19 Април 2024петък09:30 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Началото на годината в Пловдив

"Тоска" е новата премиера на операта тази вечер под диригентството на маестро Иван Ангелов

/ брой: 28

автор:Пенка Калинкова

visibility 1711

Премиера на нова сцена ще има днес в Пловдивската опера спектакълът "Тоска" от Джакомо Пучини, постановка на Рето Никлер, сценография Карел Спанхак, костюми Маргит ван дер Бург от Холандия. Оркестърът ще бъде дирижиран от известния в Европа маестро Иван Ангелов, завръщащ се след 34 години в оперния театър, в който е започнала кариерата му. За соловите партии са поканени Мариана Панова, Таня Иванова, Даниел Дамянов, Стоян Даскалов, Иван Димитров, Нико Исаков. Пловдивската премиера на спектакъла е след премиерата в Хага и още 20 представления в оперни театри в Холандия и Белгия, поради липса до неотдавна на сцена в Пловдив. Спектакълът е с мултимедия, която показва мястото на действието в Италия, като времето е изместено в 30-те години на миналия век, по време на диктаторския режим на Мусолини. В Пловдивската опера 2014-а започна с цикъла "Руска зима" и серията филмови концерти  "Музика в кадър". Наложи се, поради огромен успех, концертът с музика от популярни руски филми с участието на Руслан Мъйнов, Яница Нешева, Диман Панчев и пловдивските симфоници под диригентството на Диан Чобанов да бъде повторен, а следва и концерт "С филмовата музика и песните на Митко Щерев", диригент Христо Михалев, специални гости Илия Ангелов и Нели Солакова. Ще бъде изпълнена музика от филмите "Адаптация" и "Осъдени души", както и прочутата "Балада за Пловдив".
С "Приказка за непораснали" от Григорий Остер, драматизация и режисура на Ева Кьосовска, започнаха премиери 2014 на Пловдивския куклен театър. Това е представление за деца, но и за непораснали възрастни. Темата за порастването и непорастването/запазването на детето в себе си е ключова за поредицата от случки, в които главни герои са Маймунката, Папагалчето, Боата и Слончето. Режисьорката е израснала с книгата, която сега чете и на своето дете. Прочетена от нея за пловдивските малчугани, тя се е превърнала в пъстър и динамичен спектакъл, за който голяма заслуга има и сценографката Виржиния Петкова - с избора на дунапрена като основен материал за катерушки тя предпоставя много възможности за гъвкавост и бързина, а в ролите на любопитните персонажи са актьорите Емилия Копчева, Михаела Андонова, Живко Джуранов и Александър Караманов.

"Приказка за непораснали", премиера на Държавния куклен театър Пловдив


В Пловдивския театър след пожара, засегнал сериозно сцената и голямата зала, започна репетиции на камерна сцена режисьорът Иван Урумов. "Чиста къща" от Сара Рул, авторката на "Пиеса за вибратора", събра заедно актьорите Ивана Папазова, Елена Атанасова, Стоян Сърданов, Троян Гогов, Радина Думанян, Мариана Йотова. Сценограф на спектакъла е Петър Начев. "Чиста къща" е пиеса за чистотата около нас и в нас, за любовта, за Голямата любов, с красиви послания и въодушевяващ финал. С надеждата, че хората дълбоко в себе си носят добротата, чистотата, светлината и вярата в доброто. Премиерното представление на "Чиста къща" се предвижда за началото на март. На сцената на Учебния театър в Пловдивския университет се играе със забележителен успех и зрителска радост спектакълът "Криворазбраната цивилизация" от Добри Войников, постановка, режисура и музикално оформление Виктор Бойчев, с участието на неговите студенти от ІV курс "Актьорско майсторство за драматичен театър" в ПУ "Паисий Хилендарски". Сценографията е дело на студенти от АМТИИ с худ. ръководител Димитър Воденичаров, танци и хореография Мариана Данева.
Годината започна с трагично събитие, с голяма загуба за пловдивчани и българското изкуство -  отиде си от този свят много обичаният не просто художник, а артист, Кольо Карамфилов. Пловдив още не може да преживее кончината му. През декември миналата година той навърши 50 години. Неговото завръщане в Пловдив, създаването на галерията U.P.A.R.K., честото му присъствие на улица "Отец Паисий" създаде една аура, едно наситено на артистични провокации и чувства пространство. Приятели на големия художник подемат инициатива да съберат цялото му творчество заедно с незабравими разкази за него и да ги издадат в голям том.

 

Токът за бита още година с фиксирана цена

автор:Дума

visibility 338

/ брой: 74

Общински проекти за 1,9 млрд. лв. са одобрени от МРРБ

автор:Дума

visibility 346

/ брой: 74

Домакинствата заплашени от "водна бедност"

автор:Дума

visibility 337

/ брой: 74

ОМВ търси партньор за проучване за нефт и газ в Черно море

автор:Дума

visibility 338

/ брой: 74

Словакия отхвърля мигрантския пакт

автор:Дума

visibility 392

/ брой: 74

Сърбия осъди решение на ПАСЕ за Косово

автор:Дума

visibility 366

/ брой: 74

Байдън е годен за президент

автор:Дума

visibility 357

/ брой: 74

Накратко

автор:Дума

visibility 323

/ брой: 74

Терористичен атентат

автор:Александър Симов

visibility 409

/ брой: 74

За аматьорщината в киното

visibility 335

/ брой: 74

Г-н Президент, сменете Главчев, не преговаряйте с мафията!

автор:Дума

visibility 340

/ брой: 74

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ