26 Април 2024петък00:02 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

ДУМА осъди РВД за отказ от информация

Задграничните командировки на ръководния състав и средствата, отделени за тях, се оказаха извънредно чувствителна информация

/ брой: 253

автор:Светла Василева

visibility 220

ДУМА осъди държавното предприятие "Ръководство на въздушното движение" заради отказ за предоставяне на обществена информация. Софийският административен съд с решение 6434 от 24.10.2013 г. отмени мълчалив отказ на директора на РВД да предостави на ДУМА информация, отнасяща се до дейността на компанията. На 21 февруари тази година чрез принципала на дружеството - министъра на транспорта, информационните технологии и съобщенията, поискахме от ръководството на ДП "РВД" да предостави информация за:
1. Задграничните командировки на ръководния състав за 2012 г. - по дестинации, с основание за командироване, продължителност, конкретни суми и по позиции както следва: ген. директор, зам. ген. директори, директори на дирекции, директори на районни центрове, директори на летищни центрове.
2. Общия размер на средствата, изплатени от ДП "РВД" за задгранични командировки и за командировки в страната за 2012 г.
3. Размера на заплатите на ген. директор, зам. ген. директори, директорите на дирекции, директорите на районни центрове, директорите на летищни центрове за 2012 г.
Вместо да предостави достъп или аргументирано да откаже, ръководството на държавната фирма предпочете да игнорира заявлението ни и да мълчи. Според Закона за достъп до обществена информация и според юристите на Програма "Достъп до информация", които ни представляваха в съда, това решение е недопустимо. Само на това основание то щеше да бъде отменено, такава е установената съдебна практика.
Очевидно исканата от нас информация е чувствителна за ДП "РВД". С това си обясняваме опита на дружеството да убеди магистратите, че не е задължено лице по ЗДОИ. В решението на съда тази хипотеза е отхвърлена категорично. Държавното предприятие е юридическо лице, което осъществява държавни функции по предоставяне на аеронавигационни услуги в обслужваното гражданско въздушно пространство на България. Част от имуществото му се предоставя от министъра на транспорта, който упражнява правата на собственост на държавата и назначава  управителния му съвет и генералния директор.
Съдът признава, че отказвайки ни достъп до исканата информация, РВД осуетява усилията ни да си съставим собствено мнение относно дейността на предприятието. Решението подлежи на обжалване в 14-дневен срок пред Върховния административен съд.

Обществените поръчки над 5 млн. лв. под специален надзор

автор:Дума

visibility 306

/ брой: 79

Забраняват рекламата на хазарт в медиите

автор:Дума

visibility 333

/ брой: 79

Безплатни винетки за електромобилите на инвалидите

автор:Дума

visibility 384

/ брой: 79

Жилищните кредити с нови рекорди

автор:Дума

visibility 316

/ брой: 79

Северна Македония гласува за президент

автор:Дума

visibility 299

/ брой: 79

ЕП прие закон за защита на жените

автор:Дума

visibility 347

/ брой: 79

Хиляди деца в Румъния оставени на бабите

автор:Дума

visibility 346

/ брой: 79

Накратко

автор:Дума

visibility 255

/ брой: 79

Политически кукувици

автор:Александър Симов

visibility 393

/ брой: 79

Договорът с „Боташ“ е национално предателство

visibility 324

/ брой: 79

Как Йончева забрави "Ало, Банов"

автор:Дума

visibility 339

/ брой: 79

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ