25 Април 2024четвъртък15:07 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Д-р Рияд Ал-Малики:

Мирният процес е нашият избор

Палестинците са твърдо решени да постигнат стабилност в своето съществуване, каза пред ДУМА палестинският външен министър

/ брой: 197

автор:Зорница Илиева

visibility 801

Рияд Ал-Малики е доктор по строително инженерство от Политехническия университет в Ню Йорк и има бакалавърска степен от Pontificia Universidad Catolica Javeriana, Комумбия. До 1996 г. е работил като ръководител на Департамент по строително инженерство в университета Бир Зейт в Ерусалим. Гостуващ преподавател в няколко университета, основател и генерален директор на Палестинския център за разпространение на демокрацията и общностното развитие, координатор на Арабската програма за подкрепа и развитие на демокрацията. Член е на Арабския съвет на Ерусалим, Палестинския национален съвет, Палестинския екип за национален диалог, вицепрезидент на Палестинския съвет за справедливост и мир, член на Изпълнителния комитет на Световното движение за демокрация, член е на палестинската делегация за преговори за окончателния статут и на Арабско-израелския алианс за мир. През 2007 г. е министър на правосъдието на палестинската власт, до 2009 г. е министър на информацията и говорител на МВнР. През 2009 г. е избран за министър на външните работи и заема този пост и през 2012-а и 2013 година. Носител е на европейска награда за мир - 2000 г., награда за демократически кураж през 2004 г., италианска награда за мир "Ломбарди" през 2005 година.


"Мирният процес ще ни доведе до освобождение от окупацията, ще сложи край на палестинските страдания, ще позволи създаването на държава с всичките й компоненти"



- Известно е, че българският народ от десетилетия не крие своята симпатия към палестинската кауза. В миналото България е обучавала ваши представители, тук е имало немалко палестински студенти, а сега ще подпомогне обучението на ваши млади дипломати. Едва ли само това е основната цел на вашето посещение в София, но каква е всъщност целта?
- Естествено нашата цел при това посещение не е била къде да подготвяме наши млади дипломати. Това може да става на много места. Имахме за цел да разгледаме възможностите за развитие на българо-палестинските отношения. Доловихме от българска страна искрено желание за това и приветстваме самата идея. Всъщност отдавна се стремим към практическо развитие на такива двустранни отношения и както вие казахте, отдавна у вас са се обучавали палестинци, които са давали положителна същност на нашите двустранни отношения. След като долавяме искрено желание за практическо развитие на отношенията, сега трябва да се намери такова развитие, каквото не е имало до момента. Става въпрос не само за политическата сфера. Желанието ни е да има разнообразие и в други сфери. Бяха предложени идеи като първи стъпки и българският външен министър г-н Вигенин спомена такива идеи. Те не са единствени, но ние имаме амбиции за отношения именно на такова ниво. При срещите ми с президента Плевнелиев, с външния министър Вигенин и председателя на комисията по външна политика на Народното събрание аз констатирах, че те също приветстват такива отношения.
- Вие неведнъж сте подчертавали във ваши изказвания, че Палестинската власт е ангажирана с каузата за постигане на траен мир в Близкия изток. Как си представяте сега постигането на траен мир, като се имат предвид събитията в Сирия и Египет например. Каква е позицията на палестинската власт към случващото се в тези две страни?
- Палестинското ръководство обяви и е ангажирано с мирния процес, защото това е стратегически избор за Палестина. Защото мирният процес ще ни доведе до освобождение от окупацията, ще сложи край на палестинските страдания, ще позволи създаването на държава с всичките й компоненти. Поради това смятаме, че мирният процес е задължителен и е наш стратегически избор. Въпреки състоянието на разделение, например с "Хамас" в Газа, това на нас не ни пречи и няма да ни попречи да се влезе в преговорния процес, защото това е в служба на висшите интереси на палестинския народ. Това е първостепенен приоритет за слагане на край на разделението и за постигане на единство. И въпреки че изпитваме тревога и болка от случващото се в Сирия и Египет, това не бива да пречи на нашия стратегически избор. Още повече, че всички арабски държави без изключение подкрепиха решението да се върнем към преговорите. Никой не поиска да отложим или замразим преговорния процес. Напротив, посланието ни към света е оптимизъм. Въпреки цялата болка, палестинците са твърдо решени да постигнат стабилност в своето съществуване. Това е послание, че въпреки изразени желания за пречка на преговорния процес от страна на Израел, палестинците ги накараха да участват в преговорите.
- Стартиралият пряк преговорен процес между Израел и Палестина всъщност се осъществява благодарение на усилията и пряката намеса на американския държавен секретар Кери. Казвали сте, че ако сега САЩ се провалят в тези усилия, т.е. ако не се постигне желаният успех, няма да има следващ път. Наистина ли мислите така? Залогът е голям, международната общност като цяло подкрепя процеса, но според вас наистина ли само САЩ "имат кураж да кажат, че ще постигнат това, което други не успяват"?
- Да, вярно е. Какво лошо има да се отиде на преговори с американската администрация? Благодарни сме на американската администрация, че пое ангажимент, че отвори досието на преговорите. Никоя друга държава не направи усилия за това. Да, съгласни сме, че САЩ са може би единствените, които могат да поемат бремето на тези преговори и да накарат Израел да участва в тях. Другите държави заеха позиции на подкрепа, знаейки, че ако има усилия, това ще са американски усилия. Затова и при провал аз не очаквам да има усилия от други страни. Затова казваме, че това са усилия на последния опит. Същевременно направи впечатление, че президентът Обама и държавният секретар Кери категорично свързаха своето бъдеще  с мирния процес и това е значителна степен на ангажираност. Г-н Кери е с дългогодишен политически опит и стаж в региона, знае всички провали в преговорите от десетилетия и си дава сметка за цената. И тук е въпросът дали той би отишъл на преговори с очакван провал и би рискувал своето политическо бъдеще. Според нас Кери се нагърби с тези преговори, въпреки че знаеше за трудностите, и не се отказа от ангажимента. Затова решихме да го подкрепим, да не бъдем ние причината за негов неуспех.
- Известни са позициите на "Хамас" относно започналия преговорен процес и изразеният скептицизъм относно постигането на успех. Вие сте изразявали позиции, че "Хамас" са изпълнители на волята на външни сили и не следват вътрешната необходимост на палестинското общество. Може ли да се постигне траен мир в палестинските земи без участие и активност на "Хамас"?
- "Хамас" има право на позиция и становище в демократичните рамки, в които живеем. Има и други палестински политически сили, които са против преговорите. Уважаваме тяхното мнение, но се разграничаваме и имаме други позиции. Това не е пречка за преговорите, особено ако съвпадат със стратегическия палестински интерес. Президентът Абас има мандат от народа на Палестина за тези преговори и целта е те да доведат до създаването на независима палестинска държава. С такава програма той спечели изборите. Ние твърдо сме решени на тези преговори, защото това са наши интереси. Заявили сме пред всички политически сили, в това число и "Хамас", че когато вече има договор, ще се направи допитване до палестинците чрез референдум, за да си кажат думата "за" или "против". "Хамас" може да мобилизира масите против такава договореност и ние не можем да забраним такава дейност. Но точно така, както не можем да забраним на "Хамас" такива действия, така няма да позволим на никого да ни шантажира и да не отидем на преговорите.
Президентът Абас има мандат, пое ангажимент за референдум и следователно всички са длъжни да уважават становището му за референдум, което е и висш израз на демокрация. Ние призоваваме да работят за мобилизиране на палестинските маси, дори и против преговорите, това е техен избор, но да става в рамките на демократичните правила.
- Външният ни министър Вигенин при вашата среща с него е заявил, че "България е с желание за принос във формирането на обща европейска политика към Близкоизточния мирен процес"? Вие имахте ли конкретни искания в тази посока и каква политика на Европейския съюз би била подходяща за вас, за да не се стигне до "задънена улица" и в настоящите преговори?
- Позицията на Европейския съюз е ясна, той заема напредничава позиция относно израелските колонии. Редица декларации от 2009 г., 2011 г., май 2012 г. са в тази посока. Има решение от миналия месец и това са прогресивни позиции на Европейския съюз. Да, ние искаме по-развити позиции.
Дали България може да помогне за такова развитие? Определено да.
Дали това би изисквало да се провеждат периодично консултации между Палестина и България преди срещи в ЕС, ние нямаме нищо против.
Дали бихме искали по-активна роля на България в ЕС - несъмнено.
Особено като правим сравнение между сегашните и минали периоди за позицията на България. По време на срещата с министър Вигенин аз усетих искрено желание за по-ясни позиции и да има по-активна роля за обосновка на позициите на ЕС за Палестина. А това е радващо и ние ще го оценим високо.

Обществените поръчки над 5 млн. лв. под специален надзор

автор:Дума

visibility 250

/ брой: 79

Забраняват рекламата на хазарт в медиите

автор:Дума

visibility 262

/ брой: 79

Безплатни винетки за електромобилите на инвалидите

автор:Дума

visibility 314

/ брой: 79

Жилищните кредити с нови рекорди

автор:Дума

visibility 259

/ брой: 79

Северна Македония гласува за президент

автор:Дума

visibility 240

/ брой: 79

ЕП прие закон за защита на жените

автор:Дума

visibility 275

/ брой: 79

Хиляди деца в Румъния оставени на бабите

автор:Дума

visibility 268

/ брой: 79

Накратко

автор:Дума

visibility 204

/ брой: 79

Политически кукувици

автор:Александър Симов

visibility 296

/ брой: 79

Договорът с „Боташ“ е национално предателство

visibility 250

/ брой: 79

Как Йончева забрави "Ало, Банов"

автор:Дума

visibility 259

/ брой: 79

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ