20 Април 2024събота18:43 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Карел ван Кестерен:

Централен въпрос не е оставката на правителството

Широко съгласие относно промените в политическата култура може да бъде изходът от кризата в момента, смята посланикът на Кралство Нидерландия в София

/ брой: 166

автор:Кристиела Симеонова

visibility 962

Посланикът на Холандия Карел ван Кестерен изрази в сряда подкрепата си за публикуваната неотдавна обща позиция на колегите му от Германия и Франция - Матиас Хьопфнер и Филип Отие, които призоваха България да се откаже от олигархичния модел на управление. По този повод потърсихме посланик Карел ван Кестерен, за да разясни своята позиция за напрегнатата ситуация в България.


- Г-н Кестерен, как оценявате политическата обстановка в България в момента?
- Нов елемент от политическата ситуация в момента са продължаващите протести на граждани, които изискват нов стил политика, базирана на прозрачност при вземането на решения, откритост, липса на неясни сделки зад сцената, отчетност и др. Аз гледам на тях като на положителна сила за модернизацията на българската държава и общество, тласкаща ги по пътя към истинска европейска демокрация, уважаваща европейските ценности и даваща активна роля на гражданите. Надявам се демонстриращите да бъдат чути от политическата класа.
- Защо се присъединихте към мнението на френския и германския посланик за ситуацията в страната? Не е ли намеса във вътрешните работи на страната такава оценка?
- Според мен френският и германският посланик направиха един коректен анализ на ситуацията. В частност аз съм съгласен с тяхното мнение, че "институциите и политическите партии трябва да обединят силите си и да намерят начини за постигане на прогрес, взимайки предвид исканията на обществото".
По отношение на "намеса във вътрешните работи" - в Европейския съюз ние живеем заедно в една къща и под един покрив. И ако нещата потръгнат зле в една държава, ние неизбежно чувстваме последиците и в другите страни. Нашите съдби са тясно свързани и ние се подкрепяме едни други, като например ЕС-механизмите за трансфер на фондове от по-богатите страни към по-бедните региони на други страни. Като гражданин на ЕС аз съм горд с тази солидарност. Ние имаме обща отговорност за нашия съюз, особено когато се отнася за защитата на фундаментални европейски ценности като върховенство на закона, свобода и демокрация. Следователно аз не мисля, че има нещо погрешно в това да говорим открито помежду си по тези въпроси.
- Какъв сценарий предвиждате, ако правителсвото подаде оставка? Няма ли да се задълбочи още повече политическата криза?
- За мен централен въпрос не е оставката на правителството или внезапни избори. За мен важният въпрос е желанието на всички сили, правителство, опозиция, демонстриращи и други представители на обществото, да започнат диалог за определяне на общ изход от настоящото патово положение. Аз смятам, че широко съгласие по въпроса как България да бъде управлявана по по-добър начин, с други думи относно промените в политическата култура, може да бъде изходът от кризата в момента.
- Защо обсъждането на присъединяването на България в Шенгенската зона непрестанно се отлага? Защо все още сме пред портите на Шенген?
- Нидерландия винаги е подчертавала, че преди да бъдат допуснати България и Румъния изцяло в Шенгенското пространство, ние се нуждаем от увереност и доверие, че нашите външни граници ще бъдат сигурни и добре охранявани. Не само от гледна точка на техниката, цялото оборудване и човешки ресурс да бъдат налични (те са), но също и да има достатъчно гаранции, че няма риск от корупционни и криминални практики, които могат да направят тези технически мерки безполезни. Съгласно Механизма за сътрудничество и проверка на ЕС, България все още не е постигнала напълно стандартите в тази посока и затова холандските политици и общество хранят съмнения. Но аз вярвам, че тези препятствия ще бъдат преодолени и то в недалечно бъдеще.
- Има ли страната ви проблем с имигрантите от България? Доста европейски страни са сериозно уплашени от тях. Преди време в холандския парламент пък назря сериозен скандал заради наши роми, източващи социалната система на Холандия...
- Бих искал да подчертая, че в случая, за който споменавате, бедни българи са били използвани от хитри посредници за незаконно придобиване на средства от системата. Така че проблемът не е "българска измама", а "измама". Ние открихме, че нашата система за социални грижи може да бъде манипулирана твърде лесно и работим по затягането на контрола. Това е наша отговорност.
По отношение на въпроса в неговата цялост, бих желал да цитирам кмета на град Ротердам г-н Абуталеб - той е от марокански произход, който по време на работното си посещение в България каза, че за него българите са добре дошли, защото неговият град има нужда от още работна ръка. Обаче той допълни, че това трябва да става по един организиран и подходящ начин, за да няма експлоатация на работници и други подобни нежелани ситуации, като съжителство на твърде много хора в малки къщи в някои райони на града.
Още нещо, което трябва да предотвратим, е преместването на хора в друга страна не за да работят, а за да получават социални помощи. Министрите на труда и социалните въпроси на България и Нидерландия наскоро подписаха съвместна декларация за сътрудничество за избягване на негативните ефекти от трудовата миграция и аз имам пълно доверие, че ще бъдат създадени подходящите условия, за да могат българите след 1 януари 2014 г. да използват правото си на европейски граждани да работят, където пожелаят в ЕС, включително и в Нидерландия.

БСП огласява днес доклада за договора с ,,Боташ"

автор:Дума

visibility 347

/ брой: 75

Еврото пак се отлага

автор:Дума

visibility 468

/ брой: 75

Руските активи - в полза на Украйна

автор:Дума

visibility 423

/ брой: 75

Полицията разтури лагер на 450 мигранти в Париж

автор:Дума

visibility 347

/ брой: 75

САЩ връщат петролните санкции за Венецуела

автор:Дума

visibility 328

/ брой: 75

Накратко

автор:Дума

visibility 266

/ брой: 75

Признат провал

автор:Евгени Гаврилов

visibility 348

/ брой: 75

Отново за енергийно бедните

visibility 321

/ брой: 75

Липса на отговорност

автор:Александър Урумов

visibility 325

/ брой: 75

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ