Лого ДУМА
ДУМИ МНОГО ДУМА Е ЕДНА

26 Октомври 2016 | Сряда
 
вход регистрирай се

На първа страница

2600 строителни фирми спрели работа през последните 2 г.

БСП дава шанс на малки и средни дружества с промени в 3 закона - за обществените поръчки, за строителната камара и за устройство на територията

Павлета Давидова

24. Август 2013 , брой: 196   2266   0През последните 2 г. повече от 2600 строителни компании са спрели работа, обяви вчера зам.-председателят на ПГ на Коалиция за България Димчо Михалевски. Според БСП възможността за конкуренция между строителните фирми се е свила драматично през последните няколко години. Това се дължи на спада в строителството и на решения на предишното правителство. Михалевски подчерта, че ГЕРБ са насочвали обществените поръчки към много малък брой фирми, което е причина по-малките да изгубят придобитото преди това право да изпълняват строежи от I и II категория. От левицата възнамеряват да инициират законови промени, с които да се противопоставят на фалитите в бранша и на окупирането на обществените поръчки от определени фирми.
Михалевски припомни, че по критерия персонал малките фирми съставляват 83,4% от компаниите в бранша. 14,7 на сто пък са средните фирми, в които работят между 50 и 249 души. Големите фирми са едва 2%. По признак приходи от продажби 55% от фирмите са малки, 29% средни и 16% големи. Само 8 големи строителни фирми са спечелили две трети от целия финансов ресурс за обществените поръчки в сектора за първото полугодие на 2013 г., обяви депутатът. За последните 6 месеца големи компании са спечелили 122 договора за 1 млрд. 351 млн. лева. От 1 януари в България са сключени 801 договора за обществени поръчки. 230 от тях са за малки фирми, а малко над 400 са отишли за средни компании.
"Данните показват, че на практика има прекалено голяма концентрация на договори в много малък брой строителни компании. Негативно явление е фигурата на компанията-брокер, която акумулира несъразмерен за нейните възможности обем от договори, който по-късно се преразпределя, но това създава и проблеми с разплащането към подизпълнителите", смята БСП. Социалистите предвиждат промени в 3 закона - за камарата на строителите, за устройство на територията и за обществените поръчки. В ЗУТ ще се прецизират някои от категориите строежи и ще се отразят специфичните изисквания към обектите на геозащита и тунелно строителство. От левицата предлагат създаването на онлайн обществена платформа, на която да се вижда всяка фирма какви поръчки печели. Нововъведението ще дава възможност да се видят всички поръчки във всички общини и към всички министерства, спечелени от една фирма, обясни Михалевски. В бъдеще ще се прецизира и прагът, който да ограничава дадени фирми да поемат последващи поръчки, добави той.

 

 

Спорт

 • Хасковлията бе обърнат от Жил Мюлер на старта
  26. Октомври 2016 243
  83
  0

  Григор Димитров (№18 в света) приключи участието си още на старта на АТП 500 турнира в Базел. Българинът допусна обрат от Жил Мюлер (Люкс, №37) със 7:6 (9), 4:6, 4:6.
  В първия сет играта беше равностойна, като българинът по-лесно взимаше подаванията си. При 5:6 в полза на Гришо и сервис на Мюлер нашият пропиля два сетбола, за да се стигне до тайбрек. В него Димитров поведе с 6:3, но допусна изравняване. Българинът затвори частта чак при осмия път, като му бяха нужни 62 мин. игра. Във втория сет Гришо започна блестящо, след като проби рано за 2:0. 33-годишният му съперник обаче не се предаде и успя да изравни за 3:3. В 10-ия гейм българинът сервираше за оставане в сета, но нервите му не издържаха и след още 41 мин. игра Мюлер направи...


Апис
Всички права запазени "ДУМА"