Лого ДУМА
ДУМИ МНОГО ДУМА Е ЕДНА

30 Март 2017 | Четвъртък
 
вход регистрирай се

Акцент

ТАНЯ АНДРЕЕВА:

Университетски болници са пред фалит

През тях минават 80% от пациентите и най-тежките случаи

Дума

27. Септември 2013 , брой: 224   395   1Българското здравеопазване е оставено на собствен ход и е в разруха, пред фалит са вече държавни и университетски болници, а МЗ е длъжно вече да вземе спешни мерки, "каквото и да ни струва това политически". Това каза министърът на здравеопазването д-р Таня Андреева след среща с ръководителите на университетски болници, на която присъства и управителят на НЗОК д-р Румяна Тодорова. През тези болници преминават около 80% от всички български пациенти, както и най-тежките случаи. Към края на август задължениета им са над 326,5 млн. лв., като над 65 млн. от тях са просрочени. С дълговете на ведомствените болници общите задължения възлизат на над половин милиард лева. Затова още идната седмица представители на МЗ, НЗОК и ръководствата на големите болници ще изготвят оздравителен план. 
МЗ предлага въвеждането на различни цени или пакети за болниците според нивата им на компетентност.

 

След либерализиране на

След либерализиране на системата на здравеопазването и възникването на свободни пазарни отношения в тази сфера, се откриха огромен брой частни здравни заведения, включително малки и големи болници. Броят на държавните болници за 23 години изобщо не беше намален, въпреки че нуждата от тях рязко намаля. В университетските болници на един лекар понякога се пада понякога по- малко от един пациент, а учебната натовареност е изключително ниска. За 23 години никакво планово реформиране и оставени на стихията на пазарната икономика съвсем естествено е да фалират! НЕКА ДА ФАЛИРАТ И ДА ПРЕСТАНАТ ДА ПИЛЕЯТ НАРОДНИТЕ ПАРИ ЗА ЩЯЛО И НЕЩЯЛО! НО ОБИКНОВЕНО ФАЛИТИТЕ СЕ ПОСЛЕДВАТ ОТ СЪД И ЗАТВОР! НЕКА ДА ИЗПРАТЯТ В ЗАТВОРА ВСИЧКИ ОНЕЗИ, КОИТО ВЕЧЕ ДЕСЕТИЛЕТИЯ НАРЕД ПИЛЕЯТ ПАРИ И ДОВЕЖДАТ ДО ФАЛИТ ПОВЕРЕНИТЕ ИМ ЗА УПРАВЛЕНИЕ ФУНКЦИОНАЛНИ ЕДИНИЦИ. ДО КОГА ЩЕ ТЪРПИМ РАЗНИ КРАДЛИВИ ИДИОТИ ДА ИЗСМУКВАТ РЕСУРСИТЕ НА ДЪРЖАВАТА!

 

Икономика

  • Забрани им да обменят данни, а служителите им - да си говорят за цени
    30. Март 2017 63
    95
    0

    Комисията за защита на конкуренцията не е открила картел при търговците на горива. Два дни след изборите - на 28 март, КЗК е прекратила производството срещу шестте дистрибутора на горива по обвинението, че са в картелно споразумение за цените. Това е резултатът от шумно обявеното през миналата година разследване на "Лукойл България", "...


Апис
Всички права запазени "ДУМА"