Лого ДУМА
ДУМИ МНОГО ДУМА Е ЕДНА

04 Октомври 2015 | Неделя
 
вход регистрирай се

На първа страница

2600 строителни фирми спрели работа през последните 2 г.

БСП дава шанс на малки и средни дружества с промени в 3 закона - за обществените поръчки, за строителната камара и за устройство на територията

Павлета Давидова

24. Август 2013 , брой: 196   2217   0През последните 2 г. повече от 2600 строителни компании са спрели работа, обяви вчера зам.-председателят на ПГ на Коалиция за България Димчо Михалевски. Според БСП възможността за конкуренция между строителните фирми се е свила драматично през последните няколко години. Това се дължи на спада в строителството и на решения на предишното правителство. Михалевски подчерта, че ГЕРБ са насочвали обществените поръчки към много малък брой фирми, което е причина по-малките да изгубят придобитото преди това право да изпълняват строежи от I и II категория. От левицата възнамеряват да инициират законови промени, с които да се противопоставят на фалитите в бранша и на окупирането на обществените поръчки от определени фирми.
Михалевски припомни, че по критерия персонал малките фирми съставляват 83,4% от компаниите в бранша. 14,7 на сто пък са средните фирми, в които работят между 50 и 249 души. Големите фирми са едва 2%. По признак приходи от продажби 55% от фирмите са малки, 29% средни и 16% големи. Само 8 големи строителни фирми са спечелили две трети от целия финансов ресурс за обществените поръчки в сектора за първото полугодие на 2013 г., обяви депутатът. За последните 6 месеца големи компании са спечелили 122 договора за 1 млрд. 351 млн. лева. От 1 януари в България са сключени 801 договора за обществени поръчки. 230 от тях са за малки фирми, а малко над 400 са отишли за средни компании.
"Данните показват, че на практика има прекалено голяма концентрация на договори в много малък брой строителни компании. Негативно явление е фигурата на компанията-брокер, която акумулира несъразмерен за нейните възможности обем от договори, който по-късно се преразпределя, но това създава и проблеми с разплащането към подизпълнителите", смята БСП. Социалистите предвиждат промени в 3 закона - за камарата на строителите, за устройство на територията и за обществените поръчки. В ЗУТ ще се прецизират някои от категориите строежи и ще се отразят специфичните изисквания към обектите на геозащита и тунелно строителство. От левицата предлагат създаването на онлайн обществена платформа, на която да се вижда всяка фирма какви поръчки печели. Нововъведението ще дава възможност да се видят всички поръчки във всички общини и към всички министерства, спечелени от една фирма, обясни Михалевски. В бъдеще ще се прецизира и прагът, който да ограничава дадени фирми да поемат последващи поръчки, добави той.

 

 

Спорт

 • С четвърто място при жените Милица Марчева е най-добра от родните бегачи
  5. Октомври 2015 228
  14
  0

  Етиопец и кенийка спечелиха 32-ото издание на Маратона на София. При мъжете Самуел Демие спечели с време 2:16:40 часа, а това е и второ най-добро време в историята на надпреварата. Демие заслужи първото място с мощна атака в последните метри. Той изпревари само със секунда Моузес Кибире (Кен) по 42,195-километровото трасе. Трети се нареди Гудета Бирату (Кен) с 2:17:12 ч. Маратонът беше валиден и за държавно първенство, в което титлата взе завършилият на пето място угандиец Исмаил Сенанджи (Евър, Вн) с 2:18:48 ч. 2-ри в националния шампионат завърши кениецът Пол Коеч (Атлет, Мз) с 2:20:55 часа, пред Йоло Николов (Атлет, Мз) с 2:27:29 ч. Треньорът-състезател на мездренския клуб остана 9-и в крайното класиране на маратона.
  При жените кенийката Ребека Корир финишира с рекорд на...


Всички права запазени "ДУМА"