26 Април 2024петък05:36 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Фестивалът "Златен ритон" започва в понеделник

41 документални и 13 анимационни продукции ще се състезават за наградите на 20-ото му издание в Пловдив

/ брой: 290

автор:Пенка Калинкова

visibility 1111

Двайсетото издание на "Златен ритон", фестивала за българско документално и анамиционно кино, ще се състои в Пловдив от 16 до 22 декември. Кинаджиите спазиха обещанието си - форумът да бъде ежегоден. Ще бъде представена продукцията от последната година. Организатори са пак Министерството на културата, Националният филмов център и община Пловдив. 41 документални и 13 анимационни продукции ще се състезават за награди в конкурса, 28 филма са включени в информационната програма. Предвидени са и три ретроспективни - два филма в памет на Рангел Вълчанов, 8 анимации в памет на Пенчо Богданов, както и 13 заглавия, носители на голямата награда "Златен ритон" - от първото издание през 1975-а досега. Новото е, че прожекциите за публиката няма да бъдат в залите на новотел "Пловдив", а в "Лъки Синема", някои от тях и в центъра "Тракарт", както и в клуб "Петното на Роршах". Промяната е с цел икономии и с цел приближаване до публиката. Входът е свободен, както винаги.
Между най-интересните продукции са очакваният филм на режисьора Костадин Бонев и оператора Константин Занков "Вапцаров. Осем разказа за един романтичен разстрел" по сценарий на Ивайла Александрова и филмът "В търсене на Списаревски" на Адела Пеева. Ще видим филми-портрети за режисьора Красимир Спасов, за художничката Вера Недкова, за скулптора Галин Малакчиев на режисьора Константин Занков, "Живот в три Българии" на Станислава Калчева за журналиста Петко Бочаров, "Едуард Захариев. Живот 24 кадъра в секунда". Ще бъдат показани "Преходът, или какво стана с нас" на Атанас Киряков, любопитният "По улица "Московска" на Галина Кралева, "Още ли бродиш, Делчев войводо?" на журналистите Красимир Кушев и Валери Яков. Пловдивските телевизии също участват със свои продукции - БНТ Пловдив с филма "Възвишение", който е за репетиционния период на спектакъла по романа на Милен Русков в Пловдивския театър, и с "Брикети от съдби" на журналиста Цветан Симеонов от поредицата "Еко", а ПОТВ със "Заговорът срещу Кудоглу" на телевизионера и публициста Евгений Тодоров. Много от филмите са финансирани от НФЦ, но има и подкрепени от частни и национални телевизии, продуцентски къщи и независими спонсори. В програмата има филми, фиксирани върху живота на ромската общност в България, трафика на български жени, търси се отговор на въпроса кое превръща България в една от малкото страни в ЕС, които са донори на деца за осиновяване в чужбина.
Фестивалът ще бъде официално открит с прожекция на анимационния филм "Веселякът" на Анри Кулев (1987) и на документалния "Броени дни" на режисьора Георги Стоев-Джеки (1977) - и двата са носители на голямата награда "Златен ритон".
Победителите в конкурсната програма ще бъдат избрани от професионално 5-членно жури в състав проф. Михаил Мелтев - председател, композитора Георги Арнаудов, сценографа доц. Весела Статкова, аниматора и носител на над 30 национални и международни отличия Весела Данчева и сценариста Влади Киров. "Искаме да върнем публиката в киносалоните" - с тези думи изпълнителният директор на НФЦ Марин Марчевски пожела успех на фестивала на пресконференцията в София.



 

Обществените поръчки над 5 млн. лв. под специален надзор

автор:Дума

visibility 306

/ брой: 79

Забраняват рекламата на хазарт в медиите

автор:Дума

visibility 333

/ брой: 79

Безплатни винетки за електромобилите на инвалидите

автор:Дума

visibility 384

/ брой: 79

Жилищните кредити с нови рекорди

автор:Дума

visibility 316

/ брой: 79

Северна Македония гласува за президент

автор:Дума

visibility 299

/ брой: 79

ЕП прие закон за защита на жените

автор:Дума

visibility 347

/ брой: 79

Хиляди деца в Румъния оставени на бабите

автор:Дума

visibility 346

/ брой: 79

Накратко

автор:Дума

visibility 255

/ брой: 79

Политически кукувици

автор:Александър Симов

visibility 393

/ брой: 79

Договорът с „Боташ“ е национално предателство

visibility 324

/ брой: 79

Как Йончева забрави "Ало, Банов"

автор:Дума

visibility 339

/ брой: 79

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ