28 Март 2024четвъртък14:17 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Духов оркестър и мажоретки дефилират из Банско

Млади таланти отвориха сцената на 16-ия джаз фестивал

/ брой: 184

автор:Вилиана Семерджиева

visibility 3208

Младостта постави началото на ХVI издание на международния джаз фестивал в Банско. Духов оркестър и мажоретки дефилираха из града, настройваха и приканваха многобройна публика към централния площад "Никола Вапцаров", където се състоя тържественото откриване. Младежите и девойките от "Маршируващи звезди" от град Златица под ръководството на саксофониста и техен диригент Тодор Цачев накрая се спряха до сцената и устроиха атрактивно посрещане на официалните гости, сред които президентът Росен Плевнелиев и американската посланичка Марси Рийс. Тази вечер ключът към Банско е 16-ото издание на джаз фестивала - той дава енергия на града, който пък му дава дух, бе отбелязано в приветственото слово на кмета Георги Икономов. Той заяви, че като основен спонсор общината без колебания подкрепя този фестивал и занапред това ще продължи.
Преди да се появят първите гости от официалната програма, квартет млади таланти от Банско - Петър Бачев (бас китара), Борис Кадев (ударни), Георги Мутафчиев (пиано) и Георги Балев (акордеон), завладя сцената с прочутото "Либертанго" на Астор Пиацола. Това бе една от изненадите, включени извън официалната програма от д-р Илиев, който се гордее, че с течение на годините джаз фестивалът е запалил у много млади хора интереса към тази музика във всичките й разновидности.
Първата концертна вечер започна с Урош Перич, Мамбо старс бенд и дуо "Перлите". Белият Рей Чарлз от Словения вече има фенове в Банско, тъй като гостува за втори път на фестивала. Рей Чарлз става негов кумир още когато е 12-годишно момче. Впоследствие на основата на негови песни, свои авторски композиции, популярни джаз стандарти, започва да прави различна музика, чрез която се стреми да бъде разпознаваем.
Американката Шери Уилямс буквално отвори сърцето си пред нас. На срещата с журналисти преди концерта тя разказа какви перипетии е преживяла още от детството си, как е пяла в църковен хор заедно с цялото си семейство и как през 90-те години се е обърнала към блуса в резултат на драматично преживяване в личния й живот. Винаги се опитвам да привлека хората да участват в концертите ми, да преживяват музиката заедно с мен, да не остават просто зрители, заяви Шери. И вечерта заедно със своя бенд успя да го направи с лекота - вдигна на крака цялата публика и я предизвика да пее и танцува.
Семейство Михаела Рабич и Роберт Павлик от Австрия отново е в Банско след 4 години. Сега тромпетистката и китаристът представиха в квартет новия си албум "Вояджърс". Парчетата са създадени в резултат на многобройните им пътувания и изяви по света, съответно носят духа и акценти от музикалната традиция на всяка страна. Има композиция, посветена на България.
Мони Венков комбо и Съни закриха продължилата повече от 5 часа първа фестивална вечер. Музикантите работят съвместно от 5 години. Авторитетният професор и младата певица са автори на проекта, създаден специално за фестивала в Банско и за публиката, която го посещава, както ДУМА писа. Звучаха и популярни, и обичани български поп класики в джаз аранжименти.


Урош Перич обобщава впечатленията си от страната ни: "Добри люди, добра храна, лепе жене"


Михаела Рабич и Роберт Павлик много обичат да гостуват в България


"Маршируващи звезди" събраха погледите по улиците на Банско


"Либертанго" на Пиацола звучи в изпълнение на квартет млади таланти от Банско

Щом слезе от сцената, Шери Уилямс бе обградена от почитатели
Снимки АВТОРКАТА

Без паспортна проверка за пътуващи от и за шенгенски държави

автор:Дума

visibility 217

/ брой: 59

Светофарите с различни сигнали за посоките

автор:Дума

visibility 223

/ брой: 59

Върнаха 48 млн. лв. от аванса за правителствения комплекс

автор:Дума

visibility 207

/ брой: 59

Протест в Унгария срещу корупцията

автор:Дума

visibility 235

/ брой: 59

Педро Санчес против независимост на Каталуня

автор:Дума

visibility 179

/ брой: 59

Израел ликвидирал командир №3 на Хамас

автор:Дума

visibility 214

/ брой: 59

Накратко

автор:Дума

visibility 161

/ брой: 59

Рецепта за катастрофа

автор:Дума

visibility 232

/ брой: 59

Пътят надолу*

автор:Валерия Велева

visibility 186

/ брой: 59

Цялата соросоидна сган - вън!

visibility 207

/ брой: 59

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ