29 Март 2024петък13:15 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Тони Баждаров:

Базовият доход е дивидент, гарантиращ достоен живот на всеки

Не мисля да затварям предприятия при въвеждане на ББД, твърди бизнесменът

/ брой: 11

автор:Валентин Георгиев

visibility 2716

Тони Баждаров е роден на 14 февруари 1967 г. във Враца. Завършил е езиковата гимназия "Бертолд Брехт" в Пазардик и ТУ-София със специалност инженер по електроника и автоматика. Развива собствен бизнес от 1991 г. основно в областта на производството на дървени детски играчки и пелети за огрев - изцяло за международен пазар. Председател е на политическа партия "Движение за единение на нацията" (ДЕН). Общински съветник от името на партията в ОбС Пазарджик в мандата 2003-2007 г.


"Всички преки данъци и задължителни осигуровки отпадат при ББД"

  - Г-н Баждаров, преди няколко месеца идеята за безусловен базов доход (ББД) изглеждаше симпатична, екзотична и утопична. Днес виждаме, че около нея все повече се шуми, появиха се и доста критици. Бихте ли обяснили накратко в какво се състои тя и какви са ползите от нейното реализиране.
- Няма по-реална пазарна възможност за икономическо и социално развитие от безусловния базов доход за всеки гражданин. Това е сума, която се изплаща на всеки гражданин - от пеленачетата до най-възрастните, пожизнено и безусловно, в това число и при наличието на други доходи. Тя покрива реалния социален минимум за всеки човек. Ползите са най-малко в две посоки. От една страна, ББД е единствен възможен стимул за множене на българската етническа група (другите и сега се множат). ББД е и реално въплъщение на човешки права според чл.25 от Всеобщата декларация за правата на човека, а именно:
Член 25.1. Bсеки човек има право на жизнено равнище, включително прехрана, облекло, жилище, медицинско обслужване и необходимите социални грижи, което е необходимо за поддържане на неговото и на семейството му здраве и благосъстояние. Tой има право на осигуряване в случай на безработица, болест, инвалидност, овдовяване, старост или други случаи на лишаване от средства за съществуване по независещи от него причини.
2. Mайките и децата се ползват с особени грижи и подпомагане. Bсички деца, родени в брака или извън брака, се ползват с еднаква социална защита.
С ББД всеки има свободен избор на поприще. Не бива да забравяме, че днес голяма част от работните места не са добре платени, а има и безплатен доброволчески труд, който е нужен на обществото. Тенденцията към замяна на човешкия труд с машинен е необратима. ББД ни освобождава от финансовото робство и променя в положителна посока мотивацията на човека - важно е развитието, в това число духовното. Безработицата също не е страшна - човек има време за себе си, за да определи нова цел и да извърви нужните стъпки. Хората ще поемат много повече предприемачески риск, защото няма да се страхуват от разорението. Дори след него всеки има своя нов шанс.
- А какви са рисковете и негативите?
- Рискове има при всяка иновация, но тук ние се опираме само на съществуващи инструменти - пари, кредитни карти, ДДС, акцизи, имуществен данък, данъчен кредит. ББД всъщност е данъчен кредит за всеки гражданин в размер, достатъчен за достоен живот.
Другият риск е свързан с преминаването към плаващ курс на лева, който следва да осигури на всеки български производител ценово предимство пред вноса на подобни на неговите продукти. Така живее целият свят и най-вече успелите държави. Масовият случай на успешни държави е сред тези с независима валута. За да се избегнат вредни спекулации срещу лева, е нужно да се запази забраната за БНБ да кредитира търговските банки в лева.
Инфлацията е свързана единствено с увеличаване ставката на ДДС (т.е. цените за потребителя, но не и с производствените или износните цени) и постигане на пазарен курс на лева с оглед на леко положителен търговски баланс. Всичко това протича за една година, но ползите се усещат от всеки човек от първия ден.
- Как става всичко на практика?
- С получаване на специалната кредитна карта ББД, която се издава от БНБ и служи за разчет по механизма на ББД. Тя служи за разплащане на облагаеми доставки по ЗДДС и публични задължения на територията на България в лева и не може да се ползва за теглене на суми в брой или за покупка на чужда валута. Разплащането за стоките, услугите и публичните задължения се осъществява само чрез ПОС-терминали, което гарантира висока степен на прозрачност и минимизиране рисковете от злоупотреби. Всяка покупка представлява резервация на сума от кредитния лимит, равен на ББД. В началото на новия месец БНБ извършва разплащането между страните - граждани, бюджет и търговци, като занулява салдата по картите на гражданите за сметка на приходите от ДДС и други публични постъпления. В случай на временен дефицит, кредитира системата ББД до следващия годишен бюджет, когато с нови данъчни ставки и корекции в правилата се възстановява обратно на БНБ емитираната сума за покриване на дефицита.
Адаптацията на хората, които остават без работа, се осъществява с публични или частни програми за заетост като доброволци в необходимите на обществото сфери при спазване на доброволност.
- Сам разбирате, че всичко това няма как да се случи механично - просто ей така, да се вдигнат доходите, трябва да се стъпи на някаква икономическа логика. В противен случай рискуваме срив на икономиката, ръст на безработицата и т.н. Вашият коментар?
- Напротив - всичко е проста аритметика. ББД е своеобразен дивидент. Да си представим държавата като предприятие на гражданите, в което всеки от нас има една акция, тоест един глас и получава дивидент в размер, достатъчен за живота по текущи цени. Приходите на нашето общо предприятие, което има монопол на територията на страната в областта на данъчното облагане и паричната политика, идват от обратно начислен ДДС, акцизи, символичен имуществен данък, мита, такси, концесии и други.
- След като всички граждани ще имат право на ББД, независимо дали работят или не, каква е икономическата логика - някои ще са доволни от този ББД, но няма да имат стимул да работят.
- Много просто е - всеки получава ББД, но той не ни дава лукс, а само скромен, но достоен живот в рамките на обществото и само на територията, за която се отнася - т.е. България. Всички допълнителни придобивки и разплащане в чужбина могат да бъдат постигнати само с доходи от лична активност - труд и/или предприемачество. Получаването на ББД дори когато имаме други доходи, стимулира честно отношение към обществото за разлика от сегашната социална система, която унижава хората и ги принуждава да работят на черно с оглед постигане на по-висок общ доход - заплата + помощи.
От друга страна, известно е, че хората се развиват заради своята егоистична нагласа и стремежа към по-добър живот. Това се случва при постигане на дадена егоистична цел. Когато всички получаваме ББД, то за нас оцеляването вече е постигната цел, но с това животът не свършва. Ние си поставяме следващата - богатство, власт, слава, познание и т.н. Всички тези цели могат да се постигнат само с лична активност и развитие.
- Разкажете нещо повече за механизма - ако финансирането идва основно от ДДС и акцизите, какво става с останалите данъци - за граждани и фирми? С осигуряването и останалите отчисления, които сега се правят за различни цели?
- Всички задължителни осигуровки отпадат! Преките данъци също, с изключение на символичен имуществен данък. Имуществен плосък данък до 1% на годишна база за всички недвижими имоти и МПС на физически лица, както и върху капитала на юридическите лица.
- Според някои противници на ББД - с идеята рискуваме отлив на инвестиции и въобще бягство на бизнеса от страната, защото условията тук няма да са привлекателни, така ли е според вас?
- Аз съм бизнесмен и не мисля да затварям предприятия при въвеждане на ББД. За да се прави икономика, първият мотив е потенциалното платежоспособно търсене в даден сектор. ББД осигурява свободен пазар в областта на стоките и услугите от базовия пакет. По този модел България става реална офшорна юрисдикция в ЕС. Държавната администрация може да се оптимизира и да се въведе най-после електронното правителство без повече оправдания за социалния фактор - всички получаваме ББД. Кадрите могат да се преквалифицират по държавни или частни програми, защото в бюджета има в пъти повече пари от сега. Държавата ще може да поддържа инфраструктурата реално, а също да инвестира в наука и иновации заради нарасналите приходи. Какво му трябва още на един предприемач?
- Известно е, че и в Европа се води дебат по темата, в Швейцария предстои референдум, къде е мястото на България в общата схема и какви са очакванията ви?
- Нямам вълшебно кълбо. Идеята за ББД е родена в ЕС и Швейцария. Другите могат и да чакат с нейното приложение, но ние нямаме алтернативи в рамките на капитализма. Основното е пазарът, а това са хората, които могат да платят поне за базовите си нужди. С ББД ние ще имаме нов свободен пазар за базовия пакет, а по веригата на доставките и за цялата ни икономика. Ако нетната сума на ББД е 1000 лева на месец, то на годишна база това е нов свободен пазар за местния продукт в размер 84 млрд. лева при настоящи цени. Някой друг може ли да ни даде подобен свободен пазар?
- А какво трябва да се промени в законодателството ни, за да си проправи път идеята за ББД? Известно е, че то е синхронизирано и с това на ЕС.
- Две са основните промени - ЗДДС и Законът за БНБ. Би отнело не повече от 6 месеца работа. За първата година всички преходни процеси приключват и постигаме стабилност на ново ниво. Но не стабилността е важна, а развитието, което дава нов шанс на всички ни.
- Как се вписва българският ББД от 400 евро (какъвто се предлага) с ББД в други европейски държави, ако бъде въведен? Както знаем, България сега е най-бедната държава в ЕС, съответно с най-ниска цена на труда. 
- Не знам как е измислена тази сума. Всяка страна има специфичен стандарт. При нас днес са нужни нето 1000 лева на месец. Тази сума изплува покрай издръжката на бежанците от Сирия... На тази база направих разчетите си. МФ има повече информация - да смятат!
- Известен сте в социалните мрежи като голям активист и пропагандатор на ББД. Какъв е вашият личен интерес, не сте ли проводник на поредната идея, идваща отвън?
- Попаднах на филма за базовия доход през декември 2012 г. В началото ми звучеше абсурдно. Така е с всяко ново нещо - първо е абсурд и утопия, а после проглеждаме или се сблъскваме с катастрофи, които ни водят към промяната. След неколкократно гледане в моето съзнание изплува моделът за ББД за България на база обратно начислен ДДС. По-късно разбрах, че ББД има сериозна поддръжка в Швейцария, а това е държава с над 7 века успешно развитие при липсата на природни богатства и дори на даденостите на България - топъл климат и плодородна земя. В Германия за ББД лобира Гьотц Вернер, милиардер, основател и собственик на веригата "DM", която има магазини и в България. Всъщност с г-н Вернер изповядваме сходни виждания за финансирането на системата изцяло на база косвени данъци.
 

Надниците у нас - най-ниски в ЕС

автор:Дума

visibility 180

/ брой: 60

Парното може да поевтинее символично от 1 юли

автор:Дума

visibility 169

/ брой: 60

32 лв. за килограм агнешко, цената още ще расте

автор:Дума

visibility 157

/ брой: 60

"Български пощи" ще изплаща пенсии още поне 5 години

автор:Дума

visibility 170

/ брой: 60

Над 780 милиона души гладуват

автор:Дума

visibility 149

/ брой: 60

100 тона пластмаса във водите на Дунав

автор:Дума

visibility 157

/ брой: 60

Правозащитници възмутени от САЩ

автор:Дума

visibility 156

/ брой: 60

Гърция най-бедна в ЕС след България

автор:Дума

visibility 176

/ брой: 60

Под прага на унижението

автор:Ина Михайлова

visibility 168

/ брой: 60

Бумеранг с еврото

visibility 161

/ брой: 60

Щети за милиарди

автор:Нора Стоичкова

visibility 175

/ брой: 60

Надвисна риск от конституционна криза

visibility 145

/ брой: 60

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ