Лого ДУМА
ДУМИ МНОГО ДУМА Е ЕДНА

19 Октомври 2018 | Петък
 
вход регистрирай се

Спорт

Борците обраха месечните награди

Мариан Владимиров

27. Октомври 2010 , брой: 247   602   0
Снимка
Христо Маринов и Симеон Щерев позират с наградите си за спортист и треньор на месец септември
Снимка Благовеста Цветкова

Христо Маринов и Симеон Щерев бяха наградени съответно за спортист и треньор на месец септември в традиционната анкета на пресклуб "България".
    Маринов победи олимпийския първенец Алексей Мишин (Русия) по пътя към световната титла на шампионата в Москва и грабна титлата в кат. до 84 кг в класическия стил, като повлече крак за още 2 златни отличия, спечелени от борците ни. Той получи 12 гласа и изпревари с 2 световния шампион в същата категория, но в свободния стил Михаил Ганев. Изненадващо трета в анкетата остана най-безапелационната ни и очаквана шампионка от Москва Станка Златева, която за 4-и път триумфира в най-тежката категория при жените, но получи само 5 гласа.
"Вече започнах подготовка за Лондон, но преди това трябва да се преборя за олимпийска виза. Надявам се да съм поне в тройката на класацията за "Спортист на годината", разкри Маринов.
Щерев пък печели приза за осми път, като събра гласовете на 21 от общо 31 спортни редакции. Негови подгласници останаха селекционерът на младежкия ни волейболен тим Николай Желязков с 8 гласа и треньорката на ансамбъла по художествена гимнастика Илияна Раева с 2. На церемонията присъства и старши треньорът на "класиците" Братан Ценов. И двамата разкриха, че догодина за световните първенства, които са и олимпийска квалификация за Лондон 2012, ще разчитат на попълнения от чужбина.
"Класиците" ще бъдат подсилени от албанеца Елис Гури (96 кг), който вече получи български паспорт. "Той е много добър борец и можеше дори да вземе медал, ако беше участвал в Москва", обясни Братан Ценов.
Щерев пък ще разчита на българина от Украйна Леонид Базан (66 кг). Той е подал документи за българско гражданство и ще засили конкуренцията в категорията, в която се готви да се върне на тепиха и двукратният световен първенец и олимпийски вицешампион Серафим Бързаков.

 

 

Апис
Всички права запазени "ДУМА"