29 Март 2024петък01:31 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Девети ли ни раздели, или си бяхме разделени?

/ брой: 213

автор:Иво Атанасов

visibility 4083

Зададе ли се Девети септември, тръгват с нова сила и препирните относно ролята му в нашата история. Може много да се спори дали датата разделя хората, или тя е само поредният повод да се афишира съществуващото толкова отдавна, че чак изглеждащо изначално, разделение в обществото ни. За запознатите с фактите обаче няма никакво съмнение, че непримиримите различия не водят зараждането си от есента на 1944 г. Към този момент ние вече сме разделени, и то не на думи. България е в хитлеристката коалиция, безумно е обявила война дори на САЩ и Великобритания, а част от населението, особено свързаната с властта, подкрепя това. Друга, все по-нарастваща, се опълчва срещу тази вредна за страната ни политика, в много случаи - и с оръжие в ръка. Властта тика несъгласните в затвори и концлагери, реже партизански глави и не се свени да убива дори деца. На Девети антифашистката съпротива у нас, подкрепяна от СССР, САЩ и Великобритания, побеждава, а виновниците за обвързването ни с нацистка Германия и фашистка Италия са осъдени.
Впрочем разделението ни тръгва много преди Втората световна война. На 9 юни 1923 г. е извършен преврат, не от комунистите, както днешното невежество би помислило, срещу законното правителство на Стамболийски. Отрязаната глава на премиера е сложена в тенекиена кутия и пратена в София. В отговор избухва Септемврийското въстание, което е удавено в кръв. Правителствените войски и цивилните доброволци от шпицкомандите предприемат масови изстъпления срещу част от мирното население във въстаналите райони. Избивани са дейни комунисти и земеделци, дори и да не са участвали във въстанието. "Клаха народа, както и турчин не го е клал!", пише Антон Страшимиров. Следва атентатът в катедралния храм "Света Неделя" и "белият терор", който унищожава голяма част от цвета на българската интелигенция.
Всичко това е история, чието място обаче не е само в учебниците. Ако се знае и помни, историята може наистина да бъде учителка на народите, както още в древността съветва Херодот. Но ако се забравя или преиначава, има опасност да бъде преживяна отново, и то не в добрите, а в лошите си страни. И да се потвърди изводът на Хегел как историята учи, че никой не се учи от нея. И около сегашния Девети мнозина от онези, които са в плен не на фактите, а на пропагандата, внушаваха на висок глас, че БСП още не се била извинила. Тя го стори многократно - и с официален документ, и то още в началото на прехода, и по много и различни поводи. Първанов още в първите си дни като председател на партията поднесе венец пред паметна плоча на репресирани от предишния режим, докато лидер на дясна партия още не е сторил същото пред гроба на убит партизанин например. Трябваше да дойде легендата на рока Роджър Уотърс, за да покаже как се засвидетелства уважение към участници в антифашистката съпротива. Депутати от левицата стават в парламента, когато се почита паметта на убити след Девети, докато десните не позволиха минута мълчание дори за Вапцаров.
Донякъде е разбираемо, че десните са без очи за хубавото в епохата на социализма. Защото дясното има ум, но няма сърце. То изгражда политическа визия, знае личния си интерес и преследва осъществяването му, представяйки го за всеобщ. Хората, които мнозина наричат обикновени, го вълнуват дотолкова, доколкото може да ги впрегне в проектите си и да присвои част от онова, което те създават. И за да не се влошава положението им чак до такава степен, че да тръгнат на бунт срещу системата. На историята обаче десните биха могли да погледнат не толкова пристрастно. Могат поне веднъж да се изкажат публично срещу двете национални катастрофи по времето на цар Фердинанд. Или срещу убийството на Стамболийски, на Гео Милев или Йосиф Хербст. Срещу съюза с Хитлер. Ако смятат себе си за продължители на идеите и традициите на тогавашните десни, са длъжни да го сторят. И да се извинят, както социалистите се извиниха не само за някои от своите дела, но и за грехове на предшествениците си. Ако пък гледат на себе си като на резултат от непорочно зачатие, ако наистина не са свързани генетично или идейно с някогашните десни, би им било дори по-лесно, защото очакванията към тях ще са не да се извинят, а да кажат единствено: "Съжалявам!" Тази дума обаче изглежда най-трудната, както знаем не само от песента на Елтън Джон.
Връщането към историята има смисъл само ако черпим поуки от нея. Ако сетивата ни са в състояние да виждат и хубавото, и лошото, а не единствено онова, което ни се иска. Ако емоциите ни позволят да признаем пред всички и едното, и другото. И ако разумът ни е способен да внедрява в настоящето и бъдещето доброто, независимо дали то произхожда от нас, или от опонентите ни. В противен случай няма защо да обвиняваме Девети. Ние сме разделени много преди тази дата и, уви, ще си останем такива и занапред.

Други текстове от автора на www.ivoatanasov.info

Без паспортна проверка за пътуващи от и за шенгенски държави

автор:Дума

visibility 312

/ брой: 59

Светофарите с различни сигнали за посоките

автор:Дума

visibility 314

/ брой: 59

Върнаха 48 млн. лв. от аванса за правителствения комплекс

автор:Дума

visibility 291

/ брой: 59

Протест в Унгария срещу корупцията

автор:Дума

visibility 336

/ брой: 59

Педро Санчес против независимост на Каталуня

автор:Дума

visibility 271

/ брой: 59

Израел ликвидирал командир №3 на Хамас

автор:Дума

visibility 291

/ брой: 59

Накратко

автор:Дума

visibility 235

/ брой: 59

Рецепта за катастрофа

автор:Дума

visibility 355

/ брой: 59

Пътят надолу*

автор:Валерия Велева

visibility 302

/ брой: 59

Цялата соросоидна сган - вън!

visibility 320

/ брой: 59

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ