29 Март 2024петък09:06 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Безплатен ток? Възможно е

/ брой: 211

автор:Георги Готев

visibility 4229

Протестиращите се състезават по находчивост как да осмеят правителството. Никой не очаква да признаят негови позитиви. Като намаляването на цената на тока. Пет процента може да не е много, но нека не забравяме, че през януари картелът на ерепетата беше решил да вдигнат цените с 40%.
Как да се намали цената на тока за домакинствата? Във Валония, френски говорящата половина на Белгия, министърът на енергетиката предлага безплатен ток за всички. Предстои валонското правителство да приеме решение. Не става дума за цялата сметка, разбира се, но все пак за 500 киловата безплатен ток в годината за всички домакинства.
Колко са 500 киловата годишно? Проверих сметките си, които тук са много разбираеми. Миналата година нашето семейство е похарчило 3693 киловата. Живеем в апартамент, който в България се нарича тристаен, харчим нормално, без прахосничество и без да се ограничаваме. На този фон си давам сметка, че 500 киловата годишно стигат, или почти стигат, за домакинство от сам човек, било пенсионер, било студент. Не е малко.
Как валонският министър на енрегетиката Жан-Марк Ноле предлага да финансира този подарък? Впрочем той не е социалист, а зелен. По робинхудовски - вземайки от богатите. Идеята е, че цената на безплатния ток ще се плаща от тези домакинства, които консумират повече от 3900 киловата годишно. Направено е изчисление, че мярката ще струва допълнително по 23 евро годишно на тези, които харчат повече от 3900 киловата, и по 70 евро на тези, които харчат повече от 5000 киловата. За да имаш такава консумация, трябва да живееш в къща с поне пет спални и два гаража. Богатите хора в Белгия имат такива къщи, а за тях 70 евро са нищо. Аз съм почти на границата, на която би трябвало да получа утежнение, но честно казано, не бих го усетил.
Често обядвам в стола на Комисията. Акредитираните журналисти имаме това право. Бившите служители на Комисията също имат право да го посещават, и наскоро се случи да бъда на една маса с пенсионирана служителка, която ме заговори. Откъде съм, и така нататък. Стана въпрос за доходи, за бедност. Споменах, че минималната пенсия у нас е 70 евро. Тя не ме разбра. Седемдесет евро на ден, попита ме. В Комисията средната пенсия е 4300 евро. Възрастната дама е от Италия, пътувала е много, но никога не е била в България. Има къща в Брюксел, в която дори и сама да живее, консумацията на ток със сигурност е над 5000 киловата. За нея поемането на известна тежест в полза на по-скромните домакинства не е никакъв проблем. Но нивото на бедност в България до такава степен я потресе, че си остави пържолата недоядена и не докосна десерта.
Затова си мисля, че безплатен ток в размер на 500 киловата е мярка, която би имала много по-голям социален ефект в България, отколкото в Белгия. Впрочем ерепетата бяха решили да съдерат още по десет кожи от потребител, защото техните представители в България докладваха на централите си в чужбина, че българите са приказно богати. Цитираха Бойко Борисов, тогава премиер, който се хвалеше колко много и колко бързо под негово управление, били нараснали спестяванията на българите.
Истината е съвсем друга. Влоговете в банки в България наистина се увеличиха, но това са влогове на чужди граждани, повечето от които са гърци. Но и белгийци проявяват интерес да си вложат спестяванията в България. Българските банки предлагат доста големи лихви за влоговете (срещу което искат още по-високи лихви за заемите). Това е много привлекателно за чужденците. Навсякъде в ЕС лихвите по влоговете са близки до нула. Кой печели от политиката на банките в България? Печелят чужденците, които правят големи влогове, и губят българите, които теглят заеми, които ужасно трудно се изплащат.
Впрочем аз съзнателно не казах "българските банки", а банките в България. Те не са български и не работят в полза на българите, както и ерепетата. Виктор Орбан преди дни обяви на унгарците, че колониализмът е свършил. Той прокарва намаляване цените на енергията за домакинствата и притиска банките да поемат загуби, за да помогнат на клиентите си унгарци. Не ми е известно някоя от тях да е напуснала.
Орбан ще спечели парламентарните избори в Унгария през пролетта догодина, защото изобщо не му пука от критиките на Запада. Ако представляваше лява партия, сигурно щяха да го наричат комунист. Но той е дясноцентрист, при това с много дълга политическа биография, която започва през 1989 г.
Орбан е държавник, защото вижда бъдещето на страната си и на унгарците в дългосрочен план, а не до европейските избори през май, както повечето политици у нас. Сигурно много мерки, които той е прокарал, имат почва и в България. В българските интернет форуми е пълно с адмирации за Орбан. Ако бях на мястото на съветниците на министър Вигенин, бих предложил българските посланици да информират по-подробно за някои нестандартни на пръв поглед решения в страните, в които са изпратени, които биха могли да бъдат приложени в България. Нестандартни решения са безкрайно много необходими, с оглед на огромната мизерия на милиони българи. Нима само в Унгария банките могат да работят в полза на унгарците? Само в Белгия ли е възможен безплатен ток?

 

Без паспортна проверка за пътуващи от и за шенгенски държави

автор:Дума

visibility 476

/ брой: 59

Светофарите с различни сигнали за посоките

автор:Дума

visibility 490

/ брой: 59

Върнаха 48 млн. лв. от аванса за правителствения комплекс

автор:Дума

visibility 450

/ брой: 59

Протест в Унгария срещу корупцията

автор:Дума

visibility 531

/ брой: 59

Педро Санчес против независимост на Каталуня

автор:Дума

visibility 452

/ брой: 59

Израел ликвидирал командир №3 на Хамас

автор:Дума

visibility 450

/ брой: 59

Накратко

автор:Дума

visibility 405

/ брой: 59

Рецепта за катастрофа

автор:Дума

visibility 576

/ брой: 59

Пътят надолу*

автор:Валерия Велева

visibility 515

/ брой: 59

Цялата соросоидна сган - вън!

visibility 523

/ брой: 59

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ