23 Април 2024вторник20:42 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Докъде се докарахме

/ брой: 4

автор:Мая Йовановска

visibility 98

Една, макар и не неочаквана, но изключително притеснителна статистика, която очертава голям проблем в българското земеделие и икономика въобще, бе обявена вчера. За миналата година сме сред трите най-големи вносители на турски плодове и зеленчуци. Подобна би била картината и ако погледнем статистиката на македонците или на гърците, например. За екзотика по нашите пазари днес се смята българското производство. Това - в страната, която изнасяше плодове и зеленчуци в цял свят. Заради недалновидната политика в отрасъла на поредица правителства след 1989 г. от голям производител и износител на плодове и зеленчуци, станахме консуматори на вносна продукция. То и селата се обезлюдиха.
Тук е необходимо да припомним, че добре развитите аграрни държави в ЕС, а и не само те, получават много по-големи от нашите субсидии, което прави нашите продукти неконкурентни. Но за дереджето ни сме си виновни основно ние. Положението е почти същото и в другите отрасли на индустрията ни.
Още когато пое поста, министър проф. Димитър Греков заяви готовност да работи в посока, която да даде тласък на родното производство. Бяха взети и мерки в защита на българските производители. Необходимо е обаче много, много повече и то в един продължителен период от време. Всъщност растежът в земеделието и конкретно в производството на плодове и зеленчуци може да бъде ключ и за растежа на икономиката ни като цяло. Възможно е това да изглежда смешно на онези, които като мантра повтарят години наред, че за да имаме по-голям ръст в икономиката, са ни необходими чужди инвестиции и високи технологии. Но те изпускат едно. Да, необходимо е развитие на високите технолигии, но за да вдигнем икономиката си на крака, е необходимо съживяване на българското производство. И не само на земеделието, а на цялата ни индустрия. Трябва да се произвежда, а не да чакаме отвън и отгоре.
Колкото до земеделието - то е само един лакмус, който показва докъде сме се докарали.
 

Великденската трапеза поскъпва

автор:Дума

visibility 319

/ брой: 77

Рязкото застудяване удари реколтата от череши

автор:Дума

visibility 348

/ брой: 77

Когато ни свърши руския петрол, бензинът поскъпва

автор:Дума

visibility 328

/ брой: 77

България в еврозоната - по-реалистично е през 2026 г.

автор:Дума

visibility 294

/ брой: 77

Извращения

автор:Александър Симов

visibility 333

/ брой: 77

Диверсификация

автор:Мая Йовановска

visibility 310

/ брой: 77

За 10-те постижения след Десети

visibility 303

/ брой: 77

НА ВТОРО ЧЕТЕНЕ И ГЛЕДАНЕ

автор:Лозан Такев

visibility 332

/ брой: 77

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ