26 Април 2024петък19:20 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

10 тома от Николай Хайтов бяха представени в БАН

Иван Гранитски обяви продължение на поредицата от съчиненията на известния писател с още 7 тома

/ брой: 224

автор:Дума

visibility 1052

На паметна вечер в големия салон на Българската академия на науките в столицата директорът на издателство "Захарий Стоянов" Иван Гранитски представи излезлите досега 10 тома от съчиненията на Николай Хайтов. Идеята за настоящата вечер е на председателя на БАН акад. Стефан Воденичаров - изтъкна Гранитски, като представи издадените досега томове от поредицата. Няма жанр, в който да не е творил Николай Хайтов - подчерта той, изброявайки излезлите досега с марката на ИК "Захарий Стоянов" произведения на известния писател - родолюбец: "Шумки от габър" и "Хвъркатото корито"; "Диви разкази"; "Бодливата роза" и "Вълшебното огледало", "През сито и решето"; "По света"; "Родопски властелини", "Хайдути" и "Троянските коне в България", като в близко време предстои да излязат още два тома от съчиненията на писателя, които ще включват  неговите "Дневници" и "Спорът за гроба на Васил Левски".
 Може да се спори с Николай Хайтов - отбеляза Ив. Гранитски, - но едно е безспорно, че той беше блестящ полемист, че никой не може да му отнеме искреността и силата на словото, с което може да бъде сравнен единствено с народния ни поет Иван Вазов - подчерта маститият писател и шеф на най-българското издателство "Захарий Стоянов".
  Искам да поздравя Иван Гранитски за неговата епична дейност като издател - сподели в своето изказване председателят на БАН акад. Стефан Воденичаров. - Николай Хайтов бранеше българската духовност и култура. Малко останаха днес хората, които могат да посочат пътя на народа ни към по-възвишени добродетели и духовност - подчерта ръководителят на най-старата ни научна институция.
  От името на Министерството на културата зам.-министър Васил Василев поздрави Иван Гранитски за реализираното издание, като изрази своята надежда, че и занапред у нас ще има хора, които да отстояват българщината. От разменените реплики между Иван Гранитски и зам.-министъра на културата присъстващите на вечерта узнаха, че предстои възстановяването на Смолянския драматичен театър "Николай Хайтов". В ход е изпълнението на постановление, което предвижда в близко време театърът да бъде възстановен - съобщи зам.-министър В. Василев. 
  Известната българска преводачка и съпруга на Николай Хайтов - Жени Божилова, изказа своята благодарност за реализацията на внушителния проект. Няма достатъчно силни думи, за да изразя възхищението си от направеното досега. Това, което върши Иван Гранитски, е подвиг в днешно време - изтъкна спътницата в живота на големия българин. Неговият по-малък син Здравец Хайтов припомни знаменития израз на писателя: "Едно е да искаш, друго е да можеш, а трето и четвърто - да го направиш", като изрази своята благодарност към издателство "Захарий Стоянов" и БАН за реализацията и представянето на поредицата.
 Председателят на редакционния съвет на в. "Земя" проф. д.ик.н. Димитър Иванов разказа свои лични спомени за бележития българин. Никога няма да забравя мъжеството и честността на Николай Хайтов. Дълбоко съм благодарен на съдбата, че ме срещна с него - отбеляза Д. Иванов, като предложи за предстоящата юбилейна годишнина от рождението на Николай Хайтов през 2014 г. Университетът по библиотекознание и информациони технологии да носи неговото име.
За делото и личността на Николай Хайтов като "патриот и родолюбец, който знаеше какво е да се брани национална кауза", говори преподавателят от СУ "Св. Климент Охридски" доц.д-р Атанас Семов, който припомни заслугите на големия писател за отстояване на националната ни идентичност в борбата срещу отродяването. Дълбоко съм благодарен на БАН в лицето на нейния председател акад. Ст. Воденичаров за приноса в опазването на националното, на българската духовност - подчерта ученият.
  На днешния ден трябва да мислим за Николай Хайтов като за духовен водач на нацията, който и от отвъдното воюва за България и нейното бъдеще - подчерта накрая Иван Гранитски, а пианистът проф. Атанас Куртев озвучи вечерта, като изпълни "Интермецо" от Брамс в памет на Н. Хайтов.

 

13 зърнари са взели 52 млн. лв. субсидии

автор:Дума

visibility 268

/ брой: 80

Войната в Украйна удвои приходите на ВМЗ-Сопот

автор:Дума

visibility 282

/ брой: 80

Хващат най-много негодни банкноти от 10 лева

автор:Дума

visibility 248

/ брой: 80

ВМРО-ДПМНЕ води на първия тур

автор:Дума

visibility 255

/ брой: 80

Расте напрежението между САЩ и Китай

автор:Дума

visibility 317

/ брой: 80

Педро Санчес подава оставка?

автор:Дума

visibility 278

/ брой: 80

Накратко

автор:Дума

visibility 208

/ брой: 80

По български

автор:Евгени Гаврилов

visibility 300

/ брой: 80

15 сергии

автор:Таня Глухчева

visibility 296

/ брой: 80

Хем най-бедни, хем богаташи...

visibility 259

/ брой: 80

Абсурдът "Боташ"

автор:Румен Овчаров

visibility 267

/ брой: 80

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ