29 Март 2024петък08:33 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Емил Костадинов:

Не е време за време разделно

Проектът на АБВ за самостоятелна евролиста е знак за самоизбран отказ от БСП, категоричен е народният представител

/ брой: 18

автор:Павлета Давидова

visibility 52

ЕМИЛ КОСТАДИНОВ е роден на 9 август 1956 г. в Благоевград. Завършва ВИАС, специалност "Промишлено и гражданско строителство". От 1988 до 1990 г. е зам.-кмет на община Благоевград. От 1991 до 1997 г. е депутат. От 1995 до 1997 г. е член на постоянната делегация в Парламентарната асамблея на Западноевропейския съюз. От 1990 до 2001 г. е член на ВС на БСП. В момента е секретар на НС на БСП. Народен представител в 43-то НС.


"АБВ не е нашият фронт. Нашият главен противник са бедността и изостаналостта"


- Г-н Костадинов, движение АБВ обяви, че ще издигне своя листа за предстоящите евроизбори. Как ще се отрази това на партията?
- Ситуацията безспорно ще навреди на БСП. Именно от нейното електорално тяло ще бъдат отнети важни гласове, въпреки че те най-вероятно ще останат неоползотворени. АБВ дава нови стимули за мобилизация на партия ГЕРБ в момент, в който се наблюдава сериозно оттегляне на доверие от патологията, наречена ГЕРБ. ГЕРБ имат полза от подобен опит за разцепление в БСП и ограбване на нейния резултат.
Решението на АБВ може да има тежки последици както за БСП, така и за левицата като цяло. Като добавим и заявения проект от Татяна Дончева, тенденцията към раздробяване на лявото пространство би могла да се засили недопустимо. В политически план това може да направи БСП още по-зависима от ДПС, а във вътрешнопартиен план нещата може да станат драматични, въпреки че социалистите имат изключителен инстинкт за самосъхранение и често са по-мъдри от своите ръководители.
Шикалкавенето при вземането на фундаментални политически решения е по-опасно от прикрития конформизъм и от откритото предателство. Преди близо век Грамши беше заявил: "Днес ни е нужен песимизъм на анализа и оптимизъм на волята". Тези думи не са загубили своята актуалност, особено важни са за БСП. На етапа на анализа, на идеите и на формирането на решенията е нужна широка свобода в дискусията. Във фазата на състезанието с външния опонент трябва максимална консолидация и мобилизация за решения, постигнати при системна и демократична процедура.
- Бе обявено, че основен опонент на движението ще е ГЕРБ, а всички останали ще са конкуренти. Това не е ли директна конфронтация с БСП?
- Реализацията на амбицията на Георги Първанов неминуемо минава през неглижирането на БСП. Проектът за самостоятелна евролиста е знак за директен самоизбран отказ от БСП. Решението за друга листа, гарнирано и със заявена готовност на АБВ за участие в избори "две в едно", демаскира истинските намерения на този проект. А те очевидно са свързани с предотвратяване възможността БСП убедително да бъде първа сила на евроизборите, изместване акцентите в изборната година и търсене на решаване на вътрешнопартийни лидерски въпроси. Създава се впечатление за открито заставане на страната на протеста срещу правителството в момент, в който неговият потенциал и морална легитимност са изчерпани. Създават се предпоставки за взаимодействие с ГЕРБ, удобно маскирани под мантрата за търсене на широко национално съгласие.
- Макар и заобиколно, знакови лица обявиха, че ще играят срещу своите. Има ли опасност примерът им да бъде последван и от други членове на БСП?
- Случващото се не бива да се подценява - действително знакови за левицата и БСП лица са ангажирани с този проект. Не съм склонен да надценявам потенциала на това намерение - и друг път партията е преживявала сложни ситуации и е излизала от тях консолидирана и силна. Вероятно ще загубим няколко десетки хиляди гласове, ще бъдат разколебани още толкова. Дори в тази ситуация има потенциал за допълнителна мобилизация не само в твърдото електорално тяло на БСП, но и в по-широката лява и центристка периферия, чрез който тези прогнозни загуби може да бъдат минимизирани и компенсирани. В огромното си мнозинство партийните организации заявиха твърда подкрепа за ръководството и разочарование от опита за създаване на разцепление. Няма начин участието с две листи да донесе ползи. Играли сме го неведнъж, включително и при последните евроизбори, когато бяха пропиляни и останаха неоползотворени десетки хиляди гласове, дадени за листите на комунисти и социалдемократи.
Партията реагира мъдро и във възможната степен спокойно спрямо посегателството към нейната цялост. По-специфичната особеност на днешната ситуация е, че за първи път в историята на нашата партия бивш председател я атакува така фронтално отвън, но и с претенцията, че продължава да е част от нея!
- Има ли начин разцеплението да бъде преодоляно, а напрежението - туширано?
- В БСП няма разцепление. Има тревога и напрежение. Има неразбиране и болезнено неодобрение на действията на лица, в които партията е инвестирала много. Бих искал да мисля, че преодоляването на напрежението все още е възможно! АБВ не е нашият фронт, нашият фронт са тези отвъд политическото, от дълбокото подземие и задкулисие. Нашият главен противник са бедността и изостаналостта.
Влакчето АБВ е с включени двигатели и най-вероятно няма да бъде спряно. Няма да се изправяме срещу него, но сме длъжни да кажем ясно на нашите членове, симпатизанти и приятели какво мислим за неговата дестинация и дали да се качват в него! Все още има възможност за достоен изход за инициаторите на проекта - замразяването на проекта АБВ до предстоящите избори. Имам крехка вяра, че това е възможно и разумът ще надделее.
- Ако АБВ наистина състави своя листа, това няма ли да измести дебата от европейските теми към дискусия за България или за БСП?
- Това е и една от целите - да се изместят акцентите, а споровете да се пренесат на друга територия. Вместо за европейския проект, за мястото на България в Европа, за промяна на конфигурацията в Европейския парламент, което да даде повече шансове за социална политика, някой се стреми да подчини кампанията на личната си амбиция и его. Убеден съм, че БСП и нашите кандидати няма да допуснат подобно изместване на дебата. Отношението към спектакъла АБВ трябва да се основава на общия наслов: "Сега не е време за време разделно!" Висят със страшна сила въпросът кои са ценностите, които АБВ претендира да монополизира като уникално свои, които БСП и широката левица не споделят - не се виждат! БСП със сигурност се нуждае от по-ярка лява идентификация, от повече вътрешнопартийна демокрация, въпреки че тя е най-демократичната партия у нас. БСП се нуждае от кадрови решения, които да отворят по-широко вратите за младите хора. Но тези въпроси се решават вътре в БСП, а не на битпазара.
- И други членове на БСП, дори депутати, са критикували открито ръководството и партийните решения. Навременно и мотивирано ли е решението на Калфин да се откаже от участие в листа на БСП?
- Има, а и в бъдеще ще има, достатъчно основания за вътрешнопартийни критики, както по отделни решения, така и по въпроси, отнасящи се до разширяване и укрепване на колективното начало при вземането на решенията. Мястото за този разговор е вътре в партията, в нейните легитимни органи. Независимо от всички основания за критики съм убеден, че БСП е единствената партия у нас, в която е на почит и е традиция систематичният подход за изработване на политиката и формиране на решенията. ИБ на НС заседава по правило и като минимум веднъж седмично. Тези форуми винаги са открити за различни и критични мнения и позиции.
Навременността и мотивираността на отказа на Ивайло Калфин могат да бъдат оценявани като уместни единствено от гледната точка на ГЕРБ. След като протестите затихнаха и загубиха морална легитимност, след като окупациите бяха прекратени, след като правителството работи, Борисов и Цветанов, както и формациите от Реформаторския блок, имат интерес някой отново да енергизира деструкцията в обществото и да се присъедини към протеста срещу правителството. Уви, нещата са разочароващо очевидни - АБВ открито застана на страната на протеста срещу правителството.
- Защо се стигна до реанимирането на АБВ?
- Не разбирам това неистово нетърпение, тази лична амбиция, в името на която си склонен да навредиш сериозно на своята партия. Членството в една партия не се изразява единствено в плащането на членски внос, членуването в ОПО и притежаването на членска книжка. Има почти еднакви уставни положения, приети, утвърждавани и отстоявани във всички нормални партии по света. Не може да си член на Партията за защита на горите и дивите животни, а да работиш в полза на листите на бракониерите, в случая - да се занимаваш с политическо бракониерство.
- Георги Първанов дойде в Благоевград. Предвид позицията на организацията ви след възстановяването на АБВ, може би не е нужно да ви питам как се възприе визитата му...
- Формалната тема на срещата на Първанов бе непреходното историческо наследство на Димитър Благоев. Социалистите в Благоевград и региона са достатъчно компетентни и чувствителни по тази тема. Срещата бе в същия ден, в който в НДК бе обявен рестарт на проекта АБВ, но все още бяха спестени следващите заявки за участие в избори. Мисля, че огромната част от социалистите и симпатизантите на левицата в Благоевград са сериозно разочаровани от поведението на Първанов. Той вече не може да разчита на тяхното доверие и подкрепа.
- Сред мотивите за отказа на Калфин да участва в листата на АБВ бе "неясната коалиционна политика". След съставянето на правителството Благоевград въстана срещу назначаването новия областен управител. Чуха се обвинения, че БСП жертва Благоевград в полза на ДПС. Преглътнаха ли социалистите назначението?
- Назначаването на областен управител на Благоевград, излъчен от ДПС, бе сериозна политическа грешка. Опитвам се да не внасям персонални съображения относно личността на областния управител. Пиринска Македония е особено чувствителна национална територия. Хората тук са преживявали черната преизподня, дали са хиляди свидни жертви в национално-освободителните борби. А свободата тук е дошла и значително по-късно, и с цената на други жертви. Нашата партия има своите грешки, сред които е и тази с опита, макар и налаган без ентусиазъм, за формиране на македонско национално самосъзнание. Подобни грешки струват винаги скъпо! Що се отнася до коалиционната ни политика като цяло, също имам своите сериозни забележки, но в момента тя е малко по-явна от периода, в който Ивайло Калфин бе министър на външните работи.
- Бяха ли готови членовете на БСП в Благоевградско да номинират Калфин за евроизборите?
- От много основни и общински организации на БСП постъпваха предложения в подкрепа на участието на Калфин в листата, той щеше да бъде в челото на нашата листа с оглед неговата сериозна експертиза и доказани възможности. Това е въпрос от компетенцията на съответните органи на БСП, а Ивайло Калфин и Георги Първанов не проявиха нужното търпение и уважение и решиха друго.

Без паспортна проверка за пътуващи от и за шенгенски държави

автор:Дума

visibility 312

/ брой: 59

Светофарите с различни сигнали за посоките

автор:Дума

visibility 314

/ брой: 59

Върнаха 48 млн. лв. от аванса за правителствения комплекс

автор:Дума

visibility 291

/ брой: 59

Протест в Унгария срещу корупцията

автор:Дума

visibility 336

/ брой: 59

Педро Санчес против независимост на Каталуня

автор:Дума

visibility 271

/ брой: 59

Израел ликвидирал командир №3 на Хамас

автор:Дума

visibility 291

/ брой: 59

Накратко

автор:Дума

visibility 235

/ брой: 59

Рецепта за катастрофа

автор:Дума

visibility 355

/ брой: 59

Пътят надолу*

автор:Валерия Велева

visibility 302

/ брой: 59

Цялата соросоидна сган - вън!

visibility 320

/ брой: 59

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ