19 Април 2024петък10:11 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Държавата се стяга за бежанска вълна

Получена е апликсационна форма за пряка финансова помощ от Брюксел

/ брой: 211

автор:Веселка Венкова

visibility 1400

Бежански поток между 6000 и 10 000 души е тежък за нас и се предприемат необходимите мерки, увери вицепремиерът и вътрешен министър Цветлин Йовчев след заседанието на кабинета вчера. Песимистичният сценарий от 10 000 души може да струва на бюджета 10,1 млн. лв. Ще се опитаме да намерим сгради, за да организираме центрове, където да ги настаним. Това е най-добрият вариант като условия за живот от финансова гледна точка, а и за наблюдение, посочи министърът.
Вече били намерени две подходящи сгради, в които ще могат да бъдат настанени още 350 души, в едната настаняването може да започне веднага, съобщи министърът, но няколко пъти отказа да посочи местонахождението им. По думите му изграждане на палатков лагер през зимата е краен вариант и стремежът е той да се избегне на всяка цена. Предвидена площадка за това обаче имало, както и известно количество фургони за настаняване на хора.
МЗ е осигурило необходимите лекарства и медикаменти за бежанците, започнала и имунизация на медицинските екипи, които първи ще влизат в контакт с нелегалните. ВМА също има готовност да осигури допълнителни екипи, а БЧК е започнал акция по набиране на средства за настаняване на бежанците, информира вътрешният министър.
Стана ясно, че продължава надхвърлянето на капацитета за настаняване, в момента той е надвишен с над 400 места. Броят на бежанците на денонощие е константен - 40-50 души, а 51 бежанци са пресекли българската граница през последните 24 часа - 27 от тях са от Сирия.
Създадени са критерии, по които да се прави анализ на риска и да се отсяват хора, които евентуално изповядват радикални идеологии или могат да членуват в терористични организации, увери министърът. "Разработени са необходимите мерки на ДАНС, МВР и разузнавателните служби за това как ще работят с тези големи общности, за да гарантират сигурността. Към момента няма съществена промяна на криминогенната обстановка", информира Цветлин Йовчев, според когото имаме уверение от Брюксел, че се търсят възможности за непосредствена финансова помощ, която да бъде отпусната на България.
Била получена апликационна форма за получаване на пряка финансова помощ, "която ще бъде попълнена още днес и ще бъде изпратена обратно най-късно утре", обеща Йовчев с уточнението, че ако получим помощ, тя няма да е в голям размер. При усложнена обстановка догодина можело да разчитаме на повече средства. Един от проблемите, на които се търсело бързо решение, е този с преводачите от арабски език. "В съвсем кратки срокове ще можем да кажем, че сме овладели ситуацията, в момента работим по сценариите за усложняване на обстановката при многократно увеличаване на потока."
Чужденците, които нелегално пресичат границата, са извършили престъпление по НК, но по закон сме длъжни да ги задържим до получаването на статут на бежанци. Законовият срок е до 6 месеца, но сме го свели до 3 месеца. Работи се активно този срок още да бъде съкратен, увери Йовчев. На българска територия със статут на бежанец към момента били 3600 души, от които над 1400 от Сирия.
Малко по-късно вътрешният министър съобщи, че  са били сключени предварителни договори за евакуация на българските граждани с кораб по маршрута Бейрут - Ларнака от Сирия.
 

Токът за бита още година с фиксирана цена

автор:Дума

visibility 498

/ брой: 74

Общински проекти за 1,9 млрд. лв. са одобрени от МРРБ

автор:Дума

visibility 499

/ брой: 74

Домакинствата заплашени от "водна бедност"

автор:Дума

visibility 468

/ брой: 74

ОМВ търси партньор за проучване за нефт и газ в Черно море

автор:Дума

visibility 471

/ брой: 74

Словакия отхвърля мигрантския пакт

автор:Дума

visibility 567

/ брой: 74

Сърбия осъди решение на ПАСЕ за Косово

автор:Дума

visibility 531

/ брой: 74

Байдън е годен за президент

автор:Дума

visibility 507

/ брой: 74

Накратко

автор:Дума

visibility 469

/ брой: 74

Терористичен атентат

автор:Александър Симов

visibility 595

/ брой: 74

За аматьорщината в киното

visibility 492

/ брой: 74

Г-н Президент, сменете Главчев, не преговаряйте с мафията!

автор:Дума

visibility 506

/ брой: 74

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ