Пелмени с пресни гъби
/ брой: 260
Готвач Юс
Аз самият съм родом от Сибир, така че когато на гости ми дойдоха един приятел от България с жена си, реших да им поднеса моя специалитет – сибирски пелмени. Пелмените димяха на голямата чиния, когато изведнъж забелязах на лицето на приятеля ми недоумение, че даже и малко страх – именно такова впечатление му направиха пелмените. След това той взе в ръка нож и вилица и се опита да разреже един пелмен на парченца... Тук аз се учудих и обясних на госта ми, че пелменът се яде цял... Урокът трая само една минута и скоро планината от пелмени намаля видимо...
И така, за това ще са ни нужни:
гъби (манатарка, обикновена брезовка, червена брезовка) - 200-300 гр.
лук - 1-2 глави
брашно - 1-2 ч.ч., яйце - 1 бр.
претопено масло - 2-4 с.л., сол – на вкус.
За гъбената плънка измийте гъбите, нарежете ги на дребно, посолете ги, сварете половината гъби, а останалите ги задушете в тиган. Когато течността се изпари, добавете към задушените гъби и сварените гъби, маслото и пържете. Отделно изпържете в масло дребно нарязания лук до златисто, смесете го с гъбите и посолете.
Пригответе тестото за пелмени. Във всяко кръгче тесто поставете от гъбената плънка. Затворете с друго кръгче тесто и притиснете краищата. Сложете пелмените в слабо врящ гъбен бульон, а като изплуват на повърхността, варете още около 10 минути.
Сервирайте готовите пелмени с гъбен сос.