29 Март 2024петък08:03 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Есенен салон на изкуствата под тепетата

Пловдив става "дядовата ръкавичка" за два месеца от желаещи да се включат в културните празници

/ брой: 201

автор:Пенка Калинкова

visibility 2540

Започва голямата културна фиеста - Есенният салон на изкуствата Пловдив 2013. Цели два месеца градът ще бъде огромна сцена, изложбена зала на закрито и открито, 24-часов маратон на изкуствата. Тази година всичко ще се случва в подкрепа на кандидатурата на Пловдив за Европейска столица на културата през 2019 г. Официалното откриване е на 1 септември със "100 цигански цигулки" в Античния театър. Същия ден ще бъде открито и 41-ото издание на Националните есенни изложби. Кураторка е доц. Галина Лардева. В четири къщи и дворове на Стария град - Балабановата, Хиндлиян, на Мексиканското изкуство и на Управление "Старинен Пловдив", ще покажат изкуството си десетте избрани от нея млади творци. На 5 септември, пак на Античния театър, ще бъде рок спектакълът "Вълче време", с участието на ФСБ - връзката между формацията и Пловдив е от години и добре обгрижвана и от Йохан Девлетян, шеф на отдел "Култура" в Пловдив, и от знаменитите музиканти.


Тази година сдружение "Двама са малко - трима са много" фокусира вниманието си върху новия модул на фестивала и това е програмата "TheatАir". Тя ще насити атмосферата на главната улица и прилежащите пространства с възторзите и изненадите от изкуството на клоуни, акробати, кукленици, музиканти, артисти и танцьори. Истинска карнавална атмосфера. Цели пет дни. По същото време тече и Седмицата на съвременното изкуство. Нейните прояви са обединени от темата "Смущения в структурата", кураторка е Илина Коралова. С помощта на широк спектър от художествени медии - фотография, инсталации, живопис, видео - артистите насочват вниманието си към различни аспекти на предложената концепция. В центъра за съвременно изкуство "Баня Старинна" ще се представят творци от България, Германия, Турция, Австрия, Китай. Едва приключили техните прояви, и ги застъпва ежегодната обща изложба на Дружеството на пловдивските художници "15х5". Тя ще продължи почти до края на септември. А от 10 до 23 септември голямото събитие е 17-ото издание на Международния театрален фестивал "Сцена на кръстопът". След пожара, изпепелил авансцената на Драматичния театър и част от декора на спектакъла "Възвишение", се разчита за големите спектакли на залата в реконструирания Градски дом на културата "Борис Христов".


Тази година видеофестивалът "Фасада" е увеличил местата си - видеофилми ще бъдат прожектирани не само върху фасадите в Стария град, но и на големите плоскости на Братската могила, както и на калканите в жилищния район "Тракия". Откриването му е на Лапидариума в Стария град на 11 септември. В Градската художествена галерия през втората половина на месеца ще можем да разгледаме изложбата "Златю Бояджиев и Бараците" - нали разбирате, че такава изложба може да се случи най-вече в Пловдив, любимия град на Златю Бояджиев и Васил Бараков и роден за Давид Перец. На 20 и 21 септември за девети път ще се състои пловдивската Нощ на музеите и галериите, организирана главно от фондация "Отворени изкуства" на Веселина Сариева. А от 23 септември до края на месеца ще се честват Празникът на Стария град и Европейските дни на наследството. 27 септември е Ден на франкофонската култура, ще бъде представен и разигран мултикултурният проект "По пътя на Балканите". Същия ден се открива и "Арт колаж 2013" - Националната изложба "Колаж" е до 25 октомври в залата на Дружеството на пловдивските художници на улица "Гладстон" 32.
В края на месеца е и Стрийт арт фестът Пловдив 2013, междувременно се открива и есенното издание на Четвъртия международен фестивал "Дни на музиката в Балабановата къща". Откриването е на 26-и в Концертната зала с концерт на пианистката Пламена Мангова и на Симфоничния оркестър под диригентството на обичания Георги Димитров. Програмата на фестивала, ръководен от Мила Павлова, включва участието на Иво Папазов-Ибряма, представяне на "Великите трагедии" на Шекспир в новия превод на проф. Александър Шурбанов, танцовия спектакъл "Placebo", изпълнения на квартет солисти от Виенската филхармония, програмата "Кратки форми" с Еделина Кънева - сопран, Петър Салчев - вокал, Антони Дончев - пиано. Закриването е с концерт, посветен на Седмия конкурс за млади изпълнители на оркестрови инструменти "Добрин Петков". Солист ще бъде Мони Симеонов (САЩ) - цигулка, предвидено е специалното участие на цигуларя Мичо Димитров.  
През октомври са Пловдивските джаз вечери, Международните дни на фотографията (11-31 октомври), Третият национален конкурс за поезия в памет на поета Добромир Тонев (1955-2001), Международният фестивал на китарата с майстори от Англия, Италия, Германия, както и представление и изложба на "Въртящите се дервиши". Изпълнителите са от университета "Селчук". Какво повече?! През двата месеца се очаква Пловдив да бъде като "дядовата ръкавичка" - препълнен, "издут" от желаещи да се включат в културните празници.
 

Без паспортна проверка за пътуващи от и за шенгенски държави

автор:Дума

visibility 312

/ брой: 59

Светофарите с различни сигнали за посоките

автор:Дума

visibility 314

/ брой: 59

Върнаха 48 млн. лв. от аванса за правителствения комплекс

автор:Дума

visibility 291

/ брой: 59

Протест в Унгария срещу корупцията

автор:Дума

visibility 336

/ брой: 59

Педро Санчес против независимост на Каталуня

автор:Дума

visibility 271

/ брой: 59

Израел ликвидирал командир №3 на Хамас

автор:Дума

visibility 291

/ брой: 59

Накратко

автор:Дума

visibility 235

/ брой: 59

Рецепта за катастрофа

автор:Дума

visibility 355

/ брой: 59

Пътят надолу*

автор:Валерия Велева

visibility 302

/ брой: 59

Цялата соросоидна сган - вън!

visibility 320

/ брой: 59

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ