29 Март 2024петък08:35 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Бонбони и цветя след изневярата

/ брой: 14

автор:Иво Атанасов

visibility 4620

Медиите полусъчувствено-полузлорадо коментират, че първата дама на страна не просто член на ЕС, но и неин основател и стълб, е в болница. Изпаднала в нервна криза и поела повече сънотворни. Защото този, който доскоро я нарича любовта на живота си, вече се утешава в други прегръдки. Списание е разгласило тайната му връзка с актриса, датираща от няколко месеца. Спътницата на президента е шокирана от разкритието, а той й изпраща в болницата цветя и бонбони. Този израз на внимание звучи като пределно кратка епитафия не просто на една любов, а на един свят, който сам не признава ценностите, които така усърдно препоръчва и пропагандира.
В някои европейски градове има латински квартали, навярно не защото в тях растат латинки, а тъй като на територията им дълго и напоително се точат житейски сериали от латиноамерикански тип, и то и на високите нива. И на двамата изневярата не им се случва за пръв път. Имат зад гърба си, а по всичко личи - и пред себе си, бракове, деца, разводи, успоредни връзки, нови "любови на живота" и нови разочарования. И кални номера, за които все не ни се ще да вярваме, че се вписват в европейското поведение. Сегашната спътница на президента преди втория тур на миналогодишните избори агитира срещу своята предшественица, с което допринася тя да загуби сенаторското място. Нищо ново под слънцето. Още от Блага Димитрова знаем, че "няма среда в любовта".
Се ла ви! И няма никакво значение дали си държавен глава или само глава. Впрочем, може и да има. Както по шопски мъдро се изразяваше една санитарка от родния ми Кюстендил: "Кога мажо се воздигне, жената му угрознева!" Неведнъж и дваж сме били свидетели докъде водят такива "воздигания". От президентите на Петата република кажи-речи само за Де Гол съпружеската вярност не е била празна дума. Да не говорим за "бунга-бунга" танците с нимфетки на италианския експремиер на вилата му в Сардиния, а и само там ли. И за Клинтън, който си служеше с пури, но не бе пуритан. И чиято най-коментирана изневяра уж била "без проникване", но въпреки това бе принуден да покаже мъжкото си достойнство пред Голямото жури, за да се установи дали е налице описаната от Моника Люински бенка.
С разсъждения за морала отдавна няма кого да трогнеш. Но въпросът е не в морала, а в принципа. Вярваш ли в това, което казваш, правиш ли онова, което говориш, или прилагаш и дори налагаш двоен стандарт? Защо Западът толкова величае корумпираната Юлия Тимошенко, попита наскоро в "Тагесцайтунг" добре известният и у нас Юрген Рот. И се тревожи, че ЕС влиза в разрез със собствените си ценности. Тимошенко наистина бе осъдена на седем години затвор. Не по политически причини, а за злоупотреба с власт. В Германия тя щеше да получи дори по-строго наказание. Достатъчно е да си спомним как бе развенчан и смачкан Хелмут Кол, човекът, който бе канцлер в продължение на 16 години и обедини страната. Отиде си унизен, и то не заради лично облагодетелстване, а за нередности във финансирането на партията му. След което съпругата му Ханелоре стигна до самоубийство.
Показателен е примерът и с доскорошния президент Кристиан Вулф. Той бе принуден да подаде оставка заради съмнителни действия. През 2008 г., когато все още е министър-председател на Долна Саксония, при посещение на мюнхенския Октоберфест някой друг му бил платил хотела и вечерята. Затова не само се оттегля като държавен глава, но и е даден на съд. Насрочени са цели 22 съдебни заседания, подготвено е досие от няколко хиляди страници. И всичко заради някакви 750 евро, толкова струвал масрафът. Отделно от това Вулф може и да не е знаел, че сметката не е уредена. Никъде по света президентите и премиерите не плащат, има си служби за целта. И ако някой от екипа не си е свършил работата, дали тъкмо първият човек в държавата или в правителството носи пряка вина?
Защо Германия е така жестока към собствените си ръководители и толкова ларж към затворничката Тимошенко? Защо европейските политици тъй мощно подкрепят демонстрациите срещу украинския президент Янукович? Тяхната риторика за европейските ценности, които щели да се реализират, ако се подпише споразумение за асоцииране с ЕС, Юрген Рот определя като чисто сметкаджийство. В случая с Украйна ЕС се вълнува не от своите ценности, а от природния газ, е неговото заключение.
В голямото семейство, към което се приобщихме през 2007 г., има от какво да се учим. Но и от какво да се пазим. Ако нямаме сетива за двойния стандарт и воля да му се противопоставяме, ни чакат нервни кризи и сънотворни таблетки. И бонбони, и цветя като израз на внимание след изневярата към ценностите, които бяхме подтикнати да прегърнем. А може би и поплинена кърпичка с европейското знаме, с която да бършем сълзите си.
  
Други текстове от автора на: www.ivoatanasov.info

Без паспортна проверка за пътуващи от и за шенгенски държави

автор:Дума

visibility 312

/ брой: 59

Светофарите с различни сигнали за посоките

автор:Дума

visibility 314

/ брой: 59

Върнаха 48 млн. лв. от аванса за правителствения комплекс

автор:Дума

visibility 291

/ брой: 59

Протест в Унгария срещу корупцията

автор:Дума

visibility 336

/ брой: 59

Педро Санчес против независимост на Каталуня

автор:Дума

visibility 271

/ брой: 59

Израел ликвидирал командир №3 на Хамас

автор:Дума

visibility 291

/ брой: 59

Накратко

автор:Дума

visibility 235

/ брой: 59

Рецепта за катастрофа

автор:Дума

visibility 355

/ брой: 59

Пътят надолу*

автор:Валерия Велева

visibility 302

/ брой: 59

Цялата соросоидна сган - вън!

visibility 320

/ брой: 59

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ