28 Март 2024четвъртък21:27 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Камъчето, което може и да обърне колата

Национализмът набира все по-голяма мощ в Европа

/ брой: 3

автор:Зорница Илиева

visibility 175

Една от интригите на днешния ден не само у нас безспорно е въпросът за разрастващия се национализъм. Дебатите по тази тема стават все по-актуални и се водят на всички нива. Особено след проведената във Виена среща, на която се е обсъждало създаването на съюз, "който да върне Европа обратно на правия път". В срещата са участвали Френският национален фронт, италианската Северна лига, "Шведски демократи", белгийската "Фламандски интерес" и словашката Национална партия. Не стои настрана и австрийската Партия на свободата, а преди това бе и "историческият съюз" между Френския национален фронт и холандската Партия на свободата. Говори се за предстоящи преговори и с Партията на независимостта на Великобритания.
Европейските избори не са далеч, месец май, и подготовката е започнала с пълни сили. Независимо че някои предпочитат да говорят по-скоро за патриотизъм, защото понятието национализъм през годините обрасна с негативен оттенък, и то не само поради същността му, но и поради незадоволителното ниво на апологетите на тези стари-нови идеи. Интелектуалците, по станала вече традиция, или запазват мълчание, или с хъс отстояват позиции, че такова явление е не само демоде, но и в противоречие с нашата европейска съпричастност, пагубно за общество и държава, преследващо лични цели в предстоящи избори. Наблюдателите наблягат на нелицеприятни факти, свързани с дейността на националпатриотичните организации, които растат по брой из цяла Европа, и то заедно с гражданското недоволство. Може и да има логика, но както се случва през последните години, същността на едно събитие се губи сред многословие и повърхностно анализиране.
Платформата на този съюз на крайно десни партии, както ги определиха, е връщането от страна на Брюксел на националните решения на държавите членки, както и недопускането на "неевропейски страни като Турция" в ЕС. Холандците от Партията на свободата не са били във Виена, но евроскептичните им изказвания не са намалели през последните месеци. Не може да се отрече, че ЕС си дава сметка за опасността от антиевропейските настроения, и това пролича най-ясно при изказване на министър-председателя на Италия Енрико Лета. Може би защото Италия е особено потърпевша от емигрантските вълни, особено след т.нар. Арабска пролет, а националистическите партии наблягат най-вече на становищата, че те са против миграцията от други страни, и срещат все по-голяма подкрепа в това отношение сред населението на ЕС. Проблемите са налице, институциите на ЕС ги посочват, но трудно намират пътища за преодоляването им. В такъв случай диалогът е повече от задължителен - по европейска практика, но може би като начало трябва да се води по линия дали съществува ясна концепция и база за обособяване на такива националпатриотични организации, защо те печелят привърженици, каква духовност изповядват лицата, които се определят за лидери, каква е причината за избуяването им. Най-вече трябва да се подходи с признаване, че е част от процеси, които протичат в света, в частност в Европа, всъщност в ЕС. Едва ли е удачно с лекота да се приравняват с трагични за континента ни събития от преди Втората световна война. Може и да има съвпадение с някои поводи, но светът е в друг процес и геополитиката не е дело на една държава. Да се сочи с пръст от Брюксел, че националистическите настроения и съответно организации са опасни и вредят на демокрацията и обединението на Европа, да се заклеймяват популизмът, егоизмът, евроскептицизмът, не е достатъчно, за да се пратят в небитието подобни тези, които имат нарастващ брой привърженици. Да се говори, че нароилите се националпатриотични организации в редица страни от ЕС само обслужват процеси на дестабилизация и обричат усилията за консолидация на обществата, за изход от кризата и насаждат евроскептицизъм, също не е достатъчно. Просто защото децибелите на споделящите националпатриотичните идеи стават все по-високи, социалните проблеми се множат, безработицата расте, миграционните процеси заливат континента, чувството на обреченост и неизбежност се увеличава, а гражданите на ЕС в значителна степен стават все по-разочаровани, все по-недоволни от начина, по който се води политиката в съюза, и оттам расте недоверието към дейността на политици и институции. По този начин се налива вода в мелницата на организации и партии, които открито отстояват националистически идеи като контрапункт на водената до момента политика в ЕС, която прокламира грижа за гражданите и правата им, а на практика бавно стига до тях.
Това са процеси, които имат отношение и към британските дебати за недопускането повече на емигранти от други страни, предимно от България и Румъния, според тях, защото социалната им система явно буксува. Франция и Германия сякаш се ослушват по въпроса, но и те предпазливо говорят в тази посока. Австрийската преса през ден съобщава за зачестили кражби в градския транспорт, за ограбени магазини за ски-съоръжения в алпийските им курорти и за чанти, които австрийките не успяват да опазят от апаши. Познато явление за нас, нали? В същото време се отчита, че евроскептицизмът в ЕС е станал 43% срещу 40% на еврооптимистите. В Дания Народната партия печели 12%, във Финландия "Истинските финландци" - 19%, "Шведските демократи" имат 20 места в парламента, холандската "Свободна партия" - 27, гръцката "Нова зора" има 13% от гласовете на последните избори там, английската Партия на независимостта - 11%, в Чехия АНО има над 18%, да не говорим за Марин льо Пен и перспективите, които й дават за следващите избори във Франция. Дали са проблем или само повод за дебати, няма защо да се спори.
България като член на ЕС няма как да стои настрана от тези процеси. Още повече, че някои амбициозни личности, особено ако са решили, че мирише на избори, бързат да използват модните националпатриотични течения, за да намерят място сред политическия елит. Опасенията от рушене на демокрацията чрез сриване на европейските правила и ценности не ги притесняват, дори напротив. Те говорят сякаш с разбиране за проблемите на хората в създалата се политико-икономическа криза. Защо? От позицията на патриоти ли? Защото омерзеният от постоянните кризи, липса на справедливост и обеднял народ няма за какво вече да се хване освен за родовата си принадлежност, за националните ценности и култура, която го е съхранила през вековете. Страхът от емигрантските вълни, най-вече изповядващи исляма, от глобализацията, която ги обезличава като нация, от сриването на границите между държави и региони, недоверието в институциите, призвани да осигуряват сигурност и стабилитет, увеличаващата се безработица и фактическото сриване на средната класа в Европа са едни от условията да се появи засилено внимание към патриотични тези и съответно организации. Друг е въпросът дали у нас успяхме въобще да изградим средна класа в периода на прехода. Т.нар. "тревожна средна класа" всъщност е основната предпоставка за стабилност на едно общество и именно затова Европа след войната направи всичко по силите си да изгради отново не само индустрията си, но и да постави средната класа като гръбнак на миролюбив, обединен и спазващ правата на човека континент. Към който ясно защо се стремят от цял свят, но едва ли съзнават, че така го и разрушават.
От значение е и въпросът за дадени глобални интереси и натиск в такава посока, в т.ч. и на религиозна основа. Големите две политически семейства в ЕС ясно поставиха приоритетите и своите виждания по отношение на националпатриотичните организации и целите им, но все още липсват подробностите. Онези конкретни стъпки, които биха върнали пълното доверие в тях и биха осигурили просперитета на ЕС като общност и права за всеки. Защото националпатриотичните повеи се засилват и защото инстинктивно хората чувстват, че ако чувството им за принадлежност към народ, идентичност, семейство се запази, това едва ли не единствено може да ги съхрани в условията на глобалното движение на хора и капитали, да им осигури онази основа, корен, без който се чувстват още повече "лузъри". Справедливостта е в основата и на движения като "Окупирай Уолстрийт", в съществуващия световен протест срещу олигархичните кръгове, които диктуват условията за живот на всички, а условията са преди всичко парични. България също е в руслото на тези процеси. Да се говори за морал и нов ред някак не върви при такива глобални процеси, нали? Да се обвиняват хората в липса на съпричастност, толерантност, на солидарност към други хора, които имат друга ценностна система, нрави, закони и живот, е само прехвърляне на проблема от болната на здравата глава. У нас дори се каза, че сме станали антисемити! Ние, които не само сме запазили своите евреи, приютили сме не само наши преселници сънародници и с родна кръв население, но и арменци, белогвардейци и съмишленици на дадена идеология и не сме имали проблеми, сега ни се внушава, че сме нетолерантни и че ни липсва съпричастност. Ние, озлобените от мизерия и несправедливост граждани на най-бедната страна в Европа? Ние, които въпреки всичко запазваме своята европейска ориентация и не само следим и спазваме съветите на Брюксел, но често това става за сметка на националните ни интереси! Не му се вярва на населението у нас, че чувството на принадлежност към отечество, към предци и нрави е нецивилизовано и противоречи на европейските правила и ценности. Затова и нагласите са все повече в полза на различни т.нар. патриотични организации. Без да се осъзнава, че в повечето случаи става въпрос за лични или чужди интереси. Може би при дебатите за националпатриотичните движения и печеленето на привърженици от тяхна страна трябва да се подходи прагматично. Родовата памет не е приоритет на подобни организации, а запълването на пропастта бедни/богати е начало на край за съществуване на среда за национализъм. И на евроскептицизъм, защото не ЕС ни е виновен за повечето наши неблагополучия, меко казано. Каквото сам си направиш, никой не може да ти стори. Щом сме позволили, сега е време да отстояваме интереси така, както го правят и големите в ЕС. А ЕС е наш цивилизационен стратегически избор и няколко кресливи организации не могат да променят ситуацията. Интересите са ясни. Въпросът е как да се противодейства - у нас и в ЕС.

Без паспортна проверка за пътуващи от и за шенгенски държави

автор:Дума

visibility 312

/ брой: 59

Светофарите с различни сигнали за посоките

автор:Дума

visibility 314

/ брой: 59

Върнаха 48 млн. лв. от аванса за правителствения комплекс

автор:Дума

visibility 291

/ брой: 59

Протест в Унгария срещу корупцията

автор:Дума

visibility 336

/ брой: 59

Педро Санчес против независимост на Каталуня

автор:Дума

visibility 271

/ брой: 59

Израел ликвидирал командир №3 на Хамас

автор:Дума

visibility 291

/ брой: 59

Накратко

автор:Дума

visibility 235

/ брой: 59

Рецепта за катастрофа

автор:Дума

visibility 355

/ брой: 59

Пътят надолу*

автор:Валерия Велева

visibility 302

/ брой: 59

Цялата соросоидна сган - вън!

visibility 320

/ брой: 59

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ