Лого ДУМА
ДУМИ МНОГО ДУМА Е ЕДНА

26 Април 2018 | Четвъртък
 
вход регистрирай се

Пегас

"Шагал" за... 20 долара

Разходка из "Пазара на бълхите" в Яфо, Израел, където можете да си купите всичко - от скъпа картина на символична цена, или да се насладите на "музикални атракции"

31. Август 2013 , брой: 202   500   0Джеки Бенадов

 Пазарът на бълхите или "Шук а Пишпишим", както го наричат местните евреи, в Яфо, е една истинска атракция. Да не си помислите,че навсякъде  тук скачат тези досадни насекоми и хапят... За да достигнеш пазара, преминаваш през няколко "български" рубежа.
 Първо, покрай ресторант "Витоша", с вкусна българска кухня. По-нататък, още един български ресторант "Бояна", където често идват евреите от България на шкембе чорба и кебапчета, а в последно време ресторантите се посещават и от много родени в Израел... На булевард "Ерусалим" са и двете туристически агенции "Барон турс" и "Балканим", с български флаг - управлявани са от синовете и дъщерите на "Босове", чиито родители са дошли като имигранти от България в страната преди повече от 60 години.

Картини по... избор

 
Ето ни на "Пазара на бълхите"!

Не зная дали сте били в Париж, там има  подобен пазар - казва се "Marche aux puce". "Пазарът на бълхите" в Яфо се намира на огромна площ, в непосредствена близост до античния град, морето и пристанището. И, разбира се, дo прочутата часовникова кула,о станала като паметник от отоманското присъствие в Близкия изток.

Кулата с градския часовник

Тук ще видите туристи от цял свят, поклонници на романтиката, на тайнството и красотата, романтични млади влюбени с ранички на гърбовете, често пъти с навити около тях спални чували.
 Яфенският пазар има своята шейсетгодишна история и може да се нарече уникален. От ранна утрин в него се суетят най-ранобудните сергиджии, които са сложили на рогозки, черджета или импровизирани масички своите стоки.
Тук можеш да купиш от безопасна игла до картина от известен или не толкова известен художник.
Носи се слух, че случаен турист купил от "Шук а Пишпишим" картина за дребни пари, която впоследствие се оказала оригинал на Шагал и струвала цяло състояние. Дали е истина, това историята ще каже, но тук стават невероятни търгове и пазарлъци.
Аз самият бях изкушен да се впиша в едно от тези наддавания.
Ето как станах притежател на две вази от китайски порцелан с красиви орнаменти и инкрустации.
Силен глас привлича вниманието ми към място, което наистина си заслужава да се види.
Един леко побелял мъж на около 50-55 години предлага с глас,на високи децибели най-"уникални предмети" на търг.
Пред погледа ми се излагаха картини на френски и холандски майстори за по 200, 300 долара (разбира се, копия, сръчно направени  репродукции), стари грамофонни плочи, полилеи в стил "Рококо", "лулата" на Чърчил...
 - Нечувано!
 "Реноар" за 200 долара!
 В рамка с цвят на злато, с начална цена 200 долара, първи път, 200 долара втори път...

 Глас от тълпата:

  - 250, първи път, 250 втори път...
  Картината печели млада дама за 350 долара, талантливо направена репродукция, а приятелят й си подава  кредитната си карта за плащане.
  Сполучливата репродукция е опакована  и заминава по предназначение.
  - Две вази от китайски порцелан, с начална цена 20 долара...
  - Тридесет.
  - Четиридесет.
  Не издържах и извиках: петдесет!
  - Петдесет, първи път, петдесет, втори път, петдесет, трети път...
   И ето че станах притежател на две красиви, не толкова ценни вази, китайски порцелан.
  Но и тръпката остана в мен... Ще спестя диалога след спечеления търг от мен, в който милата ми половинка ме обвини, че къщата ни е пълна с моите боклуци. Ако видите вазите, сами ще прецените,доколко права е тя.
  Но аз победих в търга. Това е най-важното...
  Звучи като хубава приказка. По-любопитното е, че на "Шук а Пишпишим" можете да намерите и интересни стоки, оригинални гайди, понякога български национални носии... А в една от сергиите точно срещу мен се натъкнах на цяла серия чипровски килими. И когато попитах Яков, така се казваше търговецът, с какво да си обясним интереса  към чипровските килими, той усмихнато  отговори: "Ами има много живот, много  цветове, изтънчена работа... Българските килими се отличават с качество на материалите и тъканта, мекота и хармония на формите и багрите, символ на автентичния бит и култура... Много израелци купуват от мен и се радват като деца на килимите от България". И още нещо типично: търговците на този уникален пазар се обиждат, ако вземеш предлаганата стока "от раз...", без да се пазариш.
 Едно от удоволствията на продавача е да рекламира и търпеливо да чака продуктът му  да се закупи от клиента.
Искам само да добавя, че кметството на Яфо-Тел Авив полага много усилия "Пазарът на бълхите" да се превърне в атрактивно място, където да кипи живот и  веселие..
Няма и 5 минути пеша и вече сте на прекрасния телавивски плаж. В по-горещите дни най-доброто средство за разхлаждане е да се гмурнеш в тъмносиньото Средиземно море. След това да изпиеш една халба ледена бира и да съзерцаваш корабчетата и платноходките в безкрая на морето. Страхувате се от пияни хора? Спокойно! Сред многобройните тълпи на пазара ще съзрете "блюстителите на реда", полицаите, които в Израел са добре тренирани и си гледат работата.
Често вечер, в четвъртък срещу петък, тук се предлагат музикални атракции - оркестри, в изпълнение на израелска, гръцка, италианска музика, източни ритми... Хората танцуват и се веселят. Клоуни подмятат обръчи, фокусници забавляват публиката - с две думи, кипи живот...
По земята, на килимчета и платнища, деца се въргалят, играят с балони, топки, омазани са в сладолед и разтопен шоколад, а родителите им в това време крадат минути, за да погледат разнообразните изпълнения на пантомимици, клоуни, музиканти...
Мой личен съвет към всички, които искат да отидат на "Шук а Пишпишим" в Яфо:
- Отидете или сам, или с приятел!   
Иначе ще трябва проявите безкрайното търпение да обходите всички сергии с евтини бижута и облекла със собствената си жена.
И едва ли ще се приберете с пълна кесия у дома.
След "Маратона" из Пазара на бълхите решаваме да поседнем  в едно от кокетните заведения на чаша бира и различни източни вкуснотии-  хумус, тхина, амба, фелафел, шуарма...
Мургава сервитьорка, явно мароканска еврейка, лети между масите.
Е, полага ни се кулинарна почивка след разходката в "Пазара на бълхите" в Яфо.
Но да не разкриваме всичко, кoгато дойдете в Израел и посетите "Пазарът на бълхите" в Яфо, сами ще се убедите в думите ми.       
                                                                                       
 

 

 

Апис
Всички права запазени "ДУМА"