25 Април 2024четвъртък11:44 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Н. Пр. Ле Дък Лиу:

2 септември е значима дата за виетнамския народ

Целта ни е до средата на XXI век Виетнам да се превърне в съвременна индустриална страна със социалистическа ориентация, твърди посланикът на Ханой в София

/ брой: 203

автор:Кристиела Симеонова

visibility 2406

Посланик Ле Дък Лиу е роден на 8 януари 1955 г. в Ханой. През 1981 г. завършва Университета по дипломация във Виетнам. Бакалавър е по международни отношения. В продължение на няколко години работи в департамент Азия 2 към Министерството на външните работи на Виетнам. В периода 1983-1987 г. е аташе в посолството на Виетнам в Камбоджа. От 1992 г. до 1995 г. е втори секретар във виетнамското посолство в Лаос. В продължение на 4 години е първи секретар в посолството на Виетнам в Индонезия. От 2000 г. до 2002 г. е ръководител на отдел към департамента за Югоизточна Азия - Южен Пасифик. В продължение на 3 години е управляващ генералното консулство на Виетнам в Осака. От септември 2012 г. Ле Дък Лиу е посланик на Социалистическа република Виетнам в София.
Владее английски и латински. Женен, с две деца.

 

"Благодарни сме на България, че подготви хиляди кадри и специалисти за Виетнам"


- В последните години Виетнам отбеляза значителен икономически растеж, с който се доближи до големите и развити световни икономики. Какви са амбициите на страната ви в тази насока, Ваше превъзходителство? На кои сектори от икономиката залагате най-много?
- Преодолявайки десетки хиляди трудности и изпитания, Виетнам завоюва много победи в борбата и в процеса на обновление за превръщането му в динамично развиваща се страна в света. Благодарение на политиката за обновление, икономическият ръст на страната ни през последните 27 години непрекъснато расте. Независимо от негативното въздействие на последната глобална финансова криза, Виетнам продължава да стои здраво и е една от страните с високи темпове на растеж в Азия. Инфраструктурата значително се подобри, все повече се строят магистрали, железопътни линии и летища. Гарантирани са демократичните права и социалното благосъстояние на народа. Всички сфери на икономиката, образованието, културата, медицината и пр. непрекъснато се подобряват и развиват. На първо място тези резултати се дължат на единството и солидарността на Партията, Армията и народа. Както и на политиките на Партията и Държавата в защита правата на народа и подкрепата на международната общност, сред които и Република България, в строителството и защитата на социалистическата ни Родина - Виетнам.
Целта ни до средата на XXI век е Виетнам да се превърне в съвременна индустриална страна със социалистическа ориентация. В икономическо отношение стремежът ни е да се постигне среден ръст на БВП от 7 до 8 процента. До 2020 г. средният доход на глава от населението да достигне 3000 щатски долара. От изключителна важност е да се гарантира макроикономическата стабилност, да се изградят съвременни и ефективни структури в промишлеността, селското стопанство и услугите.
По отношение на социалната култура ние се стремим към изграждане на демократично общество с ред, консенсус, справедливост и цивилизованост. Една от целите ни е индексът на човешкото развитие (HDI) да достигне този на групата със средновисоко ниво в света. Образованието и обучението, науката и технологиите трябва да отговарят на изискванията на индустриализацията и модернизацията на страната. До 2020 г. редица сфери на науката и технологиите, на образованието и медицината трябва да достигнат съвременно и прогресивно ниво.
- Кои са акцентите в днешното сътрудничество между България и Виетнам?
- Отличителен момент в сътрудничеството между Виетнам и България са политическите отношения. Преди всичко бих искал да отбележа, че Виетнам провежда последователна политика и обръща внимание на развитието на традиционните приятелски връзки и всестранно сътрудничество с традиционно приятелските страни в Централна и Източна Европа, сред които България е приоритет.
Двете страни имат приятелски отношения и ползотворно сътрудничество повече от 63 години. Днес България и Виетнам продължават активизирането и засилването на политическия диалог на високо ниво. През изминалия период двете страни размениха много делегации на министерства, отрасли и местни структури за взаимни посещения. Именно това е здравата основа и в същото време важна мотивация за активизиране на двустранното сътрудничество в много области между Виетнам и България в обстановката на бързо настъпващи и сложни промени в света.
- Голям брой ваши сънародници са получили образование тук в България. На какво ниво е днес сътрудничеството между двете страни в областта на образованието?
- Това е сфера на традиционно и ефективно сътрудничество между двете страни. Благодарни сме на България, че подготви хиляди кадри и специалисти за Виетнам, които днес заемат различни постове и ежедневно дават своя принос в строителството и развитието на страната и са приятелската връзка за активизиране на виетнамско-българското сътрудничество. Голяма част от тях все още пазят най-добри чувства към България, където са техните учители и преподаватели, които много усърдно ги обучаваха, наставляваха, увличаха, ръководеха и подготвяха тяхната зрялост.
В момента над 50 виетнамски студенти, аспиранти и курсанти от виетнамската армия продължават висшето си образование в българските университети. През учебната 2013/2014 година ще бъдат приети от Виетнам един докторант и един студент в Софийски университет и в Университета по архитектура, строителство и геодезия. Министерството на образованието и подготовката на Виетнам неотдавна информира, че ще приеме двама български докторанти във Виетнам.
В тази връзка искам да подчертая, че Софийският университет и Виетнамският университет по социални и хуманитарни науки подписаха споразумение за сътрудничество за откриването на Катедра за изучаване на виетнамски език към Центъра за източни езици и култура към Софийския университет и Катедра за изучаване на български език във Виетнамския университет по социални и хуманитарни науки. Това е качествено нова стъпка напред в сътрудничеството в областта на образованието и подготовката между двете страни, което създава условия за българските и виетнамските студенти да се запознаят с езика и културата на съответната страна и по този начин да повишат възможността на двата народа за взаимното им опознаване.
- На какво ниво е обемът на стокооборота между България и Виетнам? В кои сфери има благоприятно поле за инвестиции у нас и във Виетнам?
- Общият търговски обмен в двете посоки между Виетнам и България е 65 млн. щатски долара, което е увеличение с 11,8 % в сравнение с 2011 г. (по данни на Централно статистическо управление на България). Всички български инвестиции във Виетнам към днешна дата съставляват 13 проекта с общ капитал от 58 млн. щатски долара. Българските инвеститори в момента работят в редица големи градове като Ханой, Хо Ши Мин, Да Нанг и в провинциите Лам Донг, Тхъа Тхиен Хюе и др. в следните области: текстил, преработка на кафе, информационни комуникации, научни технологии, услуги, неотдавна и в областта на тютюневата индустрия.
Високо оценявам българските проекти, които се реализират в момента във Виетнам. Те постигнаха определени резултати. Предлагам двете страни да продължат да търсят възможности за сътрудничество и инвестиции в потенциални области като хранителната промишленост, фармацията, конфекцията, химическата промишленост, инфраструктурното строителство, енергетиката.
Вярвам, че с проявения интерес от страна на двете правителства и с усилията на бизнес общността на Виетнам и България, в недалечно бъдеще ще бъдат подписани много търговски договори, много инвестиционни проекти ще бъдат лицензирани и успешно реализирани и така ефективно ще съдействат за развитието на отношенията между двете страни на ново високо ниво.
- С какво България привлича интереса на сънародниците ви?
- Нашият народ стана свидетел на активните промени, на огромните успехи на българския народ в развитието на страната и приемането й в Европейския съюз. Считаме, че България е преодоляла трудния етап на глобалната финансова криза и продължава да задълбочава интеграцията си с регионалните и международни организации. Тези успехи съдействат за издигане ролята и позициите на България в ЕС, в Европа и в света.
България е държава с голям потенциал в туризма и е привлекателна дестинация за чужденците - по данните, с които разполагам, България ежегодно посреща близо 10 млн. туристи, което е впечатляваща цифра. Надявам се в скоро време много туристически фирми от Виетнам да пристигнат в България, за да обменят опит с вашите туристически фирми.
- Какви са впечатленията ви от България и българите?
- Това е моят пети мандат в дипломатическата ми кариера. Преди пристигането ми тук, бях с дипломатически мандат в Камбоджа, Лаос, Индонезия, Япония. Много ми харесва вашата страна. Българите са много добри хора, открити, дружелюбни. Много ви ценя и уважавам.
- Какво ще пожелаете на сънародниците си по случай Националния празник на Виетнам?
- 2 септември е безкрайно значима дата за виетнамския народ. На тази дата се чества 68-та годишнина от Националния празник на Социалистическа Република Виетнам. Преди 68 години, на 2 септември 1945 г. Президентът Хо Ши Мин прочете Декларацията на независимостта и обяви основаването на Демократична Република Виетнам като независима, свободна и щастлива страна, каквато днес е именно Социалистическа Република Виетнам.
Обръщайки поглед 68 години назад, бих могъл да ви уверя, че това бе изключително важен исторически момент, който създаде днешен Виетнам такъв, какъвто го познавате. Бих искал да пожелая на виетнамския народ да продължи да постига още по-големи успехи в развитието на страната. Нека укрепват и се развиват непрекъснато традиционните приятелски отношения и сътрудничество между Виетнам и България!

Искат по-високи заплати за учителите

автор:Дума

visibility 113

/ брой: 79

Да не забравяме истината за арменския геноцид

автор:Дума

visibility 104

/ брой: 79

От 26 април плащат великденските добавки

автор:Дума

visibility 89

/ брой: 79

Обществените поръчки над 5 млн. лв. под специален надзор

автор:Дума

visibility 91

/ брой: 79

Забраняват рекламата на хазарт в медиите

автор:Дума

visibility 97

/ брой: 79

Безплатни винетки за електромобилите на инвалидите

автор:Дума

visibility 132

/ брой: 79

Жилищните кредити с нови рекорди

автор:Дума

visibility 100

/ брой: 79

Северна Македония гласува за президент

автор:Дума

visibility 85

/ брой: 79

ЕП прие закон за защита на жените

автор:Дума

visibility 103

/ брой: 79

Хиляди деца в Румъния оставени на бабите

автор:Дума

visibility 104

/ брой: 79

Накратко

автор:Дума

visibility 84

/ брой: 79

Политически кукувици

автор:Александър Симов

visibility 93

/ брой: 79

Договорът с „Боташ“ е национално предателство

visibility 84

/ брой: 79

Как Йончева забрави "Ало, Банов"

автор:Дума

visibility 103

/ брой: 79

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ