25 Април 2024четвъртък09:04 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Как се събират пари за ремонт на Пловдивския театър

С флашмоб по улиците, с благотворителни акции актьорите привличат съгражданите си да помогнат за възстановяването на изгорялата сцена

/ брой: 289

автор:Пенка Калинкова

visibility 1818

В Пловдивския театър излизат премиери, въпреки тревогите около пресмятането и остойностяването на загубите след пожара, засегнал сериозно сцената и голямата зала. Репетирана в края на миналия сезон, постановката на Стайко Мурджев "Дисни трилър" от Филип Ридли направи своята премиера преди месец. А на Камерната сцена тези дни излезе и "То беше чучулига, Жулиета" от Ефраим Кишон. Постановката е подготвена за 20 дни и е дело на тандема Борислав Петранов/Щефан Флеминг, който преди две години постави пак на пловдивска сцена моноспектакъла на актрисата Елена Атанасова "Sex без захар" по Дарио Фо и Франка Раме. Представлението се играе успешно и до днес, актрисата получи награда за най-добра женска роля на международния фестивал на моноспектаклите "BGMOT" в Габрово.
Този път театроведът, а в случая и режисьор, Борислав Петранов, дългогодишен директор на Дом Витгенщайн във Виена, заедно със своя колега Флеминг, са избрали превода на Владко Мурдаров на популярната и у нас пиеса на Кишон, играна на няколко български сцени, в това число и в Пловдив преди години като постановка на Лео Капон. Какво се случва между порасналите с 30 години Ромео и Жулиета? Някога влюбени и женени от 30 години, те обитават същата онази гробница. Ромео е дебел и привързан към своята грейка, Жулиета - недоволна и търсеща други хоризонти. Жанрът е весела трагедия, в случая и с музика. Сценографията и костюмите са на Петър Митев, музиката - на Иван Драголов. Основните роли се играят от Елена Атанасова (Жулиета), от поканения Симеон Лютаков (Ромео и отец Лоренцо), и Петър Тосков със силен грим е авторът Уилям Шекспир. Представлението е предназначено за масовата публика и ще се гледа. Но залата побира около 120 души, така че печалбите са минимални.
Театърът държи на своята публика, търси я, ухажва я, като й създава малки радостни изненади. Напоследък е разпространено да се правят флашмобове и Пловдивският театър направи флашмоб и за премиерата на "Възвишение", и сега за рекламата на "Дисни трилър". Първия път Иван Добчев и команда подкараха каруца, сега, гримирани и облечени в костюмите си, актьорите от "Дисни трилър" се разходиха по главната улица на Пловдив с ретрокола, марка "Бугати". По време на шествието се разиграваха етюди от спектакъла, в който участват четирима млади актьори - Мариана Йотова, Стилиян Стоянов, Христо Пъдев и Дамян Тенев. Режисьорът Стайко Мурджев определя жанра на спектакъла като "черна комедия". Лично аз го възприемам повече като "трилър" и по-малко като "Дисни". Спектакълът е за нашите страхове - в миналото, настоящето и бъдещето. Детството ни е наслоило необясними загадки и страхове без отговор, настоящето е агресивно, бъдещето на човечеството - страшно и опасно.
Любопитно и неочаквано беше това излизане "на светло", на главната улица, точно на този трилър. В театъра се изнасят представления и на голяма сцена в Градския дом на културата "Борис Христов" - там се играе гвоздеят на пловдивския театрален сезон "Възвишение", драматизацията на Иван Добчев и Александър Секулов по романа на Милен Русков. Винаги пълна е залата за Камен Доневата "Лекция №2 за всеобщата просвета". Но и Пловдивският театър, и многострадалната Пловдивска опера, която е основен наемател на сцената и залата, плащат по 600 лв. на ден за ползването им. И продължава да стои въпросът - "Кога ще почне възстановяването на сцената и залата на Драматичния театър?" Мнозина се трогнахме, когато в деня на бедствието мигом на едно и също място се оказаха министър, кмет и кой ли не още. Не съм обаче от тези, които повярваха, че до Нова година ще се направи ремонтът и театърът ще се върне на основната си сцена. И все пак тъжната новина за пожара на 22 август предизвика изключително съпричастие от страна на театралната гилдия и на редови зрители. Достатъчно е да споменем жеста на Камен Донев, който изигра благотворително един от своите знаменити спектакли - "Лекция №2", и непосредствено след това, оше същата вечер на 21 октомври, взе участие в един организиран от него концерт на "Оркестърчи" с 12 изпълнители в известния клуб "Библиотеката". В касата на театъра от представлението и концерта влязоха 12 000 лева. Акцията на художниците в галерия U.P.A.R.K  събра малко над 5000 лв. Известният и любим пловдивски художник Васил Стоев рисува от натура изгорялата пловдивска сцена. Картината му ще бъде продадена на търг. Припомням - изгоряха предната част на сцената и оркестрината. Зрителната зала е с опушени стени и тавани, разкошният полилей е силно замърсен със сажди, унищожени са боята, мазилката и фризовете на стените от двете страни на сцената. Изгорели са пултовете и електроинсталацията за сценичното осветление и т.н.
Благотворителни представления в подкрепа на Пловдивския театър играха във Варна, Русе, София. В кампанията на Съюза на артистите "Артисти за артисти" от началото на театралния сезон до края на ноември се включиха и Русенската опера, симфониетите от Видин и Враца и редица театрални трупи. Но ще бъдат необходими близо 1 400 000 лв., за да има сериозен ремонт и истински модерна сцена. Министерството на културата и застрахователи ще дадат 500 000 лв., за общината не се знае, институциите продължават да бъдат задължени на театъра. Това е случаят обаче, когато каузата си заслужава напълно да бъде "Пловдив заедно", т.е да се включат всички пловдивчани - бизнесът, публиката, всички, които казват с любов "Нашият театър".
Градски коледен бал в подкрепа на Драматичния театър в Пловдив организират трите Ротари клуба в града под тепетата - Пловдив, Пловдив-Пълдин и Пловдив-Филипопол, на 20 декември в Новотел Пловдив. Средствата ще бъдат събрани за закупуването и монтирането на част от озвучителната уредба за сцената, изпепелена след пожара. Средствата ще се набират от закупените куверти, както и от двата търга, които ще организират на коледния си бал. Кувертът е на стойност 80 лв. Депутатите Кирчо Атанасов и Менда Стоянова, както и д-р Красимир Мурджев и Калин Милчев са сред първите, закупили благотворителните куверти.
До дни предстои да стартира процедурата по заснемане на сградата на Драматичния театър за изготвянето на техническа обосновка и на технически паспорт.


Флашмоб по главната улица на Пловдив с изпълнителите в спектакъла "Дисни трилър"


Елена Атанасова (Жулиета) и Симеон Лютаков (Отец Лоренцо) в сцена от "То беше чучулига, Жулиета" от Ефраим Кишон


Постановъчният екип на "То беше чучулига, Жулиета" заедно с изпълнителите, отляво надясно: сценографът Петър Митев, актрисата Елена Атанасова, режисьорите Борислав Петранов и Щефан Флеминг, актьорите Петър Тосков и Симеон Лютаков
Снимки Личен архив

Ако промените минат, ще има помощи за фермерите

автор:Дума

visibility 659

/ брой: 78

АЯР даде постфактум лиценз за горивото на "Уестингхаус"

автор:Дума

visibility 688

/ брой: 78

Евтиният роуминг остава поне до 2032 г.

автор:Дума

visibility 648

/ брой: 78

ЕП узакони правото на ремонт след края на гаранцията

автор:Дума

visibility 654

/ брой: 78

Великобритания гони бежанците в Руанда

автор:Дума

visibility 616

/ брой: 78

200 мощни земетресения в Тайван за 12 часа

автор:Дума

visibility 819

/ брой: 78

Учителите в Белгия искат по-голям бюджет

автор:Дума

visibility 589

/ брой: 78

Китай насърчава ядрената енергетика

автор:Дума

visibility 547

/ брой: 78

Марионетка на задкулисието

автор:Александър Симов

visibility 745

/ брой: 78

Новите реалности

visibility 638

/ брой: 78

За БСП честно и откровено

visibility 747

/ брой: 78

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ