната да не се вдига възрастта и 2 години предсрочно да могат да се пенсионират. Тази поправка е внесена през юни от депутатите на БСП и до края на годината ще мине.

Моят син 2 пъти за няколко години е съкращаван, защото започват от младите.
И това огромна травма за него. А точно това е нездравословно за него.

Ами детските, майчинските, пенсийките на хорицата и те са дреболийка, нали? Моята майка е с 150 лв, а беще преди Станишев с 67 лв. Това били дребни залъгалки. А бе, вие започнете от дребните и тогава правете световната революция като Макар Нагулнов. Те големите неща започват от дребните и постоянно, и упорито стъпка по стъпка.

Това за Манолова как го говориш? Много наедро хвърляш обвинения и оценки за хора, които не познаваш. Аз пък ще ти кажа, че вече няколко души безпартийни ми казват суперлативи за Манолова. Казват ми, че само тя респектира ГЕРБ.

Същото ми казаха десетки пловдивчани за Гергов. Те го харесват, те си ГО избират.
И най-интересното е, че много безпартийни леви хора от Пловдив го харесват.

Интересно как се изживяваш около тия, които ти викат "червен боклук". Сигурно щастливо им се усмихваш.

"... Метеж е това обсебване на властта и пълно пренебрегване на общественото мнение. ..."

Ами да, дал си много добро определение. Точно това правят сините активистчета, израсли около центъра с родители реститути или бивши БКП връзкари, пребоядисали се за една вечер, "репресирани" режисьорчета и артистчета, играли надъхани ремсисти, получавали хиляди през СОЦА, фалшиви "репресирани" буфосинхронисти, също получавали хиляди през СОЦА и най различни "репресирани" исти пренебрегват гласа на милиони хора и искат всеки месец да има избори, защото видите ли не били представени.
Ами да ходят да протестират при твоя приятел Мартинчо Димитров, Костов, Кунева, оня карловски нещастен кмет и т.н. Те се разделиха и вкупом ненужни станаха.

И сега понеже, видите ли не били представени дайте да сваляме правителството.

И как да не е метеж, като затварят улици и не дават възможност хората да работят и живеят нормално. Известно ли ти е, че има хора, които вече протестират пред Фандъкова, защото не си върши работата и допуска пълан анархоия и безобразия в града.

Я си спомни как бе свален Алиенде с дрънкане на тенджери от богаташи и блокаж на хранителните вериги.

Къде го дават това по света, бе? Къде дават да затварят улици, кръстовища и ходят къде им падне. Те са длъжни да спазват законите и не се отклоняват от маршрутите. Това правят ли го - не. Защо мълчаха същите тези , когато мутрите бяха на власт?
Защо се бяха скрили като бълхи в гащи и си траеха при мутрите. Сега видяха едно демократично правителство и се насраха.

Знаеш ли колко са ядосани хора с леви убеждения, които не са членове на БСП? Да не ти казвам пък за тези, които са членове на БСП и техните близки. Бесни са на тези маакрачолници. Едва ги удържаме. Това да ти е ясно!

И защо Станишев посочил Орешарски? Ами защото това в момента го изисква обстановката. Защото нямаме болшинство. Нали не искаха Станишев. Е, той се отказа и посочи експертна личност, за да се обедини народът.

И как така раздаваш квалификации за Орешарски наедро. Той е достоен човек. И какво като е бил в СДС? Ами те повечето министри са били там. И какво от това. Нали са експерти. Нали това искаше народът. Точно с това показваме широко скроено мислене и непартийно, а национално. А ти разсъждаваш тесногръдо и ляво-сектантски. Ние този период сме го играли вече.

Що се отнася до Нинова тя никога не е била член на СДС или техен симпатизант. Това да го знаеш!

Лявото при новото общество,

Лявото при новото общество, което се създава в света, е примерно 40 - 45 % данъци от БВП да е за социални нужди, здравеопазване и образование и издръжка на държавата, дясното - 30 - 35 % данъци от БВП за същите нужди, а центъра е 35 - 40 % от БВП да отива за същото. Това е новият начин на мислене за левите десните и центъра, като цифрите са примерни. Не може да има партии, които са само на капитала или само на работническата класа, или само на средната класа и да защитават техните интереси, а трябва да се балансира между интересите на капитал, наемен труд и средната класа, и се отделят повече или по малко средства за тези класи. Независимо колко отделя лява, дясна или центристка партия за тези дейности - образование, здравеопазване, социална политика и издръжка, всяка партия трябва да признае производството, свободния пазар, и конкуренцията на пазара, като балансира между интересите на класите. Това е истинската политика. Тук има много хора, които искат БСП да е партия на работниците, но това са стари идеи от миналият век. Както не трябва да има и партии само на капитала. Затова в БСП има и богати и бедни хора, както и червени бабички и интелигенция. Затова аз мисля, че донякъде Станишев е прав в своята политика. Но слабото място в политиката на БСП е, че тя допусна да има богати хора - представители на монополисти и картелни обединения в нейните редове, които са олигархията, както и представители на мафията, а БСП няма политика на конкуренция в икономическото общество. И хората на БСП, когато са на власт, искат да са политическа класа, която да накара гражданите да са слуги на тази политическа класа, в която влизат и представители на всички политически партии. А истината е, че суверен са гражданите, а политиците са слуги на гражданите. А не гражданите да са слуги на политическата класа и олигархията, и мафията, които се смесиха с политическата класа и които се смятат за суверен. Затова народът протестира и докато не падне това правителство, той няма да се откаже от протестите. За да са суверен гражданите и да се промени системата в страната, трябва тези граждани, които протестират, да имат своя власт, която да ги представлява в парламента, за да не бъдат постоянно на улицата. Това може да бъде само четвърта Контролна гражданска власт, която да осъществява контрол над трите власти - Законодателна, изпълнителна и съдебна власи. Тази Контролна гражданска власт,която трябва да има своето място в Народното събрание, да се избира мажоритарно от гражданите и организацията им да има мрежова паралелна структура. Докато трите други власти трябва да имат смесена система за избори - 50% мажоритарно и 50% пропорционално, и трябва да се избират от гражданите от партии, като трябва да има три партийна система - ляво, център и дясно. Естествено партиите имат вертикално и хоризонтално устройство в пирамидите си на отношения и партиен устав, или както и по друг начин да се каже. И гражданите през 3 или 6 месеца да подменят две трети от представителите си в Контролната гражданска власт, за да не се срастват с властта на партиите. Те трябва да могат да имат конституционното право да отзовават депутати, министри, съдии и общински съветници, ако не си вършат работата, като съдиите трябва също да се избират. Аз няма да се опитвам да давам идеи за всичко, което трябва да се промени, но за да се променят тези неща в Конституцията трябва да има Велико Народно събрание, както е по сега действащата Конституция. Затова, за да се прекратят протестите и да има промяна в Конституцията, сегашното правителство и парламента трябва да подадат оставка и да работят още 2 месеца, защото има неотложни неща, които трябва да се решават неотложно, и да обявят веднага, че ще я подадат, за да спрат протестите и хората да се приберат по домовете си. Това е искането на гражданите. И да се мине след 2 месеца към служебно правителство и избори за Велико народно събрание, което да направи нова Конституция, в която да се конституира новата четвърта власт и всичко да се направи перфектно. Това да стане до една година и да има избори за вече нови депутати и съдии, и контролна власт по новата Конституция, която ще се изработи. Мисля, че такава трябва да бъде пътната карта на обществото и гражданите. А сега се мъчат да хвърлят прах в очите на гражданите, че до две години ще има нов изборен кодекс и други глупости. Но мисля, че гражданите трябва да си организират структури и да могат да влязат в парламента и да участват дейно в направата на новата Конституция, като си направят свое обединение, което даже съм кръстил "Единство" и по мажоритарен принцип да се избират депутати от тях за Велико народно събрание. Гражданите могат да са и с леви и десни и центристки възгледи, но да гласуват или за партиите, или за представители на гражданите, за да може да се направи перфектна нова Конституция. Но пак ще пиша както писах в началото, да няма партии на работници или партии на капитала, защото това са стари идеи от миналия век, които идват от неверните теории на Маркс и Ленин.

Aма, Пешко, кога сме ти се бъркали как да гласуваш и какво да ..

... избираш? Гласувай си както искаш и си избирай каквото искаш, това няма да промени нашето добро отношение към тебе. Не ни карай постоянно да съпреживяваме този твой проблем с гласуването и избирането. Ние много добре знаем, че ти си пич, независимо как гласуваш и какво избираш.

Но не съм казал, че БСП е футболен отбор. Футболен отбор е ръководството му. БСП е футболен клуб на съмишленици обединени със сърцата си, които никога няма да се изпокарат и разделят заради това, че ръководството им е тъпо и крадливо. Защото привържениците сме много по-големи и много по-важни от ръководството си. И винаги сме били. Ние не сме лидерска партия и никога не сме се отъждествявали с ръководството си. Никога! Включително и при Тодор Живков. Дори най-вече при него. Ние винаги сме се отъждествявали само със сърцата си. Затова при нас има тази дисциплина и ние винаги сме много лоялни на партията си. Затова партията не се е цепила никога и всеки, който я напуска, независимо от това дали се опитва или не се опитва да прави това с цепенето, губи. Няма изключение от това правило.

Това пък е от мен. Поздрави.

Послепис: А Близнашки излезе лайно, което, за съжаление, не разбира от горенаписаното, обиди се, разсърди се (правилно) и сега говори и действува против нас (неправилно).

 Ламбен, едно е БСП на

 Ламбен, едно е БСП на Социалиста, на теб и мен, друго е БСП на Станишев, Олигархски, Манолова, Гергов, Мерджанов  т.н. Друго БСП е това, чиито депутати посушно дигат ръчички да пдкрепят поредния идиотизъм. Аз нямам нищо против първото БСП, но категорично съм против второто. А то е онова, което представя лицето на социалистическата партия пред обществеността и по което хората изграждат отношението към левите  и към нас в това число. Ние твърдим, че в основата си възгледите ни са съвсем близки, но когато почнем да ги отстояваме, се появяват сериозни различия. Не приемам овчедушното търпение и рболепното покорство. С това не се стига до никъде или се стига до това положение, което наблюдаваме в момента. Без да си приписвам нескромно качества, обръщам внимание, че за проблемите в БСП, изместването на идейната и ориентация и политическата практика към интересите на ограничена върхушка (червена олигархия), а също - натрапването на персонажи, изпълняващи покорно и напълно безотговорно задкулисни задачи - срещу това говоря през цялото време. Защото каквито и планове за бъдещето да правите, колкото и да сте мъдри и познавачи на кономческата реалност, ако не се бръкне в същността на лявата партия - нищо няма да се получи. И не се получава. Заиграването с разни дребни придобивки, които радват пенсионери, майки, безработни, малоимотни е работа до време - и до кратко време. Важна е същността - но за това никой не говори (направо съзнателно си премълчава), а още по-малко му се иска да направи. Искаш от Мерджанов и Гергов да отстояват леви идеи? Как? Как си ги представят те левите идеи? Към подаянията, които те намират за социална политика, да бъдат прибавени още няколко трохи? А Станишев, Миков, Манолова, Нинова на какво мнение са по въпроса? Да сте чули някакъв по-сериозен анализ или коментар на проблемите в капиталистическото общество? Да сте чули някакъв макар и символичен намек на несъгласие с десните апологети? Тц! Програма за радикална лява промяна и изведнъж Олигархски (Да, бе - Орешарски беше) министър-председател. Заедно с цяла плеяда съмнителни "герои" и безспорни бандити, което оставя ясно впечатление занеискреност и за истинското намерение на това управление. Едно ще ти кажа и ти го знаеш - едно от нещтата които никога не могат да се купят, но са особено ценни е доверието. А доверие към тези хора няма. Опасявам се, че нашите герои тази категория хич не ги интересува и те ще се отнесат с високомерна насмешка към всеки намек за дефицит на доверие.
И друго - каквото и да казваш, една партия не може да бъде футболен отбор. Тя е инструмент за политическо участие и политическа дейност на дадена група хора, обединена от своите политически и по-скоро икономически интереси. Аз не приемам такова отношение към която и да е партия, защото ако тя не оправдава моето доверие, то не заслужава и моята подкрепа. Едно е да съм фен на ЦСКА и когато губи, друго е да подкрепям БСП когато нейнто ръководство очевидно прави глупости и преследва изключително собствените си мафиотски интереси.Проблемът на БСПне е оставането във властта - проблемът на БСП е да се пребори със зависимостта си от "червената" олигархия и деструктивните вътрешни процеси. Проблемът е да се изгони Станишев и неговата шайка бандити. Това е. Поздрави.

Пешко, здравей бе, човек! Много се радвам, че си жив и здрав!

И не ни забравяш. Ама, защо си толкова нервен? Не е добре за човек да се ядосва така.

Що се отнася до тъпотата и подземния задкулисен произход на ръководството на партията, ние си го знаем това, ще стане вече 25 години. Нищо ново под слънцето. Знаеш много добре, че тука не го търпим това. Поне аз, Социалистът е по-лоялен от мен. Но и той отдавна е съгласен с оценката, че Станишев е подставено отвън лайно на конци. Както и всички останали преди него. Но някои не слушкаха и си изпатиха. Жан Виденов, примерно. Ние отдавна си ги знаем тия работи.

Така че - не ни се сърди чак толкова. А за БСП не си прав. Тя е точно като футболен клуб с крадливо ръководство. Който клуб няма да се разпадне никога, защото запалянковците са единни със сърцата си. Дори и сега при очевидно пълното му сговняване в сегашната следизборна лудост. Много пъти са цепили партията. Но тя остава жива именно защото е клуб на съмишленици, обединени със сърцата си, въпреки очевидната некадърност и предателство на ръководството. И сега ще оцелее пак. Затова е нашата обща борба и надежда.

Бъди здрав! Много се радвам, че се обади! А ако се върнеш между нас да си говорим както преди, всички ще ти се радваме много. Ти беше много ценен участник в нашите дискусии.

Но ние и сега, макар и бавно напредваме по въпросите на социализма на бъдещето, както и за съдбата на България. Не стоим на едно място. Можеш да поразгледаш малко назад и в тази дискусия. Има, според мен, интересни неща.

Бъди здрав още веднъж!

 Метеж е това обсебване на

 Метеж е това обсебване на властта и пълно пренебрегване на общественото мнение. Като сте толкова умни и добри, като сте истинската лява партия, защо курдисахте Олигархски (Орешарски) за министър-председател, защо вашият лидер се държи като едноличен вожд  си позволява безнаказано и безкритично да ръси глупост? На мен ми се сърдиш за добрите отношения със "седесари", а Орешарски какъв е? Каква е Корнелия Нинова? А Майчето Манолова каквато и да е е за смях за всички. Какво ми сочиш подхвърлените дребни залъгалки за изстрадалите наивници - истинската далавера е по-надълбоко и тя е в разпределянето на политическите назначения и поставянето на спорни или направо безспорно престъпни фигури? Какво ще ми говориш с революционен плам - ниаква лява партия не сте - вие сте партия на изгодното статукво и ако мислиш, че аз не съм прав, поне се замисли и тез, които "маат гащи" ли не са прави. Дончеа не ми я сочи за пример - за мен тя не е авторитет, а какво ще реша аз да правя - си е моя работа.Пария с лозунги с вяра в светлото бъдеще не се оправя. Оправя се с много и с отговорна работа и с внимателно подбиране на представителния състав. А ще ви свалим - ние сме повече и правото е на наша страна. И сме решени да се борим - не по-малко от вашето упорство и дебелокожие. И както се казва:"обединеният народ ще победи!". Олигархията - вън! В това число и червената!
P.S. А с проф.Близнашки се познавам много добре - още от времето, когато ме кандардисваха да стана експерт към ВПС - и определението "префърцунен интелигент" злепоставя не него, а тези, които го използват. Аз съм напълно солидарен с неговите оценки. Вие просто нямате силата и морала да погледнете истината в очите.

Пешко, имаш си мнение. Твое

Пешко, имаш си мнение. Твое си е. Никой не иска да ти го променя. Само недей да ме учиш каква е тази партия, защото съм вътре в нея много отдавна - от 1974-та, а може да се каже още от дете, защото моят баща ме е водил със своите другари със себе си и съм присъствувал на техни вътрешни разговори. А това бяха изключително чисти и честни хора. Такива сега рядко се срещат. Така че не на мен тия обяснения и наставления.

Като не ви харесва направете си своя, ама досега не можете.
Хайде тичай при Дончева и се запиши. Тя през есента ще прави партия. Събрала е вече парите за фирмата - партия, защото се оплакваше, че не прави партия, защото нямала пари. Казвам фирмата - партия, защото за нея партиите са фирми, понеже им следи добавъчната стойност - колко била голяма.

БСП е лявата автентична партия на България и така е било почти малко след освобождението от робството - 1891-ва вече 122 години.

Ти може да си философствуваш, но това правителство прие за месец - два много важни закони, особено в социалната сфера. Промени методиката за цените на тока. От 1.8.2013-та влизат с 5% по-ниски цени за бита и бизнеса. Иначе щеше да има увеличение само тази година поне с 16% при поискани 40% увеличение. Да не говоря за майчинските , детските , спиране възрастта на пенсиите, инфлационния индекс и т.н.
Темпото на работа на парламент и правителство е високо и ефективно.

До края на август ще се върне неплатено ДДС и неплатени от държавата поръчки - всичко за около 800000 лв.

Орешарски изпълнява 90% от нашата програма. Няма как да е 100%, защото има и ДПС, което поддържа правителството.

Точно министърът на икономиката и енергетиката от нашата партия удари шамар на олигархията, чиито манипулирани наивници мааат крачолите всеки ден.

И хайде не ми обяснявай колко били всички чисти, честни, неподкупни и так даля. Никак не можеш ме убеди в това.

Може да има останали малко и такива, обаче повечето са активния авангард на синята реститутска, чиновническа, столична, дясна опозиция, бели якички, слаби артисти и буфосинхронисти, певци и фалшиви инструменталисти и то от централните райони. Това го твърди един десен социолог Юлий, а той им познава и кътните зъбки.

Не си въобразявай, че БСП и правителството нямат подкрепа. Напротив тя не е паднала. Познавам хора, които за първи път гласуваха и пак са за БСП, защото са без работа и чакат да се пенсионират 2 години по-рано и са доволни, че ще стане.

Те не се интересуват нито от Станишев, нито от Пеевски, а от социалните мерки.

Ламбен е обяснил кои и къде са олигарсите, които вече 24 години ограбват България и няма да се повтарям.

И не си въобразявай, че тези дето всеки ден маат крачолите ще ни свалят. Този път няма да им мине номера и метеж няма да мине.

Има вече събрани над 200000 подписа в подкрепа на правителството и нарастват непрекъснато. Не съм чул нито един човек от левицата, когото познавам, да не подкрепя правителството. Даже нашият електорат е адски изнервен на софийския, десен протест и го виждам в техни разговори всеки ден. Това даже консолидира нашите хора много силно.

Гафът с Пеевски си го знаем и е признат, но дори и за мое голямо учудване това никак не повлия на левия електорат, освен на някои префърцотени, объркани интелигенти, като Близнашки.

Хорицата искат социална политика, а дребния бизнес подкрепа. Даже ще ти кажа, че моя близка, която работи в строителна фирма, казва, че собствениците - бивши, надъхани седесари сега се молели това правителство да не падне, иначе фирмата им загивала.

Аман от наивници!

Социалист, в лична кореспонденция ти обясних разликата между наивната вяра в светлото социалистическо бъдеще, потребностите на обикновения трудов човек и намеренията и апетитите на олгархично ангажираното ръководство на БСП. Тая песен я пея поне от три години, сега я запяха и много, много други хора. Те не са нито леви, нито десни. Те са възмутени и омерзени. И има от какво. Обръщай се към ръководните кадри на БСП колкото си искаш, докато разбереш, че техния принцип е:"Кучетата си лаят, керванът си върви!". Десницата е намерила траен послон имено в ръководството на БСП и съжалявам, че в личната си креспнденция под напора на раздразнението си пропуснах да ти кажа много неща. Но едно ще ти кажа сега - тая вашата мирише на много сериозна измама. Или вие сте наивници да търпите тая измет, която ви е превзела партията от вътре, или и вие сте като тях. И пак ще отбележа - една партия не е футболен отбор, за да бъде подкрепяна от феновете си при всички обстоятелства. Партията е елемент от политическата структура на обществото и за да бъде пдкрепяна - трябва да има оправдано доверие. А доверие вашето ръководство никак не заслужава. Първата грижа на тоа ръководство беше да разруши това доверие, след като се докопа до властта. И това хората от улицата не искат да приемат. Това не са платени клакьори, не са лумпени, не са разглезени и презадовлени. Повечето от тях са хора, чието усещане за справедливост, за морал е накърнено. И е много лесно в тая шарена гама да щракнеш с фотоапарата това, което ти е удобно и да го пльокнеш там,където ти изнася. Казх ви много пъти - вашата партия не е социалистическа - тя е партия на червената олигархия, родена от червената номенклатура а а пък последната се състоеше от хора, които нямаха нищо общо с никакви социалистически ценности, а само със собствения си интерес. Каквито послания, меморандоми и манифести да пишете на тези хора - те само ще ви се изсмеят и ще я подкарат както им изнася. Щом един Антон Кутев (глупав нахалник или нахален глупак) е говорител на вашата партия - всичко е ясно. Вие даже не си давате сметка колко отблъскваща и вредна е антипатията само от присъствието на тези хора - какво ли остава за действията и за далаверите им. Хайде, че се ядосах - иначе хич нямаше да се занмавам с вас. Истината е че в този си вид и с това политическо поведение не заслужава никаво доверие, камо ли пдкрепа. БСП е мъртва партия - мъртва е поне като социалистическа. И я убиха хората от кръга на Станишев - не недоволниците като мен. Това, което става на улицата,аз ви го говоря много отдавна - глухи ли сте, тъпи ли сте - не знам.

 

Апис
Всички права запазени "ДУМА"