19 Април 2024петък04:13 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

СОРОСОИДИ

/ брой: 193

автор:Тодор Коруев

visibility 5286

Замисляли ли сте, кой стои зад кулисите на протеста на "качествените, умните, интелигентните...", чиито представления в София 1000 са вече в третия месец. Вероятно някакви мозъчни центрове - умни, талантливи и артистични. Затова си струва да поразсъждаваме за интелектуалността на протеста. Още в зараждането му от "синята мъгла" изскочиха позабравени "старите муцуни" Евгени Михайлов, Евгений Бакърджиев, Найо Тицин, Васко Кръпката... Едвин Сугарев пък направи трети римейк на гладна стачка и не смрази кръвта на никого. Това бе първият напън за интелектуализиране на протеста от сините талибани, които носеха щампи от предишни протести, яростен антикомунизъм и зомби русофобство. Но изглежда, че чавка не е изпила акъла на тия, които дърпат конците на Улицата, защото дадоха заден на "динозаврите". И новото дясно зачева без тях.
Вторият интелектуален напън бе на 15 университетски преподаватели, сред които Михаил Неделчев, Калин Янакиев, Георги Фотев, Васил Гарнизов, Димитър Бочев, Ева Волицер и др., които видяха шанс за възстановяване на първоначалния вид на СДС или подобие на голистки фронт в антиправителствените протести, затуй призоваха Реформаторския блок заедно с гражданите на Площада да родят движение "Независимост". Ако плодът им е "Протесна мрежа", то си е чиста "рожба на аборта". Впрочем тия титулувани учени трябваше да си изяснят отношението към ГЕРБ, тъй като писателят дисидент Димитър Бочев, един от 15-те, се подписвал с двете си ръце, че най-доброто правителство, което сме имали след победата на демокрацията, е на ГЕРБ.
Остана като глас в пустиня и Харта 2013 "за разграждане на плутократичния модел на българската държава". Писали и са се подписали 60 души, от видни, по-видни. Обявяват се за "независима гражданска инициатива за възстановяване на демокрацията и върховенството на закона". Поредната. Да влезе следващата!
Това е "знакът на четиримата" (не по Артър Конан Дойл). Четирима се провъзгласиха за лидери на протеста: Антоанета Цонева, шефка на  Института за развитие на публичната среда, дайте й на нея избори, там й е силата; Стоян Радев - талантлив режисьор, не без амбиции, навремето покрай събора в Рожен се отърка в Петър Стоянов; професорът по право Георги Близнашки, който живее с неосъществения си блян да оглави БСП, което пък поставя под съмнение сегашното му поведение; четвъртият е служебен министър Асен Василев, който ще да се е "почувствал необходим". Квартетът не търсеше дискусия, а сблъсък, в който "да покаже свободната воля за изявяване на мислите си за оставка на правителството". Това си беше чист рекет.
И накрая бунтарите от фейсбук групите на #ДАНСwithme учредиха "Протестна мрежа", за чийто "мозък и мускули" се обявиха Жюстин Томс, Теодор Михайлов, поетите Ясен Атанасов и Иван Димитров, музикантът Лъчезар Косев, блогърът Асен Генов и актьорът Ивайло Захариев. Симпатизирали на Реформаторския блок и на Саша Безуханова. Ще имат вестник, сайт и "бутикова" телевизия. Откъде пари - те си знаят и оня свише!
Елена Кодинова публикува в "Преса" субсидиите, които дава Тръстът за гражданско общество за Централна и Източна Европа и се разбра кой е на ясла там. Не се учудвайте, че сред удостоените са мнозина от споменатите тук лидери на протеста: Антоанета Цонева - 200 000, Асен Генов - 120 000, Саша Безуханова - 300 000, а и неспоменати като Центъра за либерални стратегии на Иван Кръстев - 137 000, организацията на Огнян Минчев - над 200 000, българският клон на "Отворено общество" - цял милион. Числата са в долари, зеленият гущер по-върви, когато е предназначен за гражданското общество. Което пък процъфтява само когато ги няма левите. Затуй: "Оставка до дупка". Сега никой не се учудва защо всички, които са в протеста или го оседлават като Реформаторския блок, нямат проблеми с финансирането.
Стана безпределно ясно, че интелектуалната мощ на протеста се вдъхва от материалната подкрепа на "соросоиди". И ето, че ужилените подскочиха. Писателката Милена Фучеджиева се обърна направо към Джордж Сорос с умиление: "Ние всички те следваме с промити от теб мозъци и джобове пълни с твоя безплатен кеш. Добре, че те има, за да знаем, че и ние съществуваме."  Известен журналист настоява, че тия фондации плащали за налагане на ценности, а не за прокарване на интереси. Не сме плиткоумни всяко даване на кинти да свързваме само и единствено със Сорос, но на гърба си изпитахме антибългарската отродителна дейност на "Отворено общество", че спокойно може да наричаме "соросоиди" всички "донори", които имат интерес да налагат "свои ценности" у нас. А тези ценности най-често са свързани с радикалния капитализъм, който е вреден не само за тялото, но и за душата. 
          
 

Токът за бита още година с фиксирана цена

автор:Дума

visibility 338

/ брой: 74

Общински проекти за 1,9 млрд. лв. са одобрени от МРРБ

автор:Дума

visibility 346

/ брой: 74

Домакинствата заплашени от "водна бедност"

автор:Дума

visibility 337

/ брой: 74

ОМВ търси партньор за проучване за нефт и газ в Черно море

автор:Дума

visibility 338

/ брой: 74

Словакия отхвърля мигрантския пакт

автор:Дума

visibility 392

/ брой: 74

Сърбия осъди решение на ПАСЕ за Косово

автор:Дума

visibility 366

/ брой: 74

Байдън е годен за президент

автор:Дума

visibility 357

/ брой: 74

Накратко

автор:Дума

visibility 323

/ брой: 74

Терористичен атентат

автор:Александър Симов

visibility 409

/ брой: 74

За аматьорщината в киното

visibility 335

/ брой: 74

Г-н Президент, сменете Главчев, не преговаряйте с мафията!

автор:Дума

visibility 340

/ брой: 74

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ