Лого ДУМА
ДУМИ МНОГО ДУМА Е ЕДНА

22 Септември 2017 | Петък
 
вход регистрирай се

На първа страница

5000 учители ще обсъждат програмите по български

Скандалните "заменки" на Ботев и "Тютюн" първо ще бъдат преработени

Вили Гаврилова

28. Юни 2013 , брой: 147   1228   0Скандалният проект за изхвърляне или замени в училищните програми по български и литература (БЕЛ) на емблематични творби на Ботев, Яворов, Алеко, Димитър Димов и др. ще бъде преработен, преди да бъде отново предлаган, заяви вчера просветният министър Анелия Клисарова. Предстои следващ етап в проекта за промени в учебните програми - проектите по всички предмети ще бъдат изпратени в регионалните просветни инспекторати в страната за обсъждане с всички учители по дисциплините от съответния район. Преподавателите по БЕЛ в страната са над 5100.
По думите на Клисарова едва след постигането на професионален консенсус програмите ще бъдат качени в сайта на МОН за широко обсъждане. Могат да бъдат утвърдени обаче едва след приемането на новия училищен закон. Директорът на дирекция Евгения Костадинова преди това каза, че проектът щял да се прати пак в сегашния вид, Клисарова обаче бе категорична, че няма да позволи това. Експертите на МОН и вчера не можаха да обяснят кой от работилите над нашумелия проект какво е предлагал. Ръководител на целия проект за всички учебни програми е Евгения Костадинова, още 3-ма експерти от министерството са работили по него - Александър Трингов, Милена Иванова и Красимира Александрова. Вариантът за БЕЛ е бил разработен от 20 учители и преподаватели, които имали консенсус по него, те били събрани на случаен принцип чрез покана от МОН за участие в създаването му. Експертката на МОН Красимира Александрова обаче имала последна дума по обема и вида на проекта, затова не се разбра кои точно са отговорните за скандалните "заменки" на класици. Протоколи нямало. Проектът за БЕЛ бил обсъден на две кръгли маси с учители, обаче без журналисти, за разлика от другите предмети преди това, по нареждане на служебния министър Николай Милошев. Министър Клисарова е изискала писмени обяснения от експертите, които ще бъдат внесени в Дисциплинарния съвет за търсене на отговорност. Според нея нарушението е най-вече в това, че експертите не са я информирали за промените в учебната програма, а само за това, че автори като цяло не отпадат. Експертите в МОН получават до 40% над заплатата си за участието си в европроекти, обясни главният секретар Красимир Вълчев. На 20-те методици пък са платени 41,3 хил. лв.
Според Костадинова причината за отпадането на произведения била, че досега 100 автори трябвало да бъдат вместени в 70 учебни часа, което претоварва децата и учителите. Тя каза, че нямало проблем в сайта на МОН да бъдат качени данните от ЕС за учебната натовареност, които показват обаче, че българчетата учат по-малко от връстниците си в Европа. 

 

 

Неделник

 • Булевард : Срещи
  Ако виждаш света изпълнен с възможности, скачаш и ги улавяш. Другият вариант е да се оплакваш от еднообразието, без да виждаш шансовете, убеден е възпитаникът на СМГ
  22. Септември 2017 186
  370
  0

  Виктор Чавдаров е роден на 26 февруари 1998 г. Завършва едно от най-добрите средни училища в страната - СМГ "Паисий Хилендарски", където учи от V клас. В VII го приемат в паралелката с най-висок бал в цялата страна. Нарежда се сред десетимата випускници с успех 5,99. Владее немски и английски език.
  След броени дни 19-годишният...


Апис
Всички права запазени "ДУМА"