28 Март 2024четвъртък16:25 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Политическо земетресение в Турция

Авторитарното управление на Ердоган и бруталното ислямизиране, съчетани с неприкрита корупция, поставят под въпрос европейското бъдеще на страната

/ брой: 298

автор:Зорница Илиева

visibility 752

Разследванията и последвалите операции с разкрития на корупционни практики в големи мащаби, както и съобщенията за получаване на рушвети от действащи министри в Турция предизвикаха сякаш земетресение в обществено-политическия живот на страната. И не само там. Задържането на синове на трима министри, арестуването на близо 24 човека по обвинения в корупция във високите етажи на властта, обвиненията към изпълнителния директор на държавната "Халк банк" и предприетата смяна от премиера Ердоган на 10 министри, в т. ч. и на министъра, отговарящ за отношенията с ЕС, създават най-малкото атмосфера на несигурност в навечерието на предстоящите местни избори в Турция. По-важното е, че повечето коментатори по света без капка съмнение убеждават, че самото политическо бъдеще на Ердоган е поставено на карта.
В първите години от неговото управление анализаторите твърдяха, че Турция напредва към балансирана система и даваха за пример възходящото нарастване на БВП в продължение на почти 10 г., без да вникват много задълбочено в причините за този икономически просперитет. Сега подчертават авторитарното управление на премиера и пълзящото ислямизиране на Турция, като не отричат факта, че Ердоган си остава най-популярният политик в страната. Може би воден от политически сметки, като все още необявеното официално желание да заеме поста на президент на Турция през 2014 г., Ердоган търси своето предимство в конспиративни теории, които могат да играят със страховете на определени части от електората, който го избира вече 3 пъти на власт. Но този път играта е наистина опасна, защото скандалът с корупционните практики е огромен и познатото високомерие на премиера заплашва не само жизненото равнище на турците, но и личното му политическо бъдеще. Турската лира вече се срина до рекордно ниско ниво, котировките на банките спадат, турската икономика не е в благоприятно положение и зависи от краткотрайни парични приходи, сегашният дефицит се компенсира с "горещи пари, които могат да изчезнат за една нощ". Но Ердоган остава верен на принципите си да наказва всички, които му се противопоставят, и запазва завидно самообладание. Докато продължава операцията по разкриването на корупцията сред управляващи и обкръжението им, Ердоган замина на дипломатическо посещение в Пакистан и дори приветливо е дискутирал с придружаващите го журналисти ролята на Фетулах Гюлен и неговото движение в тази турска политическа криза. "Аллах ще ги накаже", бил коментирал живеещият в САЩ Гюлен, а репликата на Ердоган е "да покаже тези, които трябва да бъдат наказани". Думи като "не се безпокойте, ние ще спечелим, такива неща са се случвали не веднъж, не два пъти и преди, но крайният резултат е бил добър. И сега ще е така" може би са насочени към оставащите верни привърженици, но напускащите го депутати, членове на неговата ПСР (Партия на справедливостта и развитието), дават основание за други изводи. Още повече, че след проведената преди дни в Анкара сбирка на партийния актив на всички нива от ПСР повечето присъстващи са споделили, че Ердоган не е успял да ги убеди в тезите си за този корупционен скандал и те няма как да убедят избирателите в нещо друго, след като са намерени от разследващите налични пари с недоказан произход в големи размери.
Нормално е в такава ситуация опозицията да атакува не само премиера Ердоган, но и цялото му правителство и управление. Още повече, че действията му по време на огласяването на корупционните разкрития за важни фигури от неговото правителство всъщност подкопават силата на закона и независимостта на институциите. Не само опозицията, но и външните наблюдатели обръщат внимание на решението на Ердоган да отстрани разследващите, в т. ч. истанбулския шеф на полицията, и трудно могат да го обяснят с логични мотиви на фона на декларираните проевропейски принципи на правото. Дали тези полицейски началници и представители на съдебната власт са били политически мотивирани, за да си навлекат гнева на Ердоган, не е ясно. Ясно е, че думите на основния опозиционен лидер Калъчдароолу, НРП (Народнорепубликанската партия), "стигнахме дотам, че освобождаваме крадците и елиминираме следователите, които разкриват кражбите", намират топъл прием сред турското общество. Още повече, че един от освободените министри казва, че "ако това, което аз съм направил, е злоупотреба, нареждането ми е дадено от Ердоган. Тогава той трябва да си подаде оставката". Не закъсняха масовите протести в големите турски градове, особено тези, които поначало са известни със светското начало на своето политическо пристрастие.
В това време някои наблюдатели открито поставят въпроса, че най-голямата заплаха за Ердоган е президентът Гюл. Той наистина печели от разразилия се корупционен скандал, в чиято основа са корупционни практики най-вече в строителния бизнес. Онзи отрасъл, който постигна незапомнени нива при управлението на премиера Ердоган. Някои световни медии задават въпроса дали Гюл е верен съюзник на Ердоган, но всъщност докато Ердоган полага усилия да спаси политическата си кариера, няма как Гюл да не се чувства като негов наследник или по-скоро приемник. Завършилият във Великобритания президент Гюл е смятан от привържениците си като по-умерена, по-мека алтернатива на Ердоган и често сме казвали, че той винаги е играл ролята на доброто ченге, а Ердоган - на лошия полицай, който с твърда ръка е искал да ръководи държавата. Тяхното приятелство е пословично, особено в началото на управлението на ПСР, но възможността да стане "смяна по Кремълски" т.е. между премиер и президент, сега води до пропукване в техните взаимоотношения. Може и да е само слух, но подклажда определени настроения. Днес наблюдатели твърдят, че президентът Гюл и Фетулах Гюлен, мюсюлманският духовник с влиятелна мрежа от привърженици, се държат така, сякаш искат да отделят Ердоган от последователите му. Смята се, че ако Гюл спечели Гюлен на своя страна, това означава, че Ердоган "е свършен".
Гюлен е не само създател на движението "Хизмет" и финансира учебни заведения и неправителствени организации по цял свят, но най-вече в страни, където Турция има приоритети, но и се опитва да има образ на модерен ислямист. Твърди се, че негови последователи имат ключово място сред полиция, съд, тайни служби, но и сред политическите партии, в т. ч. и сред ПСР. Факт е, че прегръдките между Гюлен и Калъчдароолу при официалната му визита в САЩ в началото на декември показаха на цял свят, че отношенията му с Едроган са на ниво врагове. И сега премиерът Ердоган го назовава като основен виновник за тази невиждана досега в Турция политическа криза.
Не закъсня и реакцията на ЕС. Съюзът явно следи отблизо събитията в страната и комисарят по разширяването Фюле вече подчерта, че Ердоган поставя на риск членството на Турция в съюза. Има сведения, че първите оценки в Европа са в посока отдалечаването на Ердоган от Копенхагенските политически критерии и че ако той не вземе под внимание тези предупреждения, "преговорите ще бъдат замразени". Особено след като се преценява, че думите му за действията на разследващи, съд и прокуратура звучат фалшиво, и то на фона на процеса "Ергенекон", когато политически мотивирани решения доведоха до затвор на маса висши офицери от турската армия, журналисти и опозиционни депутати. В тази връзка някак не на място идват и слуховете, че военните са предвиждали преврат и тази политическа криза е следствие на такива конспирации. Подобни изказвания на депутати от ПСР не помагат кой знае колко на премиера Ердоган, който е убеден, че атаките са лично срещу него. Още повече, че негов син попада сред споменаваните имена на разследваните в мащабната антикорупционна операция сред управляващите в Турция. При обиските на дома на Сюлейман Арслан, изпълнителен директор на "Халк банк", са намерени 4,5 млн. долара в кутии за обувки, а думите му, че това са набрани средства за благотворителност, доведоха до разгорещени дебати в... македонския парламент. Де го чукаш, де се пука! Дискутират се тези суми, защото по информация от медиите, те са били предназначени за намиращия се в Скопие Международен балкански университет, и той вече е получил 950 хил. долара. Без коментар защо, но все пак въпросите на депутати от опозицията в Македония са били дали се проверяват влизащите в страната кутии за обувки, които идват от Анкара, и дали случаите на рушвет в Турция имат връзка с Македония? По-скоро каква е целта на подобни финансирания? Обясненията в парламента на министъра на финансите Ставревски определено не носят удовлетворение за гражданите на републиката. Така, както и съобщенията в проправителствените медии в Турция за 12-ото място сред водещите икономически сили в света, което щяла да заеме страната през 2028 г., не носят в момента радост за турските граждани. Както и заплахите на премиера Ердоган, че "ще счупи ръцете на тези, които са отговорни за това". Това според него е "част от заговор на враговете на Турция" и "Халк банк" притеснява турските врагове". Нищо, че тя е обвинявана за износа на злато за Иран срещу получаването на нефт и газ за Турция. Интересите преди всичко, но няма как да не е нарушен балансът или дали са спазени международни правила и изисквания. А кой как точно е давал рушветите и чий гражданин е, има значение само за окраската на тази политическа криза. Дълбочината й е достатъчна, за да свали от власт всеки политик по света. Предстои да видим как ще се справи Ердоган.

Без паспортна проверка за пътуващи от и за шенгенски държави

автор:Дума

visibility 224

/ брой: 59

Светофарите с различни сигнали за посоките

автор:Дума

visibility 231

/ брой: 59

Върнаха 48 млн. лв. от аванса за правителствения комплекс

автор:Дума

visibility 214

/ брой: 59

Протест в Унгария срещу корупцията

автор:Дума

visibility 242

/ брой: 59

Педро Санчес против независимост на Каталуня

автор:Дума

visibility 186

/ брой: 59

Израел ликвидирал командир №3 на Хамас

автор:Дума

visibility 218

/ брой: 59

Накратко

автор:Дума

visibility 167

/ брой: 59

Рецепта за катастрофа

автор:Дума

visibility 243

/ брой: 59

Пътят надолу*

автор:Валерия Велева

visibility 194

/ брой: 59

Цялата соросоидна сган - вън!

visibility 218

/ брой: 59

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ