25 Април 2024четвъртък15:39 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Матей Шопкин с наградата "Георги Джагаров"

Известният поет получи почетния приз пред своята 75-годишнина

/ брой: 162

автор:Дума

visibility 2140

Винаги на датата около годишнината от рождението на големия български поет Георги Джагаров връчваме едноименната награда. Това е повод да си спомним за българската патриотична поезия и за България - подчерта в книжарница-галерия "София Прес" при връчването на наградата "Георги Джагаров" председателят на Съюза на българските писатели Николай Петев, обръщайки се към съпругата на поета Цвета Джагарова и множеството писатели и почитатели на поезията. - Тази награда е заслужена от Матей Шопкин и аз съм убеден, че след нейното връчване няма да има протести - вметна шефът на СБП с присъщото му чувство за хумор.
Уважаема Цвета Джагарова, драги колеги, приемам наградата със светли и силни чувства, с гордост и благодарност. Още повече ме затрогва фактът, че получавам това отличие пред 100-годишнината на СБП и моята наближаваща 75-годишнина - сподели Матей Шопкин, като рецитира вдъхновено стихове на Георги Джагаров и свое стихотворение, посветено на него.
Джагаров беше богоизбран поет с искрометни стихотворения, който остана верен докрай на своя жилав сливенски корен, на любовта си към България и обичта към младите поети - подчерта Шопкин, изразявайки своята благодарност към журито за получената награда и съпричастността на своите близки към неговото посвещение на поетичното слово.
Матей Шопкин е автор на повече от 40 книги с поезия, публицистика и стихове за деца, сред които "Двадесета пролет" (1966), "Приказка за Търновград" (1976), "Жребий" (1981), "Благослов от Царевец" (1986), "Мигновения" (2003), "Признания" (2008) и др. Два пъти е носител на наградата на СБП, на националните литературни награди "Пеньо Пенев", "Николай Хрелков", "Иван Нивянин", на Златен Есенински медал (2008) и др.
* * *

След връчването на наградата и.д. председателят на Съюза на българските журналисти Снежана Тодорова връчи на филмовия и литературен критик Величко Хинов наградата "Златно перо" за активната му журналистическа дейност по случай неговата 75-годишнина.
  
 

Обществените поръчки над 5 млн. лв. под специален надзор

автор:Дума

visibility 250

/ брой: 79

Забраняват рекламата на хазарт в медиите

автор:Дума

visibility 262

/ брой: 79

Безплатни винетки за електромобилите на инвалидите

автор:Дума

visibility 314

/ брой: 79

Жилищните кредити с нови рекорди

автор:Дума

visibility 259

/ брой: 79

Северна Македония гласува за президент

автор:Дума

visibility 240

/ брой: 79

ЕП прие закон за защита на жените

автор:Дума

visibility 275

/ брой: 79

Хиляди деца в Румъния оставени на бабите

автор:Дума

visibility 268

/ брой: 79

Накратко

автор:Дума

visibility 204

/ брой: 79

Политически кукувици

автор:Александър Симов

visibility 296

/ брой: 79

Договорът с „Боташ“ е национално предателство

visibility 250

/ брой: 79

Как Йончева забрави "Ало, Банов"

автор:Дума

visibility 259

/ брой: 79

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ