20 Април 2024събота15:52 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Мадиба обединителят

/ брой: 288

автор:Алберт Аврамов

visibility 1640

Малцина исторически личности са достигали до такава нравствена висота, до която се докосна Нелсън Мандела, с което и ще остане в световната история. Можем да ги преброим на пръсти, независимо, че през годините мнозина са търсели и са се борили за подобно признание.
"Великан на справедливостта" - така го определи американският президент Барак Обама по време на траурната церемония в Йоханесбург. Заяви го в присъствието на още трима бивши президенти на САЩ и над 20 американски конгресмени. Заяви го в присъствието и на още цял куп настоящи и бивши президенти, настоящи и бивщи премиери, монарси... Това определение прозвуча искрено и справедливо.
Тук ми се иска да вметна един личен въпрос. Защо ли не видяхме в Йоханесбург български лидер от висок ранг? Нима самите ние тук, на нашата си земя, не сме достигнали в демократичното си съзряване до истините, завещани ни преди векове от Хан Кубрат, истини, каквито откриваме в смисъла на живота и борбата на Мандела?
"Нелсън Мандела ни показа пътя със сърце и заразителна усмивка, която огря света. Южна Африка загуби герой и баща, а светът загуби скъп приятел. Той ни показа могъщата сила на прошката и умението си да обединява хората. И днес го направи отново", заяви лидерът на ООН Бан Ки-мун. И с тези свои думи определи посоките, които са нужни на човечеството днес - помирение и обединение. Това, в което всъщност се състоеше борбата на Мандела. Битка, която той със всеотдайна скромност и безгранично доверие спечели. Нещо, в което вярвахме и за което се надявахме да стане, за да тръгне светът по нов път. Видяхме истинността на неговата борба с пълна сила и сега, на прощалната церемония в Йоханесбург, за която се събраха доскорошни врагове, дори и донякъде импулсивно да си стискат ръцете - нещо, което Мадиба бе жадувал и изстрадал да се сбъдне. То все пак се случи.
Обединителят пое към историята, съпроводен от песните на своя народ. Песни, изразяващи и скръб, и радост, и достойнство. Хората със сигурност ще запомнят най-вече усмивката му.  

БСП огласява днес доклада за договора с ,,Боташ"

автор:Дума

visibility 347

/ брой: 75

Еврото пак се отлага

автор:Дума

visibility 468

/ брой: 75

Руските активи - в полза на Украйна

автор:Дума

visibility 423

/ брой: 75

Полицията разтури лагер на 450 мигранти в Париж

автор:Дума

visibility 347

/ брой: 75

САЩ връщат петролните санкции за Венецуела

автор:Дума

visibility 328

/ брой: 75

Накратко

автор:Дума

visibility 266

/ брой: 75

Признат провал

автор:Евгени Гаврилов

visibility 348

/ брой: 75

Отново за енергийно бедните

visibility 321

/ брой: 75

Липса на отговорност

автор:Александър Урумов

visibility 325

/ брой: 75

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ