18 Април 2024четвъртък15:03 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Смъртта на шейха Рудолф Валентино

/ брой: 207

автор:Огнян Стамболиев

visibility 3600

Неговата слава затъмни всички звезди от епохата между двете войни. Родолфо Гулиелмо ди Валентино Антонгуола (това е цялото му име!) живя едва 31 години и се снима в киното само през пет от тях. Но осемте му филма го направиха знаменит, осигуриха му трайно място в историята на седмото изкуство.

* * *
Роден е на 6 май 1895 г. в Италия. Баща му е дребен италиански благородник, а майка му - красива и привлекателна французойка. Четиринайсетгодишен постъпва във военноморско училище във Венеция. После записва агрономически науки в университета на Генуа, но не ги завършва. Осемнайсетгодишен заминава да опита късмета си в  Америка. И тъй като е красив и строен, си намира  лесно работа като танцьор в кабаре. През 1918 година случайно попада в Холивуд и е ангажиран за малка роля в ням филм. В продължение на цели три години работи като статист и изпълнител на епизодични роли, като едва успява да се изхранва.
Накрая, през 1921-ва, когато е 26-годишен, получава главната роля в "Четиримата конници на Апокалипсиса" и изведнъж става прочут. Успехът му е направо сензационен! Всички, особено жените, са в луд възторг от непознатия красавец. Чернокос самец с изразителни кадифени очи под извитите вежди и тежките клепачи. Той наистина е пълен антипод на грубите англосаксонски каубои, които са завладели екрана. И тази особена екзотична външност го прави страшно привлекателен и желан. Той е същински "latino lover" - "латински любовник", досега невиждан на екрана.
Всъщност Рудолф Валентино (това ще бъде неговият псевдоним) е екранното олицетворение на мечтата за бягство от живота, на копнежа по други екзотични, а също и еротични преживявания. Следват: "Дамата с камелиите" по Дюма-син (1921), "Шейхът" (1922), "Отвъд скалите" (1922), "Господин Буке" (1924), "Черният орел" (1925). Последен се оказва "Синът на шейха" (1926). През август същата година Рудолф Валентино се разболява внезапно от остър перитонит и умира в една болница на Ню Йорк.
Цели шест дни трае погребалното шествие на холивудския идол. На 23 август в Ню Йорк завалява проливен дъжд, но това не спира многохилядната тълпа от негови почитатели, дошли да се сбогуват с "Шейха". След процесията в Бродуей сякаш е минал тайфун: десетки преобърнати коли, стотици счупени витрини, сто и двадесет и три изгубени деца и килим от цветя!
Сребърният ковчег, в който под тежко нечупливо стъкло е поставено тялото на красавеца (уви!, смъртта го е променила много), продължава пътя си във влак - в специална композиция до Лос Анджелис. И ще пътува цяла седмица, като ще спре последователно в Канзас, Ел Пасо, Юма и Колтън, за да го изпратят поклонниците му оттам, докато накрая стигне до Холивуд.
На 7 септември е траурната литургия в черквата "Добрият пастир". Тук са неговият брат Алберто, годеницата му, кинозвездата Пола Негри, двете му бивши съпруги Джоан и Наташа, неговият импресарио Джордж Улмън. Но никой от тях не иска да поеме разходите по погребението му! А Руди е оставил само дългове - цели 160 000 долара (сума астрономическа за времето!), както и една неизплатена вила в Холивуд...
Тогава Улмън решава да изпрати писма до всички продуценти, режисьори и артисти в Холивуд с молба да помогнат. Цели 2000 писма и само 120 долара! Да, Рудолф Валентино не е нужен мъртъв на материалните и алчни американци! Дори и на почитателките си от нежния пол! Един популярен вестник пуска обществена подписа, но се събират едва 200 долара. Накрая все пак се намират добри хора да го погребат. Това става на 14 септември, цяла седмица след опелото в черквата. Едно италианско семейство, Балбони, дарява необходимата сума и откупува място в гробището на Холивуд.
След смъртта славата му нараства неимоверно. За него се пишат книги и пиеси, снимат се филми (наскоро един от тях бе показан и по нашите телевизии). Той има и немалко последователи и епигони дори в наши дни, но все пак никой не е в състояние да го повтори. Митът Рудолф Валентино може да се сравни единствено с мита Грета Гарбо.


Рудолф Валентино


В "Синът на шейха" (1926)

Токът за бита още година с фиксирана цена

автор:Дума

visibility 164

/ брой: 74

Общински проекти за 1,9 млрд. лв. са одобрени от МРРБ

автор:Дума

visibility 160

/ брой: 74

Домакинствата заплашени от "водна бедност"

автор:Дума

visibility 173

/ брой: 74

ОМВ търси партньор за проучване за нефт и газ в Черно море

автор:Дума

visibility 164

/ брой: 74

Словакия отхвърля мигрантския пакт

автор:Дума

visibility 146

/ брой: 74

Сърбия осъди решение на ПАСЕ за Косово

автор:Дума

visibility 168

/ брой: 74

Байдън е годен за президент

автор:Дума

visibility 152

/ брой: 74

Накратко

автор:Дума

visibility 136

/ брой: 74

Терористичен атентат

автор:Александър Симов

visibility 154

/ брой: 74

За аматьорщината в киното

visibility 152

/ брой: 74

Г-н Президент, сменете Главчев, не преговаряйте с мафията!

автор:Дума

visibility 143

/ брой: 74

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ