20 Април 2024събота10:14 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Войните през 2014-а

Десетте конфликта, които ще заплашват глобалната стабилност през тази година

/ брой: 8

visibility 38

Foreign Policy
Луиза Арбор

Списание "Форин полиси" по традиция подготви списък на "конфликтите, които ще заплашват глобалната стабилност" през тази година. Този път в него са включени 10 позиции, от които пет са нови, в това число Северен Кавказ.
"Този списък преди всичко подчертава, че смъртоносните конфликти рядко се появяват от нищото или са абсолютно непредсказуеми. Те, като правило, имат дълбоки корени: в икономическата изостаналост, в неспособността на държавата да осигури на всички свои граждани базови обществени блага, в неравенството, в сеещото разпри или хищно управление", пише авторката на списъка Луиза Арбор.

Главният проблем на Нигерия пак ще е радикалната секта "Боко Харам"


Сирия и Ливан

Септемврийското споразумение за ликвидирането на сирийското химическо оръжие не оказа никакво влияние върху хода на бойните действия: "Насилието продължава, хуманитарната ситуация продължава да се влошава". В редиците на бунтовниците се появи вътрешно противопоставяне. В конфликта "бавно, но сигурно" се въвлича Ливан. Нов опит да се съберат противопоставящите се страни ще бъде направен на 22 януари в Женева. Изходът от мероприятието до голяма степен зависи от позициите на привържениците на всяка от страните извън пределите на страната, смята "Форин полиси".

Ирак

През 2014-а сирийският конфликт все по-силно ще се преплита с иракския, прогнозира Арбор. Сунитите в Ирак, както и в Сирия, воюват с централното правителство, което от април 2013 г. само засилва натиска си. За да овладеят насилието, властите трябва отново да включат сунитите в политическия процес, като разширят по този начин подкрепата си вътре в страната, и да ги привлекат на своя страна в битката с "Ал Кайда". Това е единственият начин да се избегне разпадането на страната, подчертава авторката.

Либия

Преходният период, започнал в Либия след свалянето на Кадафи, е под заплаха от провал: и досега не е сформиран орган, който да се заеме със съставянето на конституция, срещу действащия премиер бяха извършени няколко атентата, хората все по-малко вярват в държавните институции. Либийското общество е разделено по няколко линии: ислямистите враждуват с либералите, консерваторите - с революционерите, центърът - с периферията. Държавата се опитва да възстанови монопола си върху употребата на сила по пътя на преговори с бунтовниците (без да се гнуси дори от подкупи), но засега безуспешно. Авторката на "Форин полиси" не се съмнява, че бунтовниците ще действат в Либия години напред. Въпросът е ще успее ли ръководството на страната да направи така, че преходният процес да върви в нужното направление.

И през тази година Сирия ще е кървящата рана на планетата


Хондурас

Хондурас се смята за световната "столица на убийствата" (през 2013 г. тук са били регистрирани над 80 такива престъпления на 100 хил. души население) и една от двете най-бедни държави в своя регион. Освен това страната е сред 10-те държави с най-голямо имуществено разслоение. В Хондурас властва престъпното насилие, съдебната система е слаба, служителите на правоохранителните органи участват в престъпната дейност, бандитските групировки на практика контролират част от страната. Всичко това прави Хондурас "идеален транзитен пункт" за куриерите, които носят наркотици от Южна Америка в САЩ. "Форин полиси" свързва увеличаването на насилието в Хондурас с преврата през 2009 г., когато бе свален президентът Мануел Селайя. Оттогава в страната са били убити 10 защитници на правата на човека, 29 журналисти, 63 адвокати и близо 20 политици, кандидатирали се за органи на властта. В повечето от тези случаи престъпниците така и не са били намерени.

Централноафриканската република (ЦАР)

През март м. г. членовете на бунтовническото движение "Селека" начело с Мишел Джотодия свалиха президента на страната Франсоа Бозизе, а през септември Джотодия разформирова "Селека". Това предизвика "широкомащабна вълна от насилие", която нямаше от кого да бъде спряна (полиция и армия в страната вече няма). Западните държави не бързаха да се намесват, надявайки се, че Джотодия ще успее да се справи с насилието, а международната мисия под егидата на Африканския съюз ще въведе ред в столицата Банги. Надеждите не се оправдаха и сега ООН, "задъхвайки се, се опитва да навакса изпуснатото". В страната стават сблъсъци между опълченци и членове на "Селека", която се превърна в децентрализирано обединение, състоящо се от множество самостоятелни формирования. Конфликтът получи и религиозен мотив, тъй като на "Селека" се противопоставят предимно християните. Съществува риск враждата да се разпространи и в съседните страни. Съдбата на ЦАР днес е изцяло в ръцете на френските миротворци, отбелязва Арбор.

Судан

В продължение на години Судан е "разсадник на нестабилност и насилие". През ноември 2013 г. министърът на отбраната на страната обяви началото на нова кампания срещу Революционния фронт на Судан - "бунтовнически съюз, борещ се за по-представително правителство". Бунтовниците отговориха с ескалация на насилието, след което правителството даде заден ход, съгласявайки се да възобнови преговорите. През септември страната бе обзета от вълна от недоволство заради отмяната на държавните субсидии за горивото. Забелязва се и засилване на независимите ислямистки групировки. Като цяло правителството "губи контрол по всички фронтове" и изходът му е само един: "необходимо е коренно да се преразгледат отношенията между Хартум (столицата на Судан) и останалите части на страната".

Сахел и Северна Нигерия

Сепаратистките движения, ислямският тероризъм и противопоставянето между севера и юга - това са трите основни заплахи за Мали, Нигер и Нигерия през 2014-а, пише "Форин полиси". Въпреки френското нахлуване през 2013 г., обстановката в Мали днес е "далеч от стабилност". Туарегите продължават въоръженото си противопоставяне на държавната армия и заплашват да прекратят преговорите. За да поправи положението, правителството трябва не само да решава моментните проблеми, свързани с осигуряване на безопасността, но и да осигури достъп на населението до държавни услуги и независимо правосъдие, а също така да прекрати дискриминацията в политиката. Главният проблем на Нигерия продължава да е радикалната секта "Боко Харам": ако властите не се справят със системната корупция и не постигнат извършителите да носят отговорност за престъпленията си, през 2014-а няма да се избегнат нови жертви.

Бангладеш

В Бангладеш се разраства политическото насилие - жертвите вече са стотици, загинаха много хора. Опозицията обвини управляващата партия, че е фалшифицирала резултатите от изборите. Единственият изход, според Арбор, са преките преговори между лидерите на враждуващите лагери. Те ще трябва да преодолеят взаимната си омраза, заради която през октомври м. г. телефонният разговор помежду им (първият за повече от 10 г.) "бързо се е превърнал в размяна на обиди за психическото здраве на опонента".

Централна Азия

Тук основните фактори на риск, от гледна точка на "Форин полиси", са изтеглянето на контингента на НАТО от Афганистан и лишената от механизмите за осигуряване на приемственост политическа система в повечето от държавите в региона. Лоша инфраструктура, гранични спорове и борба за ресурси, едва функциониращи органи за сигурност, ендемична корупция - всичко това също не спомага за стабилност.

Северен Кавказ (Сочи)

"През февруари тази година Русия организира зимната Олимпиада в черноморския курортен град Сочи. Цената й от 47 млрд. долара я прави най-скъпата в историята, но основният проблем не е в скъпотията, а в безопасността. Съвсем наблизо, в Северен Кавказ, е един от най-активните в момента в Европа конфликти" - се казва в статията. В отговор на терористичната заплаха, чиято сериозност за пореден път потвърдиха атентатите във Волгоград, руското правителство предприе безпрецедентни мерки за сигурност в Сочи.
"Безопасността на Олимпиадата в Сочи трябва да бъде осигурена - пише Арбор. - Завръщането обаче към твърдата, силова политика вероятно ще доведе до разрастване на конфликта след завършването на игрите. А това означава, че 2014-а ще стане за Русия поредната кървава година".
 

БСП огласява днес доклада за договора с ,,Боташ"

автор:Дума

visibility 347

/ брой: 75

Еврото пак се отлага

автор:Дума

visibility 468

/ брой: 75

Руските активи - в полза на Украйна

автор:Дума

visibility 423

/ брой: 75

Полицията разтури лагер на 450 мигранти в Париж

автор:Дума

visibility 347

/ брой: 75

САЩ връщат петролните санкции за Венецуела

автор:Дума

visibility 328

/ брой: 75

Накратко

автор:Дума

visibility 266

/ брой: 75

Признат провал

автор:Евгени Гаврилов

visibility 348

/ брой: 75

Отново за енергийно бедните

visibility 321

/ брой: 75

Липса на отговорност

автор:Александър Урумов

visibility 325

/ брой: 75

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ