27 Април 2024събота07:53 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Пламен Славов:

ВМЗ е отговорност на правителството и на държавата

Дружеството е увеличавало задълженията си с по 10-15 млн. лв. годишно по време на управлението на ГЕРБ, казва детутатът от Коалиция за България

/ брой: 153

автор:Светла Василева

visibility 2070

Пламен Славов е роден през 1961 г. Магистър по история на Великотърновския университет "Св.Св. Кирил и Методий" и доктор по философия на Академията за обществени науки - Москва. Преподавател във Философско-историческия факултет на Пловдивския университет "Паисий Хилендарски". Депутат от Коалиция за България в 38-то, 40-то и 42-то Народно събрание.


Цитат:
"Хората най-много се вълнуват от това да имат работа, предприятието да работи"


- Господин Славов, каква е ситуацията във Вазовските машиностроителни заводи (ВМЗ)? 
- Има основателни подозрения и съмнения за фирми на входа и на изхода на ВМЗ, които са свързани по семейно-роднински признак с изпълнителния директор и с членове на мениджърския екип. Те бяха коментирани и от един от синдикатите по време на срещата им с министъра на икономиката Драгомир Стойнев във ВМЗ. На нея бяха предоставени данни и за други злоупотреби, свързани с изнасяне на оборудване, на машини, на техника, със зареждане с гориво. Има съмнения и за начина, по който се източват средства от ВМЗ чрез закупуване на материали, които са необходими за производствената програма. Те се закупуват по завишени цени, а на практика са с по-ниско качество и с много по-ниска стойност от тази, която е посочена в документите. Затова и тези тежки упреци и съмнения за източване и съзнателно водене на ВМЗ към фалит се коментират не само от работници и служители, а и от националното ръководство на Конфедерацията на независимите синдикати в България (КНСБ).
- Тази информация ли стана повод за назначената финансова проверка във ВМЗ?
- Не само. Обективен показател, който сам по себе си е достатъчен министърът да се ангажира със спешна финансова ревизия на ВМЗ и със задълбочен анализ на моментното икономическо състояние е, че при управлението на ГЕРБ и при управлението на изпълнителния директор Иван Стоенчев задълженията на дружеството нарастват стремително до 50-60 млн. лв. за 4 г. Това са задължения не само към държавата, а и към други доставчици. Само за сравнение ще кажа, че през периода 2005 - 2009 г. правителството на Сергей Станишев демонстрираше изключителна ангажираност и съпричастност с проблемите на ВМЗ. Тогава дружеството работеше, имаше договори, включително и договори за утилизация на военна продукция и договори, сключени със страни, за които няма ограничения за търговия със специална продукция, каквато произвежда ВМЗ. Заплатите и авансите се изплащаха редовно в пълен размер. Даже имаше премии. Тогава мениджмънтът на дружеството успяваше в една не по-малко сложна обстановка да създава работа. Даже имаше период от време, 2006 - 2007 г., в който не се освобождаваха работници, а се назначаваха. И това хората го помнят.
- Навсякъде по света правителствата протекционират кога гласно, кога не толкова, подобни производства. Не ви ли се струва, че през последните 4 г. българската държава в лицето на ГЕРБ се дистанцира от ВМЗ?
- Това дистанциране на държавата започна още при управлението на СДС с правителството на Филип Димитров, който с недалновидни изказвания, дори бих ги нарекъл безотговорни от гледна точка на националния интерес, на икономическия интерес на българската държава, на практика нанесе голяма вреда на традиционните връзки и контакти, които ВМЗ имаше с традиционни пазари в Близкия изток и арабския свят. После тази политика продължи и при правитеството на Иван Костов, когато беше приватизирано едно от най-атрактивните производства на ВМЗ - лагерното. Истина е, че за дълъг период от време до 2009 г. задълженията, които имаше дружеството, не само към държавата, но и към други фирми доставчици, стояха на едно ниво. Но при управлението на изпълнителния директор Иван Стоенчев, назначен от ГЕРБ, и пред погледа на двама министри на икономиката - Трайчо Трайков и Делян Добрев, ВМЗ средногодишно е увеличавало задълженията си с 10-15 млн. лв. Това показват данните. Между 50-60 млн. лв. за 4 г. И отговорността тук е не само на мениджърския екип. Тук определена политическа отговорност носи и ГЕРБ, и неговото правителство и двамата му министри на икономиката.
Министър Драгомир Стойнев, когато идва във ВМЗ, освен с ръководството на дружеството и със синдикатите, се срещна и с работниците, и имаше възможност сам да се увери, че хората най-много се вълнуват от това да имат работа, предприятието да работи, да са спокойни, че ще получават ритмично заплатите си в пълен размер и че нямаь както беше последният път, повече от 60 дни да не получат нито лев. Те заявиха своята надежда, че кабинетът "Орешарски" ще се ангажира достатъчно сериозно и отговорно, за да бъдат осигурени договори и поръчки. Министър Д. Стойнев заяви, че ще се използва ресурсът, който държавата има чрез търговските си представители, чрез всички контакти, които и той реализира, за да се сключват договори и ВМЗ да бъде натоварено с работа за дългосрочен период.
Чрез успешен мениджмънт на ВМЗ държавата решава на практика няколко важни задачи: гарантира заетост, гарантира доходи на хората, доходи, които трябва да се увеличават, защото заплатите в дружеството продължават да бъдат ниски в сравнение със средната работна заплата и в сравнение с възнагражденията в други предприятия от този отрасъл. Много е важно, че министър Д. Стойнев разговаря с министъра на отбраната А. Найденов за търсене на възможности за възлагане на поръчки за утилизация на боеприпаси. ВМЗ е може би най-подходящото предприятие за извършване на такава специфична дейност, където има условия, има площадки, има кадри, има практика - всичко необходимо, за да не се стига до случаи като взривовете на Петолъчката, довели до отнемане на човешки живот, ранени и пострадали, и поставили под заплаха здравето на много хора.
- Зад етикета "специално производство" няма никаква възможност за контрол освен от специализирани органи. Мислили ли сте по какъв начин ще се гарантира избягването на ситуацията, от която сега ВМЗ се опитва да излиза?
- Най-напред контролът трябва да бъде от страна на принципала, на министъра на икономиката. Затова аз смятам, че предходните двама министри на икономиката при управлението на ГЕРБ също носят отговорност - управленска и политическа. При постоянен и сериозен контрол от правителството подобни неща няма да се случват.  Държавата има достатъчно ресурс за осъществяването му по начин, който да е в полза на обществото. Министърът на икономиката очаква ефективно управление на финансовия ресурс, за чието изразходване трябва да има създадени условия и за прозрачност, се казва в прессъобщението на министерството, пуснато в началото на тази седмица, когато се обяви закупуването на дялове от ВМЗ от Държавната консолидационна компания. Това е много показателно. Очакването за ефективно изразходване на публичния ресурс и прозрачност означава, че подобен подход не се е реализирал преди това. Аз ще настоявам всички органи, които ще упражняват финансов контрол и ще ревизират дружеството, да доведат проверките докрай.
- Колко човека работят сега в предприятието?
- В момента са 2100 души, след тази програма на ГЕРБ за оптимизация на числения състав, която беше свързана и с освобождаването на близо 1000 работника.
- Какво се случи с тези хора?
- Много обещания имаше, много гръмки заявления, че им е осигурена работа, включително и чрез програми за заетост на Министерството на труда и социалната политика. Всичко това се оказа един голям балон от поредицата обещания, които ГЕРБ с охота раздаваха. На практика по-голямата част от тези хора получават обезщетения от бюрата по труда в Карлово и в Сопот. В момента, в който изтече срока за получаването им, те отново ще бъдат изправени в ситуацията, в която ще са без работа. Надеждата си остава, разбира се, ако се изпълни тази производствена програма за натоварване на ВМЗ, и хората, които бяха освободени, бъдат върнати на работа. Това е очакването и искането и на синдикатите.
- Мислите ли, че това ще се случи?
- Защо не. ВМЗ е уникално по отношение производството на определени изделия. Никъде другаде в България те не могат да бъдат произведени.
- Очаквате ли смяна на мениджърския екип на дружеството?
- Ние, народните представители от Коалиция за България от Пловдивска област, настояваме това да се случи, и аз ще го заявя и от парламентарната трибуна. Това искане се споделя и от работещите във ВМЗ, от живущите в общини Карлово и Сопот. Категорично се настоява за тази промяна и от КНСБ, при това не само от местната структура, а и от националното ръководство.
- Може ли ВМЗ да бъде печеливша държавна компания?
- ВМЗ има лиценз за търговия, който позволява да сключва сам договори със свои партньори и да не използва посредници в тези сделки. Друго, което може да се направи, е да се позволи на дружеството да бъде директно страна по такива договори, така във ВМЗ ще остава по-голям финансов ресурс. При един успешен, отговорен и ефективен мениджмънт на предприятието с подкрепа и контрол от страна на държавата, не само от страна на икономическото министерство, но и от страна на Министерския съвет, това може да се случи. ВМЗ има кадри, има специалисти, има традиции и може да отговори на очакванията, които имат хората, и на отговорностите, които държавата ще продължи да му възлага.
- Какво ви казват хората от ВМЗ, когато дойдат в приемната ви в Карлово?
- Казват ми това, което казаха и на министър Стойнев: за нас най-важното е да имаме работа, за нашите семейства е важно ние да работим, да получаваме своите възнаграждения, важно е ВМЗ да има договори, поръчки, не само в краткосрочен, но и в дългосрочен план.
ВМЗ е от изключително значение за сопотската и карловската община. От съдбата на дружеството зависи бъдещето на десетки хиляди семейства в района, зависят и други малки и средни фирми, зависи икономическият и социалният живот в нашия край.
- Колко е населението в двете общини?
- Около 72 хиляди души.
- Протестират ли те, както сега се протестира в столицата?
- Не, протести в Карлово и Сопот няма. Хората искат реална работа от правителството и от Народното събрание, за да се решават техните икономически и социални проблеми.  
 

13 зърнари са взели 52 млн. лв. субсидии

автор:Дума

visibility 436

/ брой: 80

Войната в Украйна удвои приходите на ВМЗ-Сопот

автор:Дума

visibility 457

/ брой: 80

Хващат най-много негодни банкноти от 10 лева

автор:Дума

visibility 409

/ брой: 80

ВМРО-ДПМНЕ води на първия тур

автор:Дума

visibility 436

/ брой: 80

Расте напрежението между САЩ и Китай

автор:Дума

visibility 497

/ брой: 80

Педро Санчес подава оставка?

автор:Дума

visibility 430

/ брой: 80

Накратко

автор:Дума

visibility 358

/ брой: 80

По български

автор:Евгени Гаврилов

visibility 493

/ брой: 80

15 сергии

автор:Таня Глухчева

visibility 492

/ брой: 80

Хем най-бедни, хем богаташи...

visibility 435

/ брой: 80

Абсурдът "Боташ"

автор:Румен Овчаров

visibility 430

/ брой: 80

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ