19 Април 2024петък07:05 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Ромите ще стават украинци

/ брой: 234

автор:Алберт Аврамов

visibility 1183

ЕС щял да подари всички роми на Украйна.
Що за щедрост, що за благородство, що за изискан вкус при избора на подарък за една от най-големите държави в старата и вече съвсем нова Европа.
Старата Европа си е на познатото си място - без да мръдне дори с милиметър нанякъде. Ако не отчитаме заложените от вселенските закони приливи и отливи. Новата обаче... Новата обаче започва плавно, но болезнено да сменя всичко в себе си. И икономическите си мераци, и нравствените си категории, та дори и идеята си за единение (на всички европейци в частност).
Нека не търсим законите на вселената: те са от ясни по-ясни, макар, поне засега, не дотам проучени, или казано с други думи - непредсказуеми.
Друго обаче буди недоумение и тревога в нашата обновяваща се и ударно ставаща все по-нова Европа. Тази, която в рамките на започналия XXI век все още се бие в гърдите, самоопределяща се като безспорната люлка на цивилизацията, на демокрацията, на просперитета. Всичките тези думи подклаждат чувството за гордост и самоуважение, стига да има кой все още да вярва в подобни категории, камо ли да си помисли с възторг за истинността на подобна теза. Лошото е, че някои все пак продължават си вярват, а именно те, напоследък все по-често изпадащи в самозаблуда, предопределят (за жалост) категоризацията на етноси и народи, дори на цели общества, извън чертите на достолепната Европа.
Но да се върнем към началото, към Украйна и към извечните жители на континента - ромите. На някой подобна идея може да му звучи добре и сигурно все повече хора ще изпитат облекчение и задоволство. Започвам да си мисля, че големите европейски сили също се надяват с тази хватка да потушат, макар и временно, тежките напрежения, възникнали повсеместно сред голяма част от жителите на Стария континент поради очевидно отдавна замислената и претворена де факто икономическа криза. Ако на публикацията във в. "Правда" може да се вярва, това което би могло да се случи, е един чисто хуманен акт, продиктуван от желанието да се помогне на изпадналите в крайна дезинтеграция ромски общности. Но започват да се появяват и съмнения, че с тази своя стъпка украинският президент Янукович търси несрещан поне през последните десетилетия дипломатически и в крайна сметка - политически, ефект за въздействие върху европейската политическа общност - в посока бързото и по-безболезнено присъединяване на Украйна към ЕС. Нищо лошо в това. Доколко мъдрата Европа ще възприеме идеята е трудно да гадаем, но ако внимателно следим взривът от негативни настроения и реакции зад шенгенската завеса, напълно е вероятно това да стане истина.
Явно някои среди ни мислят за наивници. Сценарият на подобна пиеса видно е с недописан финал. Сиреч - Украйна ще поеме целокупното ромско семейство, а после ускорено ще се включи в ЕС. А това означава, че братята роми пак напълно свободно ще защъкат из Европа, естествено неинтегрирани. А как ще реагира украинското население, може да се предвиди. Пък и що за отношение от самата Европа към смущаващите я цигани - като към опасни отпадъци, които могат да се складират другаде... 
 

Токът за бита още година с фиксирана цена

автор:Дума

visibility 338

/ брой: 74

Общински проекти за 1,9 млрд. лв. са одобрени от МРРБ

автор:Дума

visibility 346

/ брой: 74

Домакинствата заплашени от "водна бедност"

автор:Дума

visibility 337

/ брой: 74

ОМВ търси партньор за проучване за нефт и газ в Черно море

автор:Дума

visibility 338

/ брой: 74

Словакия отхвърля мигрантския пакт

автор:Дума

visibility 392

/ брой: 74

Сърбия осъди решение на ПАСЕ за Косово

автор:Дума

visibility 366

/ брой: 74

Байдън е годен за президент

автор:Дума

visibility 357

/ брой: 74

Накратко

автор:Дума

visibility 323

/ брой: 74

Терористичен атентат

автор:Александър Симов

visibility 409

/ брой: 74

За аматьорщината в киното

visibility 335

/ брой: 74

Г-н Президент, сменете Главчев, не преговаряйте с мафията!

автор:Дума

visibility 340

/ брой: 74

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ