26 Април 2024петък00:30 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Близкоизточни парадокси

/ брой: 192

автор:Алберт Аврамов

visibility 2106

На пръв поглед странно прозвуча твърдението, изказано от неназован израелски политик, че само военните могат днес да управляват Египет.
Парадоксалното е, че очевидно става въпрос за задълбочаващ се разнобой по самото възприемане и съответните реалистични оценки на ситуацията в най-голямата мюсюлманска държава в арабския свят. Но сериозният въпрос, който предизвиква точно такава израелска реакция, засяга новия развой във взаимоотношенията на еврейската държава с най-близките й съюзници по отношение на това, което действително се случва в Египет.
Забавените реакции на Стария континент са обясними - европейските политици (с много малки изключения) или не са се взрели сериозно в опасността от видимо прииждащата вълна на радикалния ислям, или пък просто все още изпълват със съдържание модното напоследък българско понятие "ваканцувам". Дано се поразсънят до сряда, когато външните министри най-сетне ще могат да достигнат до някаква смислена позиция по въпроса.
Че кръвта на египтяните, проливана от  мощната египетска военна машина, май стана прекомерно много. Трудно е да се намери оправдание за случващото се, но обяснение все пак има и това въобще не е парадокс. Както почти не звучи като такъв и актът на каирски съд, решил да снеме отговорността от бившия президент Хосни Мубарак. Който в контекста на събитията по време на Арабската пролет бе обявен едва ли не за сатана. А всъщност верен дотогавашен изпълнител на политиката на САЩ за сдържане към съюзника на свръхсилата в региона Израел. Както и за борба с тероризма и развитието на ислямизацията като основно оръжие в борбата между цивилизациите.
Странно как, но Ирак, който по времето на Саддам Хюсеин пускаше по някоя и друга ракета "Скъд" към Тел Авив, косвено застана зад гърба на Израел. Премиерът Малики подкрепи военния режим в Кайро, обяснявайки аргументите си с борбата с терора на фундаменталния ислям. Ирак, който ежедневно дава десетки жертви от терора на "Ал Кайда".
Е, пита се в задачата: "Накъде ще се насочи старата и мъдра Европа?", след като дори могъщатата Америка вече се колебае. Което май вече е парадокс...
   

Обществените поръчки над 5 млн. лв. под специален надзор

автор:Дума

visibility 306

/ брой: 79

Забраняват рекламата на хазарт в медиите

автор:Дума

visibility 333

/ брой: 79

Безплатни винетки за електромобилите на инвалидите

автор:Дума

visibility 384

/ брой: 79

Жилищните кредити с нови рекорди

автор:Дума

visibility 316

/ брой: 79

Северна Македония гласува за президент

автор:Дума

visibility 299

/ брой: 79

ЕП прие закон за защита на жените

автор:Дума

visibility 347

/ брой: 79

Хиляди деца в Румъния оставени на бабите

автор:Дума

visibility 346

/ брой: 79

Накратко

автор:Дума

visibility 255

/ брой: 79

Политически кукувици

автор:Александър Симов

visibility 393

/ брой: 79

Договорът с „Боташ“ е национално предателство

visibility 324

/ брой: 79

Как Йончева забрави "Ало, Банов"

автор:Дума

visibility 339

/ брой: 79

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ