Лого ДУМА
ДУМИ МНОГО ДУМА Е ЕДНА

19 Август 2018 | Неделя
 
вход регистрирай се

Позиция

Предизвикателство за туристите

Обновеният исторически музей на Балчик "прибра" Кибела

Дана Русева

6. Януари 2014 , брой: 3   806   0
Снимка

Снимка АВТОРКАТА

Обновеният исторически музей на Балчик да стане предизвикателство за туристите като Троя си пожела директорът му Радостина Енчева при откриването му в края на м.г. "Туристите се интересуват основно от археологията и затова сме избрали атрактивни експонати от хилядолетната история на града", добави тя.
Музеят е разделен на три зали, като едната е отделена на артефактите от храма на Кибела. Той буквално се руши, тъй като е в частен имот, алармира за пореден път Енчева. В него са открити най-добре запазените надписи и статуи. Те са реставрирани и консервирани. В музея вече е храмовата статуя на богинята-майка Кибела, пред която са извършвани всички ритуали, както и фронтон с изображението на бог Хелиос, и др.
Статуята на бог Дионис посреща гостите още на входа. Легендата е, че тя е сменила името на града от Круни на Дионисополис, след като морето я изхвърлило на брега. Представен е най-ранният прабългарски некропол, а периодът на ХІІ-ХІV век е отразен с графитокерамика. Показани са и монети, сечени в Балчик, с образа на Дионис, което го определя като важен икономически център.
Музеят е обновен по проект, спечелен заедно с Регионалния исторически музей-Варна пред Американския научен център-София, и е финансиран от фондация "Америка за България" с 49 000 долара. Средствата са използвани за ремонт на сградата, за нови витрини и за реставриране и консервиране на показаните находки.
"През последните 5 години организираме конкурси за опазване на културното наследство на България. 13 проекта са финансирани от фондацията, сред тях са 4 музея", каза Емил Нанков от Американския научен център.
Музеят на Балчик има над 20 000 фондови единици. За м.г. приходите от посетители са 15 000 лева, което според директора Радостина Енчева е много добро постижение, тъй като е два пъти повече в сравнение с предходната година.
 

 

 

Апис
Всички права запазени "ДУМА"