20 Април 2024събота07:51 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Коридор № 8

/ брой: 174

автор:Алберт Аврамов

visibility 2054

Достатъчно е да надзърнем в сухите справки на Уикипедия, за да научим, че Паневропейският транспортен коридор щ 8, един от десетте подобни транспортни системи, ще свързва Адриатическо и Черно море през Албания, Република Македония и България.
Започвам с тази общодостъпна констатация, повлиян вероятно от финала на завчерашната среща между премиерите на България и Македония в Кюстендил, която завърши очаквано. На позитивното предложение на Пламен Орешарски да се обсъдят реалните пътища за поставянето на добросъседските взаимоотношения на нова плоскост не се чу ясен отговор от Груевски. С една дума - ще почакаме. Възниква обаче и основателният въпрос, поставен в коментар на Андреас Ернст пред в."Нойе Цюрхер цайтунг", по повод на едни думи, будещи най-малкото пълно недоумение. "Нашето сърце бие за Ердоган и Ердогановото сърце бие за нас", заяви наскоро македонският президент Георге Иванов, което бе отразено с огромно въодушевление от турските медии.
Дори не е странно, че официално Скопие гради гигантомански паметници на исторически личности, присвоявайки си чужда история. При това - прави го с особено силен апломб, преливащ в едва ли не свирепо сквернословие и при най-възпитано поднесени опити от "враговете на македонизма" да му припомнят истината...
На този фон да правиш метани пред наследниците на своите бивши поробители, като издигаш едва ли не в култ поддържането и съхраняването на османските културни паметници е, най-меко казано, родо- и вероотстъпничество. Затова подметнатият в Кюстендил като едва ли не основен приоритет за съвместното ни развитие проект за коридор щ 8, който със сигурност е важен не само за нашите две страни, по-скоро е прах в очите. Със сигурност - България едва ли някога ще допусне по паневропейската магистрала да премине необузданата омраза. Надявам се, че това Европа вече го разбира.



 

БСП огласява днес доклада за договора с ,,Боташ"

автор:Дума

visibility 347

/ брой: 75

Еврото пак се отлага

автор:Дума

visibility 468

/ брой: 75

Руските активи - в полза на Украйна

автор:Дума

visibility 423

/ брой: 75

Полицията разтури лагер на 450 мигранти в Париж

автор:Дума

visibility 347

/ брой: 75

САЩ връщат петролните санкции за Венецуела

автор:Дума

visibility 328

/ брой: 75

Накратко

автор:Дума

visibility 266

/ брой: 75

Признат провал

автор:Евгени Гаврилов

visibility 348

/ брой: 75

Отново за енергийно бедните

visibility 321

/ брой: 75

Липса на отговорност

автор:Александър Урумов

visibility 325

/ брой: 75

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ