19 Април 2024петък12:06 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Безпаричието удря по знанието

СУ е на 610-о място сред 11 994 ВУЗ-а в света, БАН е 101-ва сред 7674 научни центрове, но двете ни водещи институции са отстъпили позиции в киберкласациите

/ брой: 192

автор:Велиана Христова

visibility 1856

Досега Софийският университет и БАН трайно вървяха към все по-челни места в световните рейтинги. Картината обаче се променя - двете водещи у нас институции на знанието са загубили позиции, показва новият анализ за качество на присъствието в интернет, направен от специализираната Международна експертна група за класиране на академичните институции (International Ranking Expert Group - IREG). ДУМА следи класациите на IREG от 2007 г. насам. Рейтингът Webfmetrics - т.нар. киберметрика, показва, че в момента СУ се подежда на 610-о място по видимост за света сред общо 11 994 висши училища от всички континенти. Тази позиция сама по себе си никак не е лоша, но при предишното класиране Алма матер бе на 593-то място. СУ е единственият от всичките ни 52 ВУЗ-а, който попада сред първите 1000 висши училища в света. Следващият - НБУ, е класиран на 2577-о място. След това са ТУ-София - 2839-и, МГУ - 3236-и, Пловдивският университет - 3505-и, ХТМУ - на 3964-о място. Останалите са зад бариерата на 4000-те.
И БАН върви надолу по киберстълбицата - академията е класирана 101-ва сред общо 7674 научни институции в света, но в предишния рейтинг бе на 89-о място. Позицията на академията ни, разбира се, продължава да бъде достатъчно престижна, но слизането със стъпала надолу не може да радва никого. От българските научни институции единствено БАН е достатъчно разпознаваема в света и това едва ли е изненада за някого, като изключим Симеон Дянков, който я обрече на бюджет, два пъти по-нисък дори от този на Румънската академия на науките.
Основна причина за влошаването на престижа на двете наши водещи структури е една - трайното безпаричие, на което те съзнателно бяха подложени в последните 4 години от Дянков - слънчицето на кабинета "Борисов". В интернационален сектор като науката няма как да повишаваш качеството и да се мериш с първите, ако мислиш как да нахраниш семейството си и как да платиш тока в лабораторията. Качествено висше образование и наука се правят с пари и това никъде по света не е тайна, освен в България. Неслучайно на първите места и в киберметриката на ВУЗ-овете виждаме най-богатите университети - начело са американските в Харвард, Масачузетс, Станфорд, Бъркли.  

Още стоим добре в Европа

Ако ограничим университетското пространство до Европа, в него са вместени общо 5827 висши училища. Класацията тук водят Оксфорд, Кеймбридж, Юнивърсити колидж - Лондон, Техническият университет в Цюрих и университетът в Единбург. Московският университет е 102-ри. Нашият СУ заема доста доброто 240-о място. В рейтинга на европейските научни центрове пък участват 4233 звена. Първи са ЦЕРН, СНРС, Националният съвет за наука на Испания. Германските институти "Макс Планк" са отстъпили на 6-о място. БАН е на 42-ро място сред научните центрове в Европа, като от сродните й академии я изпреварват единствено Чешката (15-о място), Сибирското отделение на Руската (17-о място), Руската академия като цяло (23-о място) и Австрийската академия (28-о място). Трябва да отбележим, че БАН е най-слабо финансираната академия на науките в Европа и със субсидията си от 30 млн. евро е извън всякакви финансови класации. За сравнение - субсидиите на СНРС и "Макс Планк" например са над 1,2 млрд. евро. Когато през 2009 г. международен одит оцени нивото на институтите в БАН, одиторите заявиха, че с такова финансиране постигането на толкова високи научни резултати е геройство. Както виждаме обаче, трайната мизерия започва да се отразява върху резултатите.
Като погледнем класирането в Webfmetrics конкретно за Централна и Източна Европа, при ВУЗ-овете СУ е доста напред - заема 21-то място сред 2918 висши училища. Първи за региона е класиран Московският държавен университет, следван от Карловия университет в Прага и Университета в Будапеща. В научния рейтинг сред 827 изследователски центрове за региона водещ е Медицинският институт във Варшава, следван от Чешката и Руската академия на науките. Само тези две академии от всичките в региона са преди БАН, която заема престижното 8-мо място в тази класация. В последното класиране Webometrics разпознава вече 69 научни организации от България - от тях 65 са БАН и отделни нейни институти.

Място в класациите за ВУЗ и за научни центрове
                            СУ              БАН

В света       610 (от 11994)  101 (от 7674)

В Европа    240 (от 5827)    42 (от 4233)

В Центр.    21 (от 2918)     8 (от  827)
и Изт.Европа 


Как се правят рейтингите на IREG


Групата IREG е създадена през 2004 г. от Европейския център на ЮНЕСКО за висше образование (CEPES) и Института за политика във висшето образование във Вашингтон със съдействието на Центъра за информация и документация към Националния съвет за научни изследвания на Испания. Киберкласацията за ВУЗ-овете се нарежда до двата известни международни рейтинга - на Шанхайския университет и на в. "Таймс". Измерването на качеството за научните институции пък става по 4 показателя - библиометрични данни за продуктивност в интернет; обем и яснота на уеб страниците; богатство на представените в сайтовете информации за научни и публикационни дейности; брой на статиите и цитатите за всяка научна област.

 

БСП огласява днес доклада за договора с ,,Боташ"

автор:Дума

visibility 65

/ брой: 75

Еврото пак се отлага

автор:Дума

visibility 86

/ брой: 75

Руските активи - в полза на Украйна

автор:Дума

visibility 86

/ брой: 75

Полицията разтури лагер на 450 мигранти в Париж

автор:Дума

visibility 65

/ брой: 75

САЩ връщат петролните санкции за Венецуела

автор:Дума

visibility 70

/ брой: 75

Накратко

автор:Дума

visibility 57

/ брой: 75

Признат провал

автор:Евгени Гаврилов

visibility 62

/ брой: 75

Отново за енергийно бедните

visibility 70

/ брой: 75

Липса на отговорност

автор:Александър Урумов

visibility 65

/ брой: 75

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ