25 Април 2024четвъртък15:11 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

"Двама са малко - трима са много" сбъдва желания

Улични представления и вълшебства в новото издание на кукления фестивал, който започва в Пловдив

/ брой: 205

автор:Пенка Калинкова

visibility 1650

Прочутият пловдивски куклено-театрален фестивал "Двама са малко - трима са много", чието начало бе поставено преди години от режисьора и тогавашен директор на театъра Васил Апостолов, а повече от 10 г. се менажира от неговия наследник на директорския пост Виктор Бойчев, развива от миналата година нова линия - TheatАir. Новият модул, успешно изпробван предната есен, когато по улиците се разхождаха на кокили чудновати същества, улични артисти събираха малки и големи, огнени въртележки прорязваха топлата пловдивска нощ и т.н., събра възторзите на пловдивчани и гости на града. Това накара пловдивските кукленици да превърнат TheatАir в основен фокус на феста тази година. Пет дни, от днес до 8 септември, можем да участваме в уличната фиеста, която е в подкрепа на каузата "Пловдив - кандидат за европейска столица на културата 2019" и с финансовото рамо на Министерството на културата, община Пловдив и фондация "Пловдив 2019". Особено интересна е идеята за инсталация "Кутия за мечти и пожелания" на Арт машина. На площада в близост до Джумая Джамия, откъм Железарска, ще бъдат поставени кутии, в които пловдивчани могат да пускат изписани личните си желания и мечти. Това е уличен пърформанс и арт инсталация едновременно, която се надява да разкрие надеждите, мечтите и желанията на пловдивчани. Инсталацията цели да засили идеята за заедност - "Пловдив заедно" е слоганът на "Пловдив 2019", като в същото време ще създаде интригуващо и интерактивно преживяване за всички участници. Всеки може да напише и да си пожелае каквото иска, и тъй като кутиите са 1600, представяте ли си каква енергия ще се излъчва от тях. От красивите кутии ще се създаде гигантска скулптура, чийто образ организаторите от Арт машина засега пазят в тайна, за да направят изненада в последния ден на фестивала.
Фестивалът започва и завършва с парад-шествие, което пък ще представи образци на капоейра и на батукада. Работни ателиета по бразилското бойно изкуство и по ударната техника по огромни барабани ще има в един от фестивалните дни. Акцент е и спектакълът "Лакримоса", който представлява 5-минутна миниатюра за възрастни, представена от Бруно Пилц в павилион пред Военния клуб. Какъв ще бъде този павилион, предстои да видим, но в него ще се побират само двама - Бруно Пилц и зрителят/зрителката. Вълнуващо, нали? Още повече, че ще звучи музиката на Моцарт. Театър на огъня и сенките е проект, специализиран в огнено шоу, шоу на кокили, жонглиране с огън, огнени инсталации, живи статуи и разнообразна шоу програма. Директорът на трупата - Пламен Иванов, е главен селекционер и съорганизатор на модул TheatAir. Освен това - етномузикантите от "Замбра Мора", което означава "Арабска врата" и смесва фламенкото с марокански ритми и мелодии, уличният марионетен спектакъл "Просто Клара" на главната улица пред сградата на Художествената галерия, цирковото шоу на Чами Чуми "Носа Коса", а те са уругваецът Алваро Рамирез и негова гръцка партньорка, които помним от миналата година. И ето нещо наистина интересно за всички възрасти - живите статуи на Ащон Ка. Живи статуи има в много градове на Европа и света, но това е Надежда Гончева, която от три години може да бъде засечена по улиците и площадите на европейските градове като жива статуя. "Това е най-позитивното и вълнуващо нещо, с което някога съм се занимавала. Освен това тишината те научава да чуваш", споделя тя. Талантът на Ащон Ка, както е артистичният й псевдоним, й носи третата награда на фестивала за живи статуи в град Остенде, Белгия, само месец след първата й поява, с "Пекарят". През 2012 г. с "Киро, пощальонът" печели първото място в същия фестивал. 2013 г. ще запомни с две първи места на фестивалите в Борне и Тегелен, Холандия. Тук, в Пловдив, ще имаме шанса да видим и новия й персонаж "Баба Надка".
Освен това ни предстоят "улични срещи" с файтона от 30-те години и с "ХаХаХа" ИмПро театър на сцената на реновирания Античен стадион. Спектакълът "Улични срещи" е театрална разходка по главната улица на Пловдив. На емблематични места за срещи по нея ще бъдат представени етюди, срещи с герои от живота през 30-те години на миналия век в духа на немите филми. Публиката ще бъде водена от място на място от театралния файтон, затова ни призовават "Следвайте файтона". Изпълнители са група артисти от Русе. "ХаХаХа ИмПро" пък е първата професионална трупа за импровизационен театър в България. Създадена през 2009 г., тя вече има изиграни стотици представления на всевъзможни места с находчиви млади актьори като Живко Джуранов, Виолин Виолинов, Петър Мелтев, Тони Карабашев, Константин Лунгов и Васил Бовянски.
За "сериозната" публика ще има вълшебства и в залата на Държавен куклен театър Пловдив, където днес предстои многоочакваната от театалите премиера на "Аз, Сизиф" на тандема Веселка Кунчева-Мариета Голомехова, към тях трябва да прибавим и музиканта Христо Намлиев. Моноспектакъл на актьора Христо Таков. Изключително успешният режисьорско-сценографски тандем/трио е автор и на прочутото "Вграждане", което може да се види на следващия ден, а на 7 септември ще бъде показан още един спектакъл за възрастни - "Хамлет" на реж. Съби Събев.


"Кутия за мечти и пожелания" ще събере надеждите и желанията на пловдивчани 
 
Сцена от испанския марионетен спектакъл "Просто Клара"

Обществените поръчки над 5 млн. лв. под специален надзор

автор:Дума

visibility 250

/ брой: 79

Забраняват рекламата на хазарт в медиите

автор:Дума

visibility 262

/ брой: 79

Безплатни винетки за електромобилите на инвалидите

автор:Дума

visibility 314

/ брой: 79

Жилищните кредити с нови рекорди

автор:Дума

visibility 259

/ брой: 79

Северна Македония гласува за президент

автор:Дума

visibility 240

/ брой: 79

ЕП прие закон за защита на жените

автор:Дума

visibility 275

/ брой: 79

Хиляди деца в Румъния оставени на бабите

автор:Дума

visibility 268

/ брой: 79

Накратко

автор:Дума

visibility 204

/ брой: 79

Политически кукувици

автор:Александър Симов

visibility 296

/ брой: 79

Договорът с „Боташ“ е национално предателство

visibility 250

/ брой: 79

Как Йончева забрави "Ало, Банов"

автор:Дума

visibility 259

/ брой: 79

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ